‘’Sağlık politikalarında uzun vadeli, vizyoner ve disiplinlerarası yaklaşıma geçilmeli’’

Boğaziçi Üniversitesi, Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği’nin düzenlediği ‘’Yenilikçi Tedavilere Erken Erişim’’ konulu sempozyuma ev sahipliği yaptı.

8 Aralık’taki sempozyumun açılış konuşmasını yapan PKU Aile Derneği Başkanı Deniz Atakay, hasta dernekleri olarak sağlık sisteminde yaşadıkları zorluklar ve karşılaştıkları engellerden bahsederek hastanın önce insan olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Adaman ise sempozyum kapsamında yaptığı sunumda sağlık ekonomisinin fayda-maliyet analizi içerikli çalışmalar gerektiren ve farklı sektörlerden oyuncuların işbirliği içinde çalışması gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Adaman, sağlık politikalarında ileriye dönük projeler tartışılırken bu süreçlerin mutlaka iktisadi lensten geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sağlık sektörü ve eğitim sektörü gibi alanlarda kararların uzun vadeli, vizyoner bir bakış açısıyla alınmasının önemine değinen Adaman, özellikle bu alanlarda araştırma yapabilmek için farklı aktörlerin kaynaklarını birleştirmesinin elzem olduğunu ifade etti. Bu çerçevede Türkiye’de sağlık-eğitim gibi alanlarda interdisipliner bir bakışın oturması gerektiğini belirtti.

Akademisyenler, kamu görevlileri, ilaç firması temsilcileri, hasta dernekleri ve hekimlerin katıldığı sempozyumda Avrupa örneğinde olduğu gibi, hastaların hekimlerle ve ilaç firmalarıyla bir araya gelip ihtiyaçlarını konuşabildikleri ortamların yaratıldığına değinildi ve Türkiye'de de bu adımların atılması gerektiğine işaret edildi.

Sağlık Ekonomisi ve Politikası Derneği Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güvenç Koçkaya kamunun, akademinin, yenilikçi tedavilerin üreticilerinin yenilikçi tedavilerin hastalara erişimi için çabalamalarına rağmen kimsenin hastaya gerçek ihtiyacın nedir sorusunu yöneltmediğini belirtti. Koçkaya, ‘’Eğer tedavi hakkı hastanınsa, söz de hastanın olmalıdır. Ona da sorulmalıdır’’ görüşünü ifade etti.

Doç. Dr. Zafer Çalışkan’ın başkanlığında (Hacettepe Üniversitesi),  Prof. Dr. Yağız Üresin, Prof. John Yfantopoulos (Atina Universitesi) ve Prof. Michael Schlander’in (Alman Kanser Araştırmaları Merkezi) katıldıkları Erken Erişim Dünya Örnekleri başlıklı oturumda söz alan Yağız Üresin ise, klinik araştırmaların yenilikçi ilaçların geliştirilmesi açısından önemine değinen bir sunum yaptı.

Üresin, Türkiye’nin klinik araştırmalarda istenilen düzeyde olmadığını belirterek 2012 yılında Türkiye’de sadece 44 klinik çalışmanın ilaç endüstrisi tarafından desteklendiğine ve bu sayının yetersizliğine dikkat çekti. Üresin ayrıca, Türkiye’nin mevcut durumda Polonya’dan dahi geride olduğunu ifade ederek klinik araştırmalar sonucu bulunan yeni teknolojiler ile her ek 1 yıl yaşam beklentisinin 1970-1990 yıllarında dünya ekonomisine 2.8 trilyon USD katkıda bulunduğu verisini paylaştı.

Haber ve fotoğraflar: Kurumsal İletişim Ofisi

Tarih: 12 Aralık 2017