''Nev-i şahsına münhasır’’, ‘’ezber bozan’’ bir bilim insanıydı

Oktay Yenal’ın çocukluk ve gençlik yıllarından yakın dostu olan Rahmi Koç, kızı Ayşe Yenal Vance, Mehmet Yaltır, Prof. Dr. Emre Gönensay, Burhan Karaçam gibi isimler Oktay Yenal anısına düzenlenen toplantıda renkli anılarını dinleyicilerle paylaştılar.

Rektör Gülay Barbarosoğlu
Rahmi Koç
İİBF Dekanı Ayşegül Toker
İİBF İktisat Bölüm Başkanı Refik Erzan
Atatürk Enstitüsü Müdürü Şevket Pamuk
Prof. Dr. Emre Gönensay

İktisat tarihi alanında dünyanın sayılı uzmanlarından biri olan Oktay Yenal, ölümünün ikinci yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde anıldı.

Uzun yıllar Dünya Bankası’nda görev yapmış olan ve aynı zamanda Robert Kolej’in ilk Türk Dekanı olarak yaptığı yapılandırma çalışmalarıyla Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin günümüzde Türkiye’nin bu alanda en çok tercih edilen Fakülte olması yönünde çok önemli katkılar sunan Oktay Yenal için düzenlenen Anma Toplantısı, 11 Mayıs’ta Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gülay Barbarosoğlu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in ev sahipliğinde düzenlenen anma gününde, Oktay Yenal’ın ailesi ve yakın dostları ünlü iktisatçı ile ilgili anılarını paylaştılar.

Mehmet Yaltır (Robert Kolej Yüksek Okulu -Son Öğrenci Birliği Başkanı), Ayşe Yenal Vance, Prof. Dr. Refik Erzan (Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı), Prof.Dr. Ayşegül Toker ve Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı etkinlikte, Yenal’la ilgili renkli anekdotlar aktarıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu yaptığı konuşmada Oktay Yenal’a seslenerek ‘’Kıymetli Oktay Hocam, Boğaziçi Üniversitesi Robert Kolej’den devraldığı sizlerin çok büyük emek verdiğiniz bu akademik geleneği en iyi noktaya çıkarmak için elinden geleni yapacak en iyi noktaya getirecektir. Onları unutmayacağız unutturmayacağız’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker ise Oktay Yenal’ın insan kaynağını yönetmedeki başarısına dikkat çekerek Yenal’ın ülke dışında yaşayan ve aralarında Emre Gönensay, Üstün Ergüder, Demir Demirgil, Kenan Şahin, Şerif Mardin gibi çok değerli isimleri Boğaziçi Üniversitesi’ne hoca olarak yeniden kazandırdığını hatırlattı.

Rahmi Koç’tan öğrencilik yıllarına dair renkli anılar…

Anma toplantısında konuşma yapan isimlerden biri de Prof. Dr. Oktay Yenal’ın 70 yılı aşkın süredir arkadaşı olan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’tu. Koç, Yenal’ı şu sözlerle anlattı: ‘’Oktay’ın fevkalade onurlu, disiplinli çalışkan, mantığı gayet iyi işleyen, karmaşık sorunları basite indirgeyebilen, inatçı, aklına koyduğunu yapan, zaman zaman dediğim dedik misali ısrar eden, hesabını kitabını gayet iyi bilen, bütçe içerisinde yaşamayı kendisini alıştırmış, zevk ve arzularına hiçbir zaman esir olmayan bir karakteri vardı. Tabiri caizse nevi şahsına münhasır bir dosttu. Hafızası çok kuvvetliydi. Bir araya geldiğimizde 47 sene evvel olan hadiseleri gayet güzel hatırlar bizlere anlatır, hatırlatırdı. Memleket çok kıymetli bir bilim adamını kaybetti ben de çok aziz bir ahbabımı yitirdim.”

Boğaziçi Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkanı Refik Erzan, Prof. Dr. Emre Gönensay, Burhan Karaçam, Ayhan Çilingiroğlu, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Bülent Gültekin ve Prof. Dr. Ekrem Ekinci’nin de katılarak Yenal’a dair anı ve görüşlerini paylaştıkları anma toplantısında Oktay Yenal anısına çekilen “Geçim için Seçim İlmi” isimli kısa filmin ve “Değişik Yönleriyle Prof. Dr. Oktay Yenal” adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Belgesel, Oktay Yenal’ın 1931’de Tiflis’te başlayan yolculuğunun son dönemlerini geçirdiği Büyükada’daki evinden çok renkli görüntülerle başlıyor. Oktay Yenal’ın hareketli hayat hikâyesini yansıtan fotoğraflar, dünyanın dört bir köşesinden getirilmiş anılar, uzun yıllarını geçirdiği Hindistan’dan toplanmış son derece renkli kapılar ve belki hepsinden önemlisi bizzat Oktay Yenal’ın fırçasından çıkmış tabloların gösterildiği belgeselde, renkli bir hayattan renkli anılar yer alıyor.

  • Rektör Gülay Barbarosoğlu
  • Rahmi Koç
  • İİBF Dekanı Ayşegül Toker
  • İİBF İktisat Bölüm Başkanı Refik Erzan
  • Atatürk Enstitüsü Müdürü Şevket Pamuk
  • Prof. Dr. Emre Gönensay