“Sicim Teorisi Hakkında Küçük Bir Kitap”

Princeton Üniversitesi’nin fizik profesörü Steven S. Gubser’in sicim teorisinin temel fikirlerini yalın bir dille anlattığı giriş niteliğindeki kitabı, “Sicim Teorisi Hakkında Küçük Bir Kitap”, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından Zeynep Alpar’ın çevirisiyle sicim teorisi meraklılarıyla buluşuyor.

Bilim dünyası teori hakkında fikir birliğine ulaşmış değil. Medya bu kuramla, bilimin diğer alanlarının çoğundan daha fazla ilgileniyor. Bir de, bu teoriyle uğraşılmaması görüşünü savunanlar var; bunlar sicim teorisinin etkisinin yayılmasından şikayet ediyor, teorinin kazanımlarını ampirik bilimle ilgisi yok diye ellerinin tersiyle itiyorlar.

Sicim teorisinin iddiası özetle, bütün maddeleri meydana getiren temel nesnelerin parçacık değil de birer sicim olduğudur. “Her şeyin teorisi” de denilen sicim teorisi, doğanın bütün temel kuvvetlerini açıklama arayışında. Yerçekimi ve kuantum mekaniğini tek bir birleşik kuram içinde toplama amacında. Gubser, kitabında teorinin gerektirdiği garip nesneler üzerine düşüncelerini bizimle paylaşıyor. Sicim teorisi ciddiye alınmaya değer mi, abartılmış mı, haksız yere kötülenmiş mi gibi sorulara yanıt arıyor.

Tarih: 16 Aralık 2016