SineBU seyirci rekoru kırdı

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2015 yılında kültür-sanat hayatımıza armağan ettiği, beyazperdeden ödüllü yapıtları ve önemli vizyon filmlerini izleyiciyle buluşturan SineBU, ilgi çekici gösterim programı ve erişilebilir bilet ücretleriyle özellikle İstanbul’daki üniversite öğrencilerinin tercihi olduğunu gösterdi.

Nisan 2015 tarihinde kapılarını İstanbullu sinemaseverlere açan Boğaziçi Üniversitesi’nin sinema salonu SineBU Şubat ayının ikinci haftasında kurulduğundan bu yana en yüksek izleyici oranına ulaştı.

Tüm AVM sinemaları ve gişe beklentisi olan filmler dahil edildiğinde sektörde sinema salonlarının ortalama doluluk oranının %11,3 civarında seyrettiği (2015-Antrakt Sinema Verileri) günümüzde, SineBU açıldıktan sadece birkaç ay sonra, ortalama %18 doluluğa ulaştı.

Sinema salonlarının 2017’deki doluluk oranlarına bakıldığında ise %34’lük oranla rekor seviyede ilerleyen SineBU, Şubat ayının ikinci haftasında  %55 dolulukla 1.250 izleyiciyle buluştu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerine başvurduğumuz, SineBU salon koordinatörü Ali Çağlar Özkan, SineBU izleyici kitlesinin çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu söylüyor. 100 seyircinin minimum 90’ının öğrenci ve bu öğrencilerin de üçte ikisinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğunu belirten Özkan, ‘’Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içerisinde kurulan SineBU salonu sadece Boğaziçi Üniversitesi mensubu kişilerin değil üniversite dışından izleyicinin de ilgisini çekti. Her 100 seyircinin 35’ini üniversite dışından gelen öğrenciler oluşturdu’’ dedi.

Tercih bağımsız filmlerden yana

SineBU’yu tercih eden izleyici kitlesinin ağırlıklı olarak art-house ve bağımsız film seyredenler olduğunu belirten Özkan, “AVM sinemaları ve zincir salonların Türkiye genelinde tüm koltukların %65'ine sahip olduğu (2015-Antrakt Sinema Verileri) göz önüne alınınca SineBU’da film izlemek bu kesim izleyici için çok değerli”  yorumunda bulundu. “Alışverişe ek olarak film izleme deneyiminden çok uzakta; üretimin yani kampüsün içinde film izleme deneyimi SineBU'ya kendine özgü bir değer veriyor’’ diyen Özkan, alternatif bir film merkezi olmasının ötesinde SineBU’da film gösterimi sonrası yapılan analiz ve yönetmen katılımlı söyleşilerin de seyirci tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

SineBU’yu tercih eden sinemaseverler, bahsi geçen etkinlikleri hem SineBU hem de BÜ(S)K sosyal medya hesaplarından aktif olarak takip ediyor ve etkinlikler istisnasız şekilde salon kapasitesinin üstünde bir dolulukta gerçekleşiyor.

SineBU, sektördeki fiyatlara oranla çok daha cazip bilet fiyatlarına sahip olduğu için de tercih ediliyor. Antrakt Sinema Verileri’ne göre sinema sektöründe ortalama bir bilet ücreti 11,3TL iken SineBU'da bir biletin ortalama ücreti sadece 3,5TL. Ali Çağlar Özkan bu fiyat farkını “Eskiden ayın en iyi filmine gidecek şekilde bütçesini ayarlayan sinemasever bir öğrenci, SineBU ile artık ayın tüm filmlerini izliyor. Sinemada film izlemenin gün geçtikçe demode olduğu günümüzde, geleceğin seyircisi film izleme pratiğini SineBU ile yeniden dizayn ediyor” diye değerlendirdi.

Sesli betimleme ile Türkiye'de bir ilk

SineBU sesli betimleme seçeneği ile Türkiye’deki sinema salonlarına da örnek model oluşturuyor. Bu uygulama sayesinde sesli betimleme çalışılmış bir vizyon filmine gelen görme engelli sinemasever, sadece bir kulaklık yardımıyla ek herhangi bir işlem yapmadan filmi betimlemeli olarak takip edebiliyor. SineBU ekibinin yakın vadede en büyük hedefinin İstanbul genelinde ikamet eden görme engelli sinemaseverlerle bir film okuma çalışma gurubunun kurulması olduğunu belirten Özkan, bu konuda SineBU'ya hayat veren BÜ(S)K ile aktif bir çalışma yürütüldüğünü ekledi.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: SineBU arşivi