‘’Siz kendinize inanmasanız bile Yavuz Selim hoca size inanırdı’’

Öğrencileri, meslektaşları ve dostları Yavuz Selim Karakışla için buluştu...

Kasım ayında yitirdiğimiz, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nün değerli hocası Yavuz Selim Karakışla, ailesi, öğrencileri, meslektaşları ve dostlarının katıldığı bir toplantıyla anıldı. 16 Aralık’ta, Karakışla’nın ders vermeyi en çok sevdiği büyük ve kalabalık sınıflardan TB 310’da gerçekleşen toplantıya Tarih Bölümü’nden akademisyenler, Karakışla’nın öğrencileri, arkadaşları, eşi Özden ve kızı Yağmur da katılarak Yavuz Selim Karakışla’nın kaybının hissettirdiklerini, onunla olan anılarını paylaştılar.

Tarih Bölümü, bölüm başkanı Çiğdem Kafesçioğlu toplantıyı açarken şöyle konuştu;

‘’Yavuz Selim benim 17 senelik dostum, aynı zamanda gençlik arkadaşımdı. Birlikte ÖFB’nin merdivenlerinde oturup hayal kurduğum, sırt çantasını yüklenmiş Ağrı Dağı’na yola çıkarken Orta Saha’da bizlere el sallayan arkadaşımdı Yavuz. Onun üniversiteye ve bölüme olan bağlılığının en yakın tanıklarından biriyim. Tarihin yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya yazılması gerektiğini söylerdi. Emek tarihi üzerine, kendi deyimiyle ‘’kaybedenlerin tarihi’’ üzerine çok sayıda çalışma yapmıştı. Öğrencilerinin hocası ve aynı zamanda ağabeyi olmayı çok önemserdi. Hep sevilen ve aranan bir hoca oldu. Öyle de kalacak’’.

Prof. Dr. Selçuk Esenbel ise Yavuz Selim Karakışla’nın, kendisinin ilk öğrencilerinden biri olduğunu anlatarak anılarından bahsetti:

‘’Bu sınıfta , TB 310’da oturduğunu hatırlıyorum. Bu salonda 1983’te ilk dersimi verirken Yavuz Selim bu sıralardaydı. İlk göz ağrım olan öğrencilerimdendi. Benim hayatımın önemli kişilerinden biri oldu. Yıllar sonra burada verdiğim o ilk dersi unutmadığını, hatta kızıma da anlattığını öğrendim. 1992’de ben bölüm başkanıyken bana çok destek olmuştur. Akademik anlamda çok yetkin ve iyi bir hoca olabilