“Nazım’ı Yazanlar” kitaplaştı

Dünya şairi Nâzım Hikmet’in doğumunun 115. yılında, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve Bursa Nilüfer Belediyesi işbirliği ile yürütülen “Nâzım’ı Yazanlar” Projesi, ‘’Nâzım’ı Yazanlar: 1902-2017 ismiyle kitap hâline getirildi.

Geçtiğimiz Ocak ayında İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabın editoryal konsepti Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murat Gülsoy ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zeynep Uysal’ın imzalarını taşıyor.

Kitapta projede yer alan yüz yirmi bir akademisyen, yazar, ressam, yönetmen, şair, araştırmacı ve bestecinin portre fotoğrafları ve ilgili eserlerinden yapılan alıntılar yer alıyor. 2016 yılı sonunda hazırlığı tamamlanan kitabın çalışmalarına, aynı yılın Mayıs ayında başlandı. Kitapta yer alacak sanatçı ve yazarların isim listesinin hazırlanmasında, Nâzım Hikmet hakkında yapılmış çalışmalara özgün katkılar sağlamış olmak, en önemli kıstas olarak belirlendi. Şairin yaşam öyküsü temel alınarak bir zaman tüneli oluşturuldu, eserler bu zaman tüneli üzerine yerleştirildi. Zülfü Livaneli, Refik Erduran, Ataol Behramoğlu, Genco Erkal, Nedim Gürsel, Saime Göksu, Emin Karaca, Fazıl Say ve Hıfzı Topuz gibi isimlerin portre fotoğraflarının, metin alıntılarının hemen yanında sergilendiği kitapta, bugün aramızda olmayan Ekber Babayev, Yaşar Kemal, Jean Paul Sartre ve Pablo Neruda gibi isimlerin de eserlerinden seçilen alıntılar sergilendi. Kitabın fotoğrafları ise fotoğraf sanatçısı Atilla Durak’a ait.

Doğumunun 115. yılında yayımlanan Nâzım’ı Yazanlar: 1902-2017 kitabı, Nâzım Hikmet hakkında yapılmış çalışmaların büyük bir bölümünü bir arada sunması açısından edebiyat tarihine önemli katkıda bulunuyor.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 21 Şubat 2017