Japon kaligrafi sanatçısı Sisyu, Türk-Japon dostluğunu çizdi

Boğaziçi Üniversitesi BU+ etkinlikleri kapsamında dünyaca ünlü Japon kaligrafi sanatçısı Sisyu’yu ağırladı. Japon kültürü ve Türk-Japon dostluğunun temsil edildiği etkinlikte Sisyu, Türkiye’ye özel dev boyutta kaligrafi eseri yarattı.

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi ve Japon Çalışmaları Derneği işbirliği ile BU+ Performans Etkinlikleri dünyaca ünlü Japon kaligrafi sanatçısı Sisyu’yu ağırladı. Eserlerini Japon imparatoru ve imparatoriçesine de özel olarak sergileme ayrıcalığına sahip olan sanatçı Sisyu, 16 Mart Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeydi ve canlı olarak dev boyutta Japon kaligrafi eserleri çizerken Türkiye’ye özel, anlamlı bir eser de yarattı. Japonya Büyükelçiliği ve THY desteği ile gerçekleşen ve yoğun ilgi gören etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yanı sıra Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, THY İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky de katıldı.

Japon kültürünün ve kaligrafi sanatının merkeze alındığı etkinliğin açılış konuşmasını Asya Çalışmaları Merkezi akademik koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Esenbel yaptı. Konuşmasında Japon hat sanatından olağanüstü bir sanat olayı olarak bahseden Esenbel, kaligrafi sanatının sadece estetik kaygıyı değil aynı zamanda ruhu da temsil ettiğini söyledi. Sisyu resim, heykel, mix media gibi birçok formda eserler yaratarak kaligrafiyi modern bir sanat haline getiriyor. Bu sayede zen düşüncesinden gelen Sho (Japon kaligrafisi) sanatı geleceğe taşınıyor.

Konuşmasının ilk kısmında Türkçe konuşan ve teşekkürlerini ileten Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, Türk-Japon dostluğunun sonsuzluğuna vurgu yaptı. “Bugün bu dostluk zirveye çıkacak” diyen büyükelçi, Sisyu’nun Türkiye ile ilişkisinin hep var olduğunu ve daha önce de “Ertuğrul 1890” filmi için çizdiği karakterleri hatırlattı.

Sisyu gösterisine başlamadan önce Japonya ve yaptığı sanat üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Japon teknolojisinin geleneksellikle nasıl uyum sağladığını gösteren sunumda; park etme teknolojisiyle otomatik olarak toplanan evler, elektriksiz çalışan giyilebilir robotlar gibi teknolojiler gösterildi. Sunumun devamında Japon hat sanatının öneminden ve tarihinden bahsedildi. 3300 yıl önce taşlara ve tahtalara oyularak yapılan bir sanat olan bu sanatın aslında iki boyutlu değil üç boyutlu bir sanat olduğunu vurgulayan Sisyu, kendi eserlerinden de üç boyutlu olanları sergiledi. Heykel ve hat sanatının birleştiği eserinin de Louvre Müzesi tarafından altın ödüle layık görüldüğü Sisyu’nun eserleri eski ve yeni sanat türlerini bir araya getiriyor.

Kaligrafi ve teknolojinin buluştuğu eserlerini de sergileyen Sisyu, özel ışıklarla inşa edilen yıldızlar, sensörlerle oluşturulan değişken doğa portreleri ve buna benzer birçok interaktif dijital sanat eserini de izleyicilere sundu. Teknolojinin eserlerine kattığı artı değer ve modernlikle birlikte geleneksel yöntemlerin de önemini yitirmediğini vurguladı. Örneğin Sisyu’nun çizimleri için kullandığı mürekkep, geleneksel yöntemlerle ve el işçiliğiyle üretilen tamamen doğal bir ürün.

Yaptığı eserle Türk-Japon dostluğunun temsilini aktaran Sisyu, çizdiği kanjinin anlamının “niyet” olduğunu ve aynı zamanda bir hayatı kurtarmak anlamına geldiğini söyledi. Türk-Japon dostluğunun daimi olmasının temennilerini sundu. Son olarak, iyilik bildiren bu eserin Türkiye ve Japonya’nın güçlerini birleştirip geleceğe kanatlanacağının temsili olduğunu belirtti.

Sisyu hakkında:

Japon hükümeti tarafından resmi olarak onaylı bir kaligrafi sanatçısı olan Sisyu, eserlerini Japon imparatoru ve imparatoriçesine şahsen sergileme ayrıcalığına sahip olmuştur. Ertuğrul 1890 filminin Japonca afişini hazırlayan sanatçı Disney'in Ters Yüz filmindeki bazı karakterlere de hayat verdi. Sisyu’nun eserleri Fransa, ABD, İtalya, İsviçre, İsveç’te sergilenmesinin yanı sıra, aynı zamanda Japon İmparatorluk ailesinin 1300 yıldır en prestijli kutsal tapınağı olan Ise Tapınağında, 1250 yaşındaki ve aynı zamanda Dünya Mirası olan Japon tapınağı Kasuga Tapınağı ile 1270 yaşındaki yine Dünya Mirası listesinde arasında yer alan Todai-ji Tapınağında da özel olarak sergilendi. 155 yıl önce Rodin tarafından kurulan Societe Nationale des Beaux-Arts tarafından 2014 ve 2015 yıllarında Fransa’ya özel olarak davet edilen Sisyu, Louvre Müzesi'nin altında bulunan 250 metrekarelik Carrousel du Louvre Sergi Salonunu kaligrafi sanatıyla donattı.

Haber: Serdar Yetkin / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan