MISTI projesinin 2. yılı tamamlandı

Limak Vakfı tarafından fon desteği sağlanan Boğaziçi Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında ortak araştırma projeleri yapılması hedefiyle oluşturulan MISTI (MIT Science and Technology Initiatives) - Boğaziçi Uluslararası Araştırma, Eğitim ve Destek Programı’nın 2. dönemi tamamlandı. Fon kapsamında bu defa 5 başarılı proje desteklendi.

Boğaziçi Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) arasında ortak araştırma projelerinin yapılması amacıyla oluşturulan ve Limak Vakfı tarafından 3 yıl boyunca mali olarak desteklenecek olan MISTI-Boğaziçi Çekirdek Fonu sayesinde 2. Dönemin sonunda 5 yeni araştırma projesine daha destek sağlandı.

Türkiye’nin araştırma altyapısına katkı sağlamak ve yeni projelerin oluşmasında öncü olmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında ortak araştırma projeleri yapılması hedefiyle MISTI (MIT Science and Technology Initiatives) Çekirdek Fonu 2016’da oluşturuldu.

Fon yoluyla, 2017 - 2018 akademik döneminde desteklenen 5 projeden ilki, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Taylan Akdoğan ve MIT'den Prof. Williams'ın ortak projesi olan “LNS 2017”Yüksek Enerji parçacık Fiziği (YEF) deneylerinden elde edilen verilerin ayıklanması /azaltılması, kıymetli verilerin hızlı bir süreç ile çevrimiçi süzgeçlerden geçirilmesini amaçlayan yeni algoritmalar geliştirilmesini konu ediniyor.

Desteklenen bir diğer proje; Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Akgiray ve MIT’den Prof. Kothari’nin ortak projesi olan “Design of Target Date Funds for Turkish Pension System-Hedef Tarihli Yatırım Fonlarının Türk Emeklilik Sistemi için Dizaynı” başlıklı proje ise henüz çok genç ve gelişmeye açık olan Türk Emeklilik Sistemi’ne yeni fon opsiyonları kazandırmayı hedefliyor.

Mültecilerin yaşam şartlarını iyileştirecek

Yine MISTI Çekirdek Fonu tarafından destek programına alınan projelerden “D4R: Data for Refugees”, Türkiye’de Suriyeli mültecilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi yönünde bilimsel çözüm yolları geliştirmek için bugüne dek tasarlanmış en kapsamlı projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Türk Telekom, TÜBİTAK, Boğaziçi Üniversitesi’nin ortakları arasında yer aldığı; ulusal ve uluslararası kurumlar ile üç buçuk milyon mültecinin sorunlarına çözüm geliştirmek için düzenlenecek Büyük Veri Yarışması’nı da içeren proje kapsamında, Türkiye’deki Suriyeli mültecilere daha iyi yaşam koşulları sunulması için çözümler üretilmesi amaçlanıyor. Yarışmanın Bilimsel Komitesi'nin başında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Albert Ali Salah yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Yardımcı Doçent İlke Ercan ve MIT’den Prof. Agarwal’ın ortak projesi “Optik Mikro-Halka Rezonatörlerinin Bilgi İşlem Enerji Limitleri”  ise günümüzde kullanılan bilgisayar, telefonlar gibi elektronik aletlerin içerisinde bulunan çiplerin yapıtaşı olan silisyum teknolojisinin yakın gelecekte daha fazla geliştirilemeyeceği öngörüsüne dayanıyor. Ve teorik yöntem geliştirerek farklı devre önerileri sunulduğunda uzun vadede hangisinin daha yüksel performans ile çalışacağı ve daha uzun ömürlü olabileceği, hangisine yatırım yapmanın daha akılcı olabileceği üzerine çalışmalar yapılıyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın döngüsü incelenecek

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Semih Ergintav’ın projesi ‘’NAF-SAF Seed” ise ABD ve Türkiye  için en önemli güncel deprem tehlike kaynağını oluşturan San Andreas Fayı (SAF) ve Kuzey Anadolu Fayı’nı (KAF) konu alıyor. MIT-MISTI desteği kapsamında alınan fonla NSF, USGS, SCEC ve TÜBİTAK desteğiyle, SAF ve KAF boyunca deprem döngüsünün mekaniğini anlamak için jeodezik ve jeofizik gözlemleri kullanarak oluşturulacak ortak bir önerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar desteklenecek. Proje kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile MIT’nin arasındaki 20 yıla yakın zamandır devam eden işbirliğinden alınacak destekle, iki ülkenin bilim insanları arasındaki mevcut ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Limak Vakfı tarafından sağlanan fonun 3. yıl dilimiyle yeni ortak araştırma projeleri desteklenmeye devam edilecek.