Kung Fu ustaları Boğaziçi’ndeydi

Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Salonu 9 Ekim’de “Charm of Chinese Kung Fu” başlıklı performans gösterisine ev sahipliği yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü ve Çin’de bulunan Capital University of Physical Education and Sports işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, kung fu sporunun bir alt dalı olan “Wushu” (Chinese kung fu) sanatının kökeni ve temsil ettiği değerler hakkında bilgi verildi ve çok sayıda performans sergilendi.

“Charm of Chinese Kung Fu” etkinliği, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali İzzet Tekcan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Tekcan, “Wushu” sanatında dünya çapında şampiyonluklar kazanmış sporcuları ve Çin Başkent Fiziksel Eğitim ve Spor Üniversitesi’ni ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, 2009 yılından beri Çince dersleri vermekte olan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’nün sadece Çince öğretiminde değil uluslararası işbirliklerinde de büyük emeği olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinlikteki performansların tamamı alanında şampiyonlukları bulunan Başkent Fiziksel Eğitim ve Spor Üniversitesi öğrencileri ve eğitmenleri tarafından sergilenirken, Çin Wushu şampiyonu Shi Longlong da bir performans gerçekleştirdi. Longlong, dövüş sanatlarına özgü selamlama hareketi olan sol elin parmaklarının sağ elin avucunda birleştirilmesiyle oluşan hareketin anlamını da davetlilerle paylaştı: “Sol el kültürü, sağ el de kung fu sanatını temsil ediyor ve bu iki elin birleşmesi bizim için dövüş sanatlarının ve kültürün birleştiriciliğini ifade ediyor. Selamlama hareketinin göğüs hizasında yapılması da kung fu yapanların tüm dünya milletlerini arkadaş olarak gören bir aile oluşturduğu anlamına geliyor.”

İnsan ve doğa arasındaki uyumu temsil eden danslardan savaş zamanını ve düşmanı korkutmaya yönelik gerçekleştirilen hareketlere kadar geniş bir konu yelpazesi bulunan “Wushu” sanatı kılıç, şemsiye, yazı fırçası gibi farklı araçlar kullanılarak yapılabiliyor. Wushu sanatını çalışan bir Türk takımının da sahne aldığı etkinlikte, dövüş sanatlarına meraklı davetliler Çin ulusal şampiyonu Shi Longlong’dan sahnede kısa bir eğitim alma fırsatı yakaladılar. Çin’de uzun bir tarihi bulunan kung fu sanatının insan sağlığına etkisi ve dayanışma ve barışı temsil eden felsefesiyle dünyada da giderek ilgi çekmeye başladığı vurgulandıktan sonra etkinlik sona erdi.

Tarih: 10 Ekim 2018