''Kuveyt’in Mühendis Kızları''na Boğaziçi’nden diploma

Limak Vakfı, Kuveyt Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği ile başlatılan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” projesinden mezun olan 30 kız öğrenci Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle diplomalarını aldı. “Kuveyt’in Mühendis Kızları”, Limak Vakfı, Aile ve Sosyal Politikaları Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülen “Türkiye'nin Mühendis Kızları” projesinin yurt dışındaki ilk uygulaması olma niteliğini taşıyor.

Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak; kadınların iş hayatında daha etkin olması ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak amacıyla 2015 yılında başlattığı “Türkiye'nin Mühendis Kızları” (TMK) projesini “Kuveyt’in Mühendis Kızları” adıyla Kuveyt’e taşıyan Limak ile Boğaziçi Üniversitesi arasında geçtiğimiz yıl imzalanan protokol kapsamında Kuveyt’e uyarlanan proje ilk mezunlarını verdi.

Programı başarıyla tamamlayan 30 kız öğrencinin mezuniyet töreni 16 Mart tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Törene, Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Awatef Sulaiman Ds Alg Hunnaim, Kuveyt Büyükelçisi Ghassan Yousef Abdulbari Alzawawi, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Tamer Atabarut ve Limak Vakfı Başkanı Ebru Özdemir’in yanı sıra, proje yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan, Kuveyt’te böyle önemli bir projede yer almanın, Boğaziçi Üniversitesi için bir ayrıcalık olduğunu belirtirken  projenin başlamasını sağlayan Limak Holding’e, projenin hamisi ve aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Ebru Özdemir nezdinde teşekkür etti.

155 yıllık birikimiyle Boğaziçi Üniversitesi’nin, Türkiye’nin en iyi öğrencilerine verdiği çağdaş eğitim, kaliteli akademik kadrosunun sürdürdüğü AR-GE faaliyetleri ve topluma yönelik bilgi paylaşımı ile yeni nesil Üniversite anlayışının ülkemizdeki öncülerinden olduğunu vurgulayan Özkan üniversitede üretilen bilgiyi toplumun faydasına sunmak ve toplumsal gelişimi desteklemenin en önemli amaçlardan biri olduğunu vurguladı.

Kadınların iş dünyasında etkin rol almasının önünü açan bir proje

Rektör Özkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 2002 yılından itibaren “Yaşamboyu Eğitim Merkezi” vasıtasıyla, hayat boyu öğrenim felsefesine inanarak, çağın gerekleriyle toplumun ihtiyaçlarını entegre ederek, nitelikli insan gücüne katkı sağlayacak, her yaştan ve meslek grubundan kişilerin yararlanabileceği eğitimler düzenlediğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Günümüzde bilgi odaklı ekonominin gelişimiyle birlikte, toplumdaki bireylere yaşam boyu öğrenme becerilerinin kazandırılmasında, üniversitelere büyük görevler düşmektedir. Küreselleşmenin bir sonucu olarak, ekonomiler giderek daha bağımlı hale gelmişler, rekabet artmış ve kalite ön plana çıkmıştır. Bu nedenle, eğitimli ve kalifiye işgücü en önemli rekabet unsurlarından biri haline gelmiştir. Küreselleşme ve yaşanan dönüşümün hızı, iş yapış biçimlerinin ve mesleki formasyonların da güncel tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Sürekli olarak değişen ve yenilenen bu ortamda, bireyler örgün eğitimin yanı sıra, daha çok bilgi, beceri ve yetkinliğe, bir başka ifadeyle, kendilerini daha çok geliştirmeye ihtiyaç duymaktadır.

Bu çerçevede Kuveyt’in kalkınma planlarına katkı sağlayacak, yaşamın her alanında etkili olabilecek mühendis kızları yetiştirme amacıyla oluşturulan ve bu sayede, gençlerin kişisel ve profesyonel gelişimlerini destekleyen ve kadınların iş dünyasında etkin ve güçlü roller almasının önünü açacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

İşbirliğimiz kapsamında düzenlenen “Yaratıcı Mühendisler” sertifika programı ile mesleki kazanımlarının yanı sıra, katılımcıların kendilerini tanıması, değişken şartları yorumlayabilmesi, çevresine karşı duyarlılık geliştirmesine yardımcı olacak becerilerin ve bakış açısının kazandırılması hedeflenmiştir’’.

Üstlendikleri Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası projesiyle, ülkenin gelecek vizyonuna katkıda bulunduklarını ifade eden Limak Vakfı Başkanı Ebru Özdemir ise törende yaptığı konuşmada öğrencilere seslenirken, “Kuveyt bugün iddialı ve mega projeleriyle, dünyanın merakla takip ettiği dev bir şantiye. Bu şantiyenin en önemli gereksinimi ise kadın mühendisler. Sizleri Kuveyt’teki şantiyelerimize, Türkiye’deki şantiyelerimize profesyonel olarak çalışmaya bekliyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYEM Müdürü Dr. Tamer Atabarut ise BÜYEM’in sosyal sorumluluk kapsamında bugüne dek kadınlara, kadın girişimcilere ve gençlere yönelik projelere özel bir önem verdiğinin altını çizerek Limak ile ilk kez Kosova’da gerçekleştirdikleri işbirliğinin bugün Kuveyt’e uzanmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Etkinlik, 30 Kuveytli mühendislik öğrencisinin kep töreni sona erdi.

100’ü aşkın ülkede geçerli sertifika aldılar

Limak, Kuveyt Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) iş birliği ile başlatılan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” projesinden mezun olan 30 kız öğrenci, üç ay süren program kapsamında 12 farklı dersten toplam 200 saatlik eğitim aldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve Limak İnşaat yöneticileri tarafından verilen eğitimlerde, mühendislik öğrencilerinin profesyonel hayata hazırlanması; mühendis adaylarına kariyerlerinde başarılı olmalarına yardımcı olabilecek teknik ve mesleki beceriler kazandırılması hedeflendi. Yaklaşık üç ay süren eğitimlerin ardından öğrenciler, Boğaziçi ve Kuveyt Üniversitesi’nin yanı sora dünya çapında 100’ün üzerinde ülkede geçerliliği bulunan The Business and Technology Education Council (BTEC) Yönetim ve Liderlik Sertifikası’nın da sahibi oldu.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan