Kariyer Merkezi mutlu ve başarılı bir gelecek yolunda öğrencilerin yanında

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi (BÜKM) 2009 yılından bu yana öğrencilere farklı alanlarda hizmetler veriyor, kariyer alanında mezunlar ile de yakın bağlar kurarak çeşitli etkinlikler düzenliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü ve halen Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nde Yetişkin Eğitimi alanında doktora yapmakta olan Burcu Ertürk Kılıç’tan Kariyer Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldık.

Öğrencilere meslek alanı seçimlerinde destek olmayı ve onları iş hayatına hazırlamayı etkinliklerinin odağına alan Kariyer Merkezi, ilki 15 Kasım tarihinde düzenlenen ve Aralık ayında da devam edecek seminerler kapsamında öğrencilere kariyer yolculuklarında kılavuzluk edecek çeşitli konu başlıklarında Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve İnsan Kaynakları alanından önemli isimleri konuk ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü ve halen Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nde Yetişkin Eğitimi alanında doktora yapmakta olan Burcu Ertürk Kılıç’tan Kariyer Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldık.

Kariyer Merkezi ne zamandan beri faaliyette ve temel olarak neler yapıyorsunuz?

Burcu Ertürk Kılıç- Kariyer Merkezi (BÜKM) resmi olarak 2009 yılında Rektörlüğe bağlı olarak  kurulmuş bir birimdir. Şimdiye kadar burada öğrencilerimize birçok alanda hizmet verilmiş, kariyer alanında etkinlikler düzenlemiş bulunuyor. Rektör Danışmanımız, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal’a bağlı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve mezunlarımız ile yakın bir bağ içinde işleyişimizi devam ettiriyoruz. Ben de üniversitemizde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi kadrosunda ve BÜYEM’de yetişkin eğitmeni olmanın yanı sıra, Eğitim Bilimleri alanında doktoramı tamamlıyorum ve bu nedenle özellikle kariyer alanında öğrencilerimizin eğitimine ve bilgilenmesine ayrıca önem veriyorum.

Misyon olarak baktığımızda, Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi (BÜKM), çevresindeki paydaşları birleştiren, BÜ öğrencilerini mutlu ve başarılı bir kariyere hazırlamak amacıyla kurulan bir platform ve koordinasyon merkezi olarak tanımlanmıştır. Burada iç paydaşlarımız olarak akademik ve idari birimlerimiz, mezunlarımız, öğrencilerimiz ve kulüplerimizi; dış paydaşlarımız olarak ise kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını hedeflemekteyiz. Bu paydaşları, öğrencilerimizin mutlu ve başarılı bir kariyer sahibi olabilmeleri için bir araya getirme hedefimiz önceliklidir.

Burada aslında Boğaziçi Üniversitesi olarak en büyük gücümüz, mezunlarımızın verdiği destekler ve hizmetler olarak ortaya çıkmaktadır. BÜKM çatısı altında gönüllü mezunlarımız, özellikle de insan kaynakları (İK) alanında çalışmış profesyonellerimiz, kendi birikimlerini ve bilgilerini öğrencilerimize iletmekte, onları kariyerlerinde mutlu olabilecekleri şekilde kendi güçlü yönleri doğrultusunda yönlendirerek danışmanlık hizmeti sağlamaktadırlar. Ayrıca, akademik alandaki hizmetlerimizde gönüllü profesyonellerimizin yanında değerli akademisyenlerimiz tarafından, yurt dışı başvurular ve niyet mektubu yazılması ile ilgili genel seminer ve eğitimler düzenlenmektedir.

Öğrencilere ilerideki kariyer seçimlerinde nasıl bir yol göstericilik üstleniyorsunuz?

