Kilyos’un rüzgârı artık yelkenlere yön verecek

Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü’nün kayıkhane özlemi, MEF Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrenci ve hocalarının “Tasarla & Yap Stüdyosu” ile birleşti ve ortaya “Hepimizin Kayıkhanesi” çıktı. Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde yelken tutkunu Boğaziçi’lilere kapılarını açacak olan kayıkhanenin açılışı 5 Ekim 2018 Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve Öğrenci İşleri Dekanı Doç. Dr. Zeynep Uysal’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta aynı zamanda projeye verdikleri desteklerden dolayı MEF Üniversitesi, TORİD ve Zetaş Zemin Teknolojisi A.Ş.'ye de teşekkür plaketi verildi.

Haziran 2018’de yapımına başlanan ve bir ay içinde inşası tamamlanan Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü Kayıkhanesi’ni Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Öğrenci İşleri Dekanı Doç. Dr. Zeynep Uysal, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Otay ve Denizcilik ve Yelken Kulübü Başkanı Emre Aslan’ın katılımıyla açıldı.

Kayıkhane projesine katkıları nedeniyle Prof. Dr. Arda İnceoğlu (MEF Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı), projeye ahşap malzeme desteği sunan Göksel Korkmaz (TORİD Yönetim Kurulu Başkanı) ve projede kazıkların çakılmasını üstlenen Zetaş Zemin Teknolojisi A. Ş. Genel Müdürü Ogan Sevim'e teşekkür plaketi sunuldu.

Proje destekçileri arasında Prof. Dr. Arda İnceoğlu'nun yanı sıra ayrıca MEF Üniversitesi ''Tasarla ve Yap'' projesi sorumluları  Ahmet Sezgin ve Zeynep Aydemir de yer aldı.

Açılışı yaparken kayıkhanenin kullanımı sırasında güvenliğe öncelik verileceğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, kayıkhanenin tüm Boğaziçi ailesine hayırlı olmasını diledi.

“Kayıkhanenin tüm süreçlerini öğrenciler üstlendi”

Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü Başkanı Emre Aslan, kayıkhane projesinin uzun zamandır özlemini çektikleri bir proje olduğunu ve Kilyos Kampüs’te yelken yapmanın hep hayalini kurduklarını ifade etti: “MEF Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü olarak ahşap yapılar yapmasıyla bizim kayıkhane ihtiyacımız birleşti ve haziran ayında başladığımız inşa sürecini temmuz ayında bitirdik. 1 ay boyunca Kilyos’ta 40 öğrenci çalıştı ve tasarımdan inşaya kadar tüm süreçleri öğrenciler üstlendi.” Kayıkhane tasarımının kullanılacak teknelere ve sezonlara göre değişen ihtiyaçlara göre belirlendiğini paylaşan Emre Aslan, inşa sürecinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün ve Öğrenci İşleri Dekanlığı’nın desteğiyle görevli öğrencilerin konaklama ve yemek ihtiyaçlarının da kampüste karşılandığını belirtti. “Kayıkhaneyi hızlı bir şekilde aktif hâle getirmek istiyoruz, çünkü Kilyos için burası çok büyük bir potansiyel. Bizim amacımız olabildiğince çok insanı denizle tanıştırmak ve yelken öğretmek.” Aslan, yelken öğrenmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanında Boğaziçi mezunlarının ve çalışanlarının da kayıkhaneden yararlanabileceklerini, aynı zamanda diğer üniversitelerin yelken kulüpleriyle de burada etkinlikler düzenleyebileceklerini sözlerine ekledi.

İhtiyaç ve mimariyi birleştiren bir tasarım

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü Kayıkhanesi, MEF Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin ahşap mimariye yönelik çalışmalarıyla Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü’nün ihtiyaçlarını birleştiren bir tasarıma sahip. Kulüp başkanı Aslan, tasarımın Kilyos’ta kullanılması planlanan çift yönlü ve direk ölçüsü 8 metre olan teknelere yönelik yapıldığını belirtti. “Kayıkhanenin tasarımı tamamen arazi ve teknelerin boyutları üzerine kuruldu. MEF Üniversitesi öğrencilerinin de katkısıyla ihtiyaçlarımızı ve ahşap mimariyi birleştiren bir çözüm üretmiş olduk.”

Kayıkhanenin nasıl kullanılacağı konusunda da Emre Aslan, “Buranın tamamen öğrenci usulü işleyen bir yer olmasını istiyoruz. Kayıkhanenin güvenliğini ve eğitimlerini biz üstleneceğiz, güvenliği sağlamak için kırmızı bayrak sistemimiz olacak. Bunun dışında denizde eğitim verilmeye çıkıldığı zaman denizde her zaman hazır bir bot bulunacak ve bu botla karadaki bir arkadaşımız da iletişimde olacak.” Güvenliği sağlamanın ilk önceliklerinden olduğunu ekleyen Aslan, yelken eğitimi verecek kişilerin de Denizcilik ve Yelken Kulübü’nde kaptanlık seviyesinde bulunan üyelerden oluşacağını belirtti.

Denizcilik ve Yelken Kulübü Başkanı Emre Aslan, kayıkhanenin bir an önce faaliyete geçebilmesi için Hobie Cat teknelerine ihtiyaç duyduklarını ve ellerinde kullanılmayan tekneleri hibe etmek ya da cüzi bir miktara vermek isteyen yelken kulüpleriyle iletişime geçmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Kayıkhane açılışından sonra tüm katılanlar birlikte Kilyos sahilin temiz kalmasına dikkat çekmek amacıyla çöp topladılar.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 10 Ekim 2018