“Kuzeydeki küçük ülke”den Boğaziçi’nde çocuk şenliği

Danimarka Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Novo Nordisk’ten Danimarka Kültür Enstitüsü’ne birçok kurumun iş birliğiyle 22 Eylül’de Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü Spor Tesisleri’nde çocuk şenliği gerçekleştirildi. Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjøt’un açılış konuşmasıyla başlayan şenlikte yer alan etkinliklerde çocukların en temel hakları olan fırsat eşitliği, şiddet ve istismardan korunma, temiz ve güvenli bir ortamda yaşama ve öğrenme hakları vurgulandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 2.si düzenlenen “Danimarka Çocuk Şenliği” Uçaksavar Kampüsü Spor Tesisleri’nde gerçekleşti. Yoğun katılımın göze çarptığı etkinliğin açılış konuşması Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjøt tarafından yapıldı. Konuşmasına masallarıyla tüm dünyada ün salmış Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen’den alıntıyla “Bir zamanlar kuzeyde küçük bir ülke varmış...” diye başlayan Başkonsolos, bu yıl ikincisini düzenledikleri etkinliğin artık bir gelenek haline geldiğini düşündüklerini vurguladı. Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın ve Türkiye’de faaliyet gösteren Danimarkalı şirketlerin Türk toplumuna karşı sorumluluk duyduğunun altını çizen Galskjøt, bu sosyal sorumluluk gereği bilhassa çocuklara yönelik etkinlikler düzenlemeye gayret ettiklerini belirtti. Çocukların en temel hakları olan fırsat eşitliği, şiddet ve istismardan korunma, temiz ve güvenli bir ortamda yaşama ve öğrenme haklarını vurgulamak maksadıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyleyen Başkonsolos, sağlıklı nesiller yetişmesine de özellikle önem verdiklerinin üzerinde durdu.

Anette Galskjøt’un konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Spor Tesisleri Stadyumu’nun dört bir yanına dağılan standlarda birbirinden farklı birçok etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikler diyabet tehlikesine dikkat çekmek maksadıyla Danimarkalı firma Novo Nordisk tarafından düzenlenen Novo Nordisk Team-1 koşu yarışmasının yapılması ve ardından katılımcılara madalya dağıtılmasıyla başladı. Gün boyu aralıklarla sahnede “Bir Varmış Bir Yokmuş” başlığı altında Andersen’den masalların anlatıldığı şenlikte ayrıca çocuklarda dansa ve spora ilgi uyandırmak maksadıyla iki kez zumba dansı gösterisi gerçekleştirildi. Çocuklar için hediye çekilişinin ardından, “Topraktan Tabağa Yediklerimizi Tanıyalım” başlığı altında çocuklara sağlıklı beslenmenin yollarından ve faydalarından bahsedilirken, her saat başı Danimarka Kültür Enstitüsü’nün “Bir Gün İçin Sanatçı Olun”, “Danimarka Krallı Puzzle Bulmaca”, “HAMA ile Kendi Boncuk Tasarımlarını Yap!” başlıklı etkinlikleri gerçekleştirildi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Darüşşafaka’ya birçok vakfın ve kurumun destek verdiği ve stand açtıkları etkinlikte, tüm katılımcılara birçok ikramda bulunuldu. Bu ikramlar arasında bulunan sağlıklı meyve kokteyllerinin elektrik kullanılmadan, katılımcıların sürdüğü bisikletlerin yarattığı enerjiyle hazırlanması gibi dikkat çekici görüntülerin ortaya çıktığı şenlikte bunların yanı sıra “Amir Zainorin ile Çöplerden Hayalinizdeki Evi Yapın” gibi etkinliklerle çocuklarda çevre bilincinin uyandırılmaya çalışıldı. Şenlik tüm katılımcılara sertifika sunulması ve kapanış konuşmasının ardından son buldu.

Haber: Oktay Güney/ Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan