Kadınlar 5.5 büyüklüğünde depremi yaşayarak bilinçlendi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eğitimlerle kadınları depreme hazırlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem sırasında alınacak önlemlerin anlatılması için kadınlara özel “Afet Bilinçli Anneler, Bilinçli Toplumlar Yetiştirir” projesi başlattı. Proje çerçevesinde 11 Mayıs 2017, Perşembe günü Kandilli Rasathanesi, Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle kadın misafirlerini ağırladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener eğitim toplantısında Türkiye’nin içinde olduğu coğrafyanın bir deprem coğrafyası olduğunu anımsatarak depreme her an hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Bu nedenle deprem ve afet bilincinin yerleştirilmesi yönünde özellikle 1999 depreminden sonra Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olarak çok yoğun çalışmalar yaptıklarını ve bugün de bu çalışmaların sürdürülmekte olduğunu ifade etti.

İstanbul’daki 39 belediye ile işbirliği çerçevesinde dokuzuncu eğitimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Özener bu eğitimleri halka halka tüm topluma yaygınlaştırmayı hedeflediklerini; aile ve çocuklar konusunda birinci derecede sorumluluk sahibi olmaları açısından kadınların bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna değindi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afete Hazırlık Eğitim Birimi Proje Koordinatörü Seyhun Püskülcü tarafından kadınlara afet bilinci ve depremde korunma eğitimi verildi. Püskülcü, büyüklüğü ne olursa olsun depremden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Püskülcü verdiği eğitimde güvenli binalarda oturmanın, bir afet planı listesi yapmanın ve ev içinde eşyaların sabitlemenin depreme karşı alınması gereken önlemlerin başında geldiğini söyledi.

Kandilli Rasathanesi’nin konuklarına daha sonra özel deprem simülasyon odasında, 5.5 büyüklüğünde deprem anı yaşatıldı ve depremde yapılması gerekenleri uygulamalı olarak gösterildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün İstanbul genelindeki 39 belediye ile ortak yürüttüğü proje çerçevesinde, her Perşembe günü bir belediyeden 40 kişilik kadın grubuna afetlerde alınacak önlemler konusunda eğitim veriliyor ve deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Teorik eğitimin ardından gelen deprem simülasyonu ile deprem sırasında ne yapmaları gerektiği konusunda bilgiler aktarılıyor. Eğitimlerle İstanbul genelinde yaklaşık 1.500 kadına ulaşılması hedefleniyor.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan