SineBU’dan 2016’ya festival tadında veda

SineBU, 2016 yılını Altın Koza ve Altın Portakal’da ödülleri toplayan beş filmle kapatıyor. Sinemaseverler Aralık ayında Yeşim Ustaoğlu, François Ozon ve Dardanne Kardeşler’in yeni filmlerini izleme imkânına kavuşacak.
Kaptan Fantastik

Babamın Kanatları
Frantz
From the Land of the Moon

Ayın en çok merak edilen filmi kuşkusuz Kaptan Fantastik olacak.  Ütopya ve distopya arası gidip gelen akışıyla oldukça ilgi çekici olan filmin senaryosu ve direktörlüğü Matt Ross imzasını taşıyor. Başka bir dünya mümkün şiarını devrimci değil de revizyoncu bir noktadan savunan filmin en güçlü yanı ortalama insana göre çok daha donanımlı fakat insan içine çıkmamış “proje” gençlerin modernite ile tanışmalarını akıcı bir dille konu edinmiş olması. Film Cannes’da ‘’Belirli bir Bakış’’ bölümünde En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.

Yeşim Ustaoğlu’nun yeni filmi Tereddüt ise Türkiye Sineması takipçilerinin uzun süredir beklediği ve yönetmenin takipçilerinin beklentilerinin epey yüksek olduğu bir film. Taşrada yolları kesişen, biri şehrin modernitesinden zorunlu hizmet için gelmiş, diğeri yerelden ve evliliğe zorlanmış iki kadının hayatları ile ortaklaşarak hesaplaşmalarını konu ediniyor. Altın Portakal’ın uluslararası yarışma bölümünde En İyi Film, Yönetmen ve Kadın Oyuncu ödülünü alan film, ayın en güçlü yapımı olmaya aday.

SineBU’nun Aralık’ta en heyecan verici yanı ise ödüllü ilk filmler seçkisi olacak. Altın Portakal’da En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo ödüllerini toplayan Mavi Bisiklet; Zeki Demirkubuz’un Kader (2006) filmi ile oyuncu olarak sinemaya adım atan Ufuk Bayraktar’ın ilk yönetmenliği olan, Altın Portakal İzleyici ödüllü Kümes ve Altın Koza’da Yılmaz Güney En İyi Film, SİYAD En İyi Film ve En İyi Kurgu ödüllerini toplayan Babamın Kanatları bu ay vizyonda olacak.

Cannes’da Altın Palmiye için yarışan From the Land of the Moon ise Fransız yönetmen Nicole Garcia imzasını taşıyan, Milena Agus’un aynı adlı romanından bir uyarlama. Birinci Dünya Savaşı ertesinde geçen ve trajik bir çıkmazı konu edinen Frantz, François Ozon hayranlarının mutlaka izleyeceği bir yapım. Dardanne Kardeşler’in yeni filmi Unknown Girl ise yönetmenlerin sinemasını takip edenler için kaçırılmayacak bir deneyim.

Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film ve Cannes’da Yenilikçilik ödülünü alan, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Mehmet Can Mertoğlu’nun Albüm’ü ise bu ay izleyemeyenler için gösterimde olacak.  Daha şimdiden ilk filmi ile Yeni Romanya Sineması üzerine ekleyip çıkardıklarıyla kendine özgü denebilecek bir dil yakalayan yönetmen Mertoğlu, 5 Aralık Pazartesi günü 19.00’daki film gösteriminden sonra sinemaseverlerle sohbet için SineBU’da olacak.

 

Detaylı Program için: http://www.sinebu.boun.edu.tr

  • Babamın Kanatları
  • Frantz
  • From the Land of the Moon