Öğrencilerimizin kariyer seçimlerinde, onlara iki ana başlık altında yardımcı olmaya çalışıyoruz: ilki profesyonel iş hayatına hazırlanmaları için oluşturduğumuz “Profesyonel Kariyer” hizmetimiz, ikincisi ise akademik olarak kariyerlerine devam etmek isteyenler, özellikle de yurt dışı okul başvurularında bulunacak öğrenciler için destek olmaya çalıştığımız “Akademik Kariyer” hizmetimizdir:

Profesyonel Kariyer Hizmetleri:

Seminer ve Eğitimler: Öğrencilerimizin kariyer yolculuğunda, onlara yararlı olabilecek eğitim, seminer ve atölye başlıklarını içeren programlardır. Özellikle, İK alanında tecrübe sahibi gönüllü mezunlarımızın sunduğu seminerler serisi, öğrencilerimizi kariyere hazırlamak ve onlara farkındalık kazandırmak amacıyla oldukça önemli etkinliklerdir. Farklı başlıklar altındaki eğitim, seminer ve atölyeler için öğrencilerimiz e-posta yoluyla bilgilendirilmekte, BUKM web sitesi ve sosyal medya kanallarından duyurular yayınlanmaktadır.

Kariyer Danışmanlığı: İK alanında çalışan profesyonel mezunlarımız ile öğrencilerimizin eşleştirildiği ve ikinci dönemde açılan bir programdır. Mülakat teknikleri, CV hazırlama ve kişisel farkındalık gibi alanlarda kendilerini geliştirmek üzere öğrencilerimizin İK alanında deneyimli mezunlarımızla eşleştirildiği ve görüşmeler yaparak ilerlenen bir süreçtir.

İş ve Staj İlanları: Firmalardan merkezimize ulaşan iş ve staj ilanları BUKM web sitesi (www.kariyermerkezi.boun.edu.tr) üzerinden öğrencilerimize duyurulmaktadır. Part-time ya da sürekli iş/staj olanakları ile ilgilenen ya da bu konuda arayış içerisinde bulunan öğrencilerimizin, her gün gerçekleştirdiğimiz güncellemelerden haberdar olabilmesi için, web sitemizi periyodik olarak takip etmesini önemle tavsiye ederiz.

Web Sitesi İçerikleri: İş ve staj ilanlarının yanı sıra öğrencilerin kariyerlerini keşfetmeleri ve kendilerine kariyer eylem planı oluşturabilmeleri açısından bilgilendirici ve farkındalık oluşturan içerikler web sitemiz üzerinden sunulmaktadır. Web sitemizin takvimi yukarıda belirtilen tüm etkinlik ve hizmetlerin duyuruları ile sürekli olarak güncellenmektedir. Ayrıca, kulüplerimizin kariyer ile ilgili yaptığı etkinlikler de sayfamızdan duyurulmaktadır.

Akademik Kariyer Hizmetleri:

Kariyerlerine yüksek lisans ya da doktora eğitimi alarak devam etmek isteyen öğrencilerimize yönelik hizmetleri içeriyor:

Niyet Mektubu (Statement of Purpose-SoP): Akademik kariyer için öğrencilerimize Niyet Mektubu (Statement of Purpose-SoP) yazımında destek oluyoruz. Hazırladığınız taslakları, grad.app@boun.edu.tr adresine yolladığınızda editörlerimiz bu metinleri gözden geçirerek sizlere dönüş yapıyorlar.

Genel Yurtdışı Başvuru Semineri: Her dönem birer kere olmak üzere, öğrencilerimizin yurt dışına başvurularında dikkat etmeleri gereken konularla ilgili genel seminerler düzenliyoruz.

Niyet Mektubu (SoP) Hazırlama Atölyesi: Her dönem iki kez olmak üzere, öğrencilerimizin deneyimleyerek ve yaparak öğrenmelerini sağlayacak SoP Hazırlama Atölyeleri düzenliyoruz.

Web Sitemizdeki Bilgilendirmeler: Yukarıdaki hizmetlerimizden yararlanamayan öğrencilerimiz, dilediklerinde web sitemizden genel bilgilendirmeleri okuyabilir ya da etkinliklerde yapılan sunumları inceleyebilirler.

Yedi ayrı başlıkta başarılı ve mutlu bir kariyer yolculuğunun ipuçları

15 Kasım’da yeni bir seminer dizisine başladınız. Bu seminerler öğrencilere ne gibi ufuklar açacak?

Seminerlerimiz öğrencilerimizi kariyer yollarında mutlu ve başarılı bireyler olarak ilerleyebilmeleri için onları İK profesyonellerimiz ile buluşturmayı planladığımız bir seminerler serisi… İK Profesyoneli deneyimli mezunlarımız tarafından oluşturduğumuz BÜKM Koordinasyon Ekibi tarafından, öğrencileri kariyer yolculuğuna hazırlayacak yedi başlık belirlenmiş ve bu konularda uzmanlaşmış profesyonellerimizden öğrencilerimiz için kısa seminerler hazırlamaları talep edilmiştir. Burada seminerlerimizin planlanmasında, BÜKM Koordinasyon Ekibimizdeki gönüllü mezunlarımızın yoğun programlarında üniversitelerine gelerek verdikleri destek en önemli zenginliğimizi oluşturuyor. Bire bir profesyonel hayatta yer almış ve İK süreçlerinde yöneticilik yapmış bu mezunlarımız, öğrencilerimizin kariyer seçimlerinde ve başvurularında karşılaşacakları alanları onlara bu yedi başlık altında sunmaktadırlar. İlk olarak “Ne Olacağım Ben Şimdi?” başlığıyla mezuniyet sonrası kariyer yolculuğuna hazırlık için giriş yapılmış; daha sonra “Kendimi Anlatıyorum” semineri ile CV, kapak yazısı ve niyet mektubu hazırlanması konusunda; “İşimi Arıyorum” başlığı altında iş arama becerileri alanında; “Kariyer Mitleri” ile kariyer alanında doğru bildiğimiz yanlışlar hakkında bilgi verildikten sonra; kariyer için önemli olan üç alandaki becerilerin gelişimine yönelik başlıklar öğrencilerimize sunulmuştur: “Torpil Değil, Networking” adı altında networking becerileri, “Kariyer Yolculuğunda Bilmediklerimizi Bilmediklerimiz” başlığı ile fark yaratan iletişim becerileri; son olarak ise, “Görüşmeye Hazırım” ile mülakat becerilerinin gelişmesine yönelik farkındalık seminerleri planlanmıştır. Detaylı bilgileri öğrencilerimiz www.kariyermerkezi.boun.edu.tr adresinden takvim kısmında yer alan seminer başlıklarından takip edebilir, burada online olarak seminerlere kayıt yaptırabilirler.

İK alanında yetkin mezunlarımızdan seminerler

Seminer dizisine katılan uzmanlar kimler ve bu isimler nasıl belirlendi?

Bu seminerlerimizi sunmak üzere isimleri, Rektör Danışmanımız yönetiminde kurulan BÜKM Koordinasyon Kurulu tarafından, özellikle gönüllü profesyonel İK mezunlarımızdan oluşan ekibimiz ile yaptığımız toplantı ve araştırmalar sonucunda belirledik.

Özellikle alanlarında deneyimli olmaları; öğrenci profilimizi tanıyan ve üniversitemizin değerlerini bilen uzmanlar olmaları bizler için öncelikli kriterler arasında yer almıştır. Bu nedenle uzun dönem yöneticilik, akademisyenlik, danışmanlık yapmış profesyoneller ve kariyer alanında çalışmış mezunlarımız olarak Ahmet Aydemir , Aydın Soysal , Burcu Ertürk Kılıç, Funda Bener, İdil Türkmenoğlu , Işıl Taysever, Selcen Yavuz gibi çok değerli isimlerden seminerleri öğrencilerimize sunmak üzere programlarımızı oluşturmuş bulunmaktayız.

Ayrıca bu seminerlerimizden önce yurt dışı akademik başvurulara hazırlık yaptığımız genel bir seminerimiz ve akademik niyet mektubu yazımına yönelik iki workshop çalışmamız da bulunuyor. Akademik Kariyer alanında yöneticimiz Anne Kozlu’nun koordinasyonunda, akademisyenlerimiz Murat Çelik ve Aylin Vartanyan Dilaver tarafından sunulan seminer ve atölyelerle öğrencilerimize bilgilendirmeler yaptık.

Kariyer Merkezi’nin bundan sonraki etkinlikleri hakkında da kısaca bilgi alabilir miyiz?

Kariyer Merkezi olarak bundan sonra da öğrencilerimizin kariyer hedeflerini doğru ve bilinçli çizebilmeleri için yeni etkinlik, eğitim ve seminerlerimiz olacak.

Bu planlamaları yaparken öğrenci kulüplerimiz ile birlikte koordinasyon içinde olacağız, özellikle de kariyer kulüpleri ile sürekli iletişim halinde kalmayı planlıyoruz. Kariyer Günleri gibi kulüpler tarafından devam eden büyük aktivitelerimize de destek olmanın yanında, onların dokunmadığı ve kariyer anlamında oluşan boşlukları biraz kapatmaya yönelik etkinlikler planlıyoruz.

Bunlardan ilki 2019 Mart ayında yapmayı planladığımız “Eğitim’de Kariyer Fuarı”: 25-26 Mart 2019 tarihlerinde Eğitim Fakültemiz ile birlikte özellikle eğitim alanında kariyer planlayan öğrencilerimize yönelik bir fuarımız olacak.  Fuarın detaylarını ilerleyen günlerde paylaşacağız.

Son olarak, en büyük zenginliğimiz olan mezunlara, özellikle de İK profesyonellerine ulaşmaya yönelik etkinliklerimiz olacak: İlkini 26 Kasım 2018 Pazartesi günü başlatacağımız ve gelenekselleşmesini düşündüğümüz Boğaziçili İK profesyonellerini bir araya getirecek bir etkinliğimiz olacak.  Böylece hem profesyonel hayattaki mezunlarımız ile bağlarımızı kuvvetlendirip hem de onların da birbirleriyle görüşebilmesi için bir “sebep” yaratmak istedik. Şu anda geri dönüşlerden anladığımız kadarıyla ilgi oldukça yoğun, ilerleyen günlerde de daha çok artarak bir araya gelmeyi planlıyoruz.

Her şey öncelikle üniversitemizin itibarı, mezunlarımın tanınırlığı ve öğrencilerimizin mutlu ve başarılı bir kariyer sahibi olması için… Bize destek olmak isteyen ya da yanımızda bulunmak isteyen tüm paydaşlarımızla işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.

Kariyer Merkezi’ne öğrenciler nasıl ulaşabilir?

Kariyer Merkezi çalışma saatleri dahilinde haftanın beş günü Albert Long Hall zemin katta hizmet vermektedir. Ama öğrencilerimize tavsiyemiz, ofise gelmeden önce bize ne konuda destek aradıklarını belirten bir e-posta ile ulaşmalarıdır. Çünkü kendilerini gönüllü kariyer danışmanlarımıza ve editörlerimize yönlendireceğimiz için, ofise uğradıklarında bu kişilerle hemen görüşme imkânı bulamayacak ve zaten çok değerli ve kısıtlı olan zamanlarını verimli bir biçimde kullanmamış olacaklardır.

Biz öğrencilerimizi en doğru şekilde yönlendirebilmek için, randevular üzerinden ya da e-posta yoluyla hizmetlerimizi kendilerine ulaştırarak ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bu nedenle, genel bilgi ve profesyonel hizmetlerimiz için kariyermerkezi@boun.edu.tr adresimize; akademik niyet mektubu ile ilgili danışmanlık taleplerini ise grad.app@boun.edu.tr adresimize yollamalarını tavsiye ederiz. Ayrıca öğrencilerimize düzenli olarak www.kariyermerkezi.boun.edu.tr adresinden web sitemizi ziyaret etmelerini öneriyoruz, çünkü burada üniversitemize ulaşan iş ve staj ilanlarını günlük olarak güncelliyor, kariyer etkinliklerimizi ve kariyer kulüplerinden haberleri duyuruyor ve kariyer planlamasında yardımcı olacak bilgi ve içerikleri paylaşıyoruz. Bunun yanında sosyal medya hesaplarımızdan da yine önemli etkinlik ve duyurularımızı öğrencilerimize ulaştırıyoruz, bu nedenle bizi web sitemizden ve sosyal medya kanallarından takip etmelerini özellikle tavsiye ederiz.

 

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan