Müze teknolojisindeki değişimler Boğaziçi Üniversitesi’nde ele alındı

Boğaziçi Üniversitesi ve Üniversite Müzeleri Birliği Platformu’ nun desteklediği Değişen Müze Teknolojileri Konferansı, 9-10 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden konuşmacı olarak katılan müze müdürleri, müze sahipleri, İl Özel İdareler, çeşitli üniversite müzeleri temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Müze Yönetimi Bilim Dalının kurucusu ve Üniversite Müzeleri Birliği Platformu’nun Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay Değişen Müze Teknolojileri Konferansı’nın 2000 yılından sonra müzelerimizin geçirdiği değişimi sergilemesi açısından önemli olduğunu belirtti. Erbay, müzelerin teknoloji odaklı değişim ve gelişim projelerinin sunulduğu konferansta teknoloji ile müzelerin değişen yapısı masaya yatırılarak tartışmaya açılmasının öneminden bahsetti.

İki gün boyunca müzelerin teknoloji odaklı gelişiminin vurgulandığı konferansta akademisyenler; müze teknolojileri alanında yaptıkları, geliştirdikleri çalışmaları paylaştılar. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Levent Akın, Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirdikleri çoklu rehber robot sistemini tanıttı. Prof. Dr. Sehban Kartal, kültürel objeler için RTI Tekniği kullanan digital kubbe tasarımını sundu. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliğinin açık hava müzeleri üzerine etkisinden bahsetti. Prof. Dr. Fethiye Erbay ise iklim değişikliğinin yarattığı yeni müzeler ve müzecilik sistemindeki değişimleri dile getirdi.  Konferansta ayrıca Doç. Dr. Mutlu Erbay, değişime direnen zaman kapsüllerini, Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde geleceğe mesaj olarak gönderilen ve 2063 yılında açılacak olan zaman kapsülü üzerinden anlattı.

Konferansa katılan Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay müze ve eser korumacılığının öneminden ve ülkemizde gelişen müze çalışmalarından bahsetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Uygulamalar Dairesi Başkanı Y. Mimar Yakup Harman Kültür ve  Turizm Bakanlığı’nın yenilenen ve değişen müzelerini anlattı. TKB Danışma Kurulu Üyesi ve Merkez Valisi Prof. Dr.  Nurullah Çakır ise  Metin Sözen’in önderliğinde gelişen Tarihi Kentler Birliği’nin Müzecilik Vizyonu’nu paylaştı.

Müzecilik Ödülleri’nde Altın Adam’a Boğaziçi’nden Ödül

Toplantı müzecilik alanında yürütülen değişim ve gelişim projeleri ve bu alanda alınan uluslararası  müze ödüllerinin de tanıtıldığı konferans da ödüller dağıtıldı. Prof. Dr. Fethiye Erbay’a İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü, 1453 Panorama Müzesi ve Mersin Meski – Su Müzesi tarafından müzelerin özel tasarım ürünü, müzeciliğin gelişimine olan katkısından dolayı verildi.  

Konferansta Kutu Han'ın restorasyon işinde çalışan, kamuoyunda ‘’Altın Adam’’ olarak tanınan  Kutu Han'ın restorasyon işinde çalışan işçi  Mehmet Yazar’a tarihi eserlere duyarlılığından dolayı ödül verildi. Altın paralarla dolu çömleğin koruma altına alınması sağlayarak takdir toplayan   Mehmet Yazar’a Boğaziçi Üniversitesi’nde müzeciler adına Değerlere Bağlılık Ödülü verildi.