‘’Kadın meselesi aynı zamanda demokrasi meselesidir’’

Hayatın farklı kulvarlarından lider kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Boğaziçi Üniversitesi’nde buluştu. Zirvenin konukları arasında Boğaziçi Üniversitesi mezunlarından müzisyen Nil Karaibrahimgil ve Facebook Türkiye Direktörü Derya Matraş’ın yanı sıra dünyaca ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol gibi başarılı isimler de yer aldı. Zirveden elde edilen kaynakla Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) bünyesinde burs fonu oluşturulacak ve Boğaziçi Üniversitesi’nin başarılı kadın öğrencilerine “Başarı Bursu” verilecek.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen Boğaziçi Women Leaders Summit, ilham veren hikâyeleriyle adından söz ettiren kadın liderleri 8 Mart 2018 Perşembe günü Albert Long Hall’de buluşturdu.

Alanlarında fark yaratan kadınların hikâyelerinin konuşulduğu, iş dünyasındaki kadınların başarı ve motivasyon sırlarına yer verildiği, günümüz kadın liderlerinin geleceği nasıl şekillendirdiklerinin ele alındığı buluşmaya katılan kurum ve kişilerden talep edilen katılım bedelleri ile BÜVAK bünyesinde burs fonu oluşturulması ve Boğaziçi Üniversitesi kadın öğrencilerine “Başarı Bursu” verilmesi hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in öncülüğünde düzenlenen zirvenin açılışında bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Atay, kadın-erkek eşitliğinin akademideki önemine vurgu yaptığı konuşmasında herkesin ortak değerinin cinsiyet eşitliği olması gerektiğine dikkat çekti.

Kadın öğrencilere daha fazla burs

BÜVAK Genel Müdür Yardımcısı Elvan Zihnioğlu ise, BÜVAK’ın 40. kuruluş yılında bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Boğaziçi Women Leaders Summit ile başlatılan ve Boğaziçili kadın öğrencilere Başarı Bursu fonu yaratılmasını amaçlayan projeyle bundan böyle her 8 Mart’ta düzenlenecek zirvede yeni bursiyerlere burs imkanı sağlamak istediklerini ifade etti.

Kuruluşundan bu yana BÜVAK’ın üniversiteye 88 Milyon Dolar tutarında destek sağladığını ve bugüne dek 10 bin öğrenciye toplam 12,4 Milyon Dolar burs verildiğini anımsatan Zihnioğlu, halen 17.500 öğrencinin bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde toplam 4 bin öğrenciye ayni ve nakdi burs sağlandığının altını çizdi ve gelecek yıllarda da bağışçı kurumlar ve kişilerin desteğiyle özellikle kadın öğrencilere yönelik bursları geliştirmek istediklerini belirtti.

Kadının önüne çıkarılan bilinmeyen engeller

Yazar İdil Türkmenoğlu ise kadın meselesinin bir ‘’demokrasi meselesi’’ olduğunu belirterek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ‘’Pazarlama günü olarak değil, evde, işyerinde, akademide hep birlikte demokrasinin konuşabildiği bir gün’’ olarak değerlendirilmesi üzerinde durdu.

Türkmenoğlu, özellikle iş hayatında karşımıza çıkan cinsiyetçi yaklaşımları eleştirerek ‘’Kadının önünde bilinen ve bilinmeyen engeller çıkarılıyor. Örneğin akşam karanlığında eve gitmesin diye kadın çalışana sabah shift’i yazılıyor ancak bu durum bir erkek meslektaşı kadar çok çalışamadığı için işyerinde terfi edememek olarak kadının karşısına çıkabiliyor’’ diye konuştu.

Moderatörlüğünü Derya Matraş’ın yaptığı ‘’Press for Progress’’ başlıklı panele ise Nil Karaibrahimgil, Serra Akçaoğlu (Citibank Türkiye), Arzu Kaprol, Tuğba Doğan (Mutluluk Giysin Çocuklar) ve Defne Tozan (IBM Türk) katıldı. Katılımcılar kendi kulvarlarında iddialı ve başarılı kadınlar olarak ilham aldıkları rol modellerini anlattılar, kariyer hikayelerini paylaştılar.

Derya Matraş, farklı projeler nedeniyle pek çok kadın girişimciyle karşılaştığını anlatarak Türkiye’deki kadın girişimcilerin pek çok engeli aşabildiğine bizzat tanık olduğunu ve kadın liderlerin bir toplumun itici gücü olduğuna inandığını söyledi.

Moda tasarımcısı Arzu Kaprol ise kadınların yaşamsal ağırlıklar ve görevler nedeniyle hayallerinden daha kolay vazgeçebildiklerine dikkat çekerek kadınlardan kendi potansiyelleri ve sınırsızlıklarının farkına varmalarını ve asla hayal kurmaktan vazgeçmemelerini istedi.

Müzisyen Nil Karaibrahimgil de dinleyicilere sürpriz yaparak TEV ile başlattığı Nil’in Kızları sosyal sorumluluk projesi için bestelediği şarkıyı gitarıyla seslendirdi.  Ünlü müzisyen, projenin çıkış noktasını şöyle anlattı: ‘’Hayatta ne isterseniz başarabilirsiniz. Ben bunun ayrımına Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken vardım. Çok düşük olan notlarıma rağmen bölümümü değiştirmek istiyordum ancak kredilerim yetmiyordu. Bölüm beni notlarımı düzeltmezsem alamayacağını söyleyince o yaz bütün kredileri topladım, notlarımı yükselttim ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne geçtim. Boğaziçi’nin bana verdiği en kıymetli hediye bu oldu. Biz de şimdi TEV ile birlikte üniversitedeki kız çocuklarının oranını artırmak üzere Nil’in Kızları projesine başladık’’.

İş yerinde eşitlik konusunun ele alındığı, Boğaziçi Üniversitesi’nden Burcu Rodopman’ın modere ettiği panelde ise Semra Akman (Borusan Holding) ve Aysun Sayın (Boyner Holding) kurumlarında eşitlik temelinde hayata geçirilen bazı uygulamalardan bahsettiler. Semra Akman, yönetim kademelerinde ve yönetim kurullarında daha az kadının yer almasının en önemli nedenlerinden birinin kadının üretim süreçlerinde daha az görünür olması olduğunu belirtirken bu durumu tersine çevirmek adına holding bünyesinde daha önce hiç kadın çalışanı olmayan bir ağır sanayi üretim şirketinde kadın istihdamı yarattıklarını ve bu şirkette artık kadınların da erkek çalışanlar gibi vinç operatörü olarak çalışmaya başladığını aktardı.

Gün boyu süren Boğaziçi Women Leaders Summit’te toplumsal cinsiyet eşitliği, Türkiye’nin kadın hareketi, yönetim kurulunda kadın profiline olan bakış açıları, başarılı bir kadın lider ve rehber olmak için mentor ve mentee ilişkilerinin önemi gibi başlıklar da ele alındı.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan