Nâzım Hikmet Konferansları dizisinde ‘’Nâzım Hikmet ile Don Quijote’’

Nâzım Hikmet'in anısını ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla 15 Aralık 2014 tarihinde kapılarını açan Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Nâzım Hikmet Konferansları dizisinin ikincisini 18 Şubat tarihinde gerçekleştiriyor.

Mahmut Temizyürek tarafından verilecek olan ‘’Nâzım Hikmet ile Don Quijote : İki Yaratıcı Asilzadenin Arzu Serüvenleri’’ başlıklı konferans 18 Şubat’ta saat 16.00’da Rektörlük Konferans Salonu’nda yer alacak.

Konferans, ‘’Gençliğinden bu yana, önce “fedai ruhlu” sonra da “Don Kişot karakterli” bir devrimci’’ olan Nâzım ile Cervantes’in destansı kahramanı Don Quijote arasındaki benzerlikleri, ‘’İyilik, doğruluk, güzellik, haklılık için savaşımda’’ki ortaklıklarını konu alıyor.

Temizyürek bu benzerliği ‘’Don Quijote’nin “bu yoz çağ” dediği kapitalizme karşı üstlendiği görev ile Nâzım'ınki içerikte aynıydı. Don Quijote’nin “mutlu çağ” diye bildiği, geçmişte kalmış, bugünse acilen kurulması gereken komünal ütopya "altın çağ"ın bir benzerine Nâzım, varılacak olan “komünizm çağı” diyordu. Bu uğurda, tıpkı yaşlı şövalye gibi, 19 yaşından bu yana bu çağın gerçekleşmesi için bütün yaşamını adıyordu. Ortak mottoları şuydu: İyilik, doğruluk, güzellik, haklılık için savaşımda “şerefle” yaşamak’’ sözleriyle ifade ediyor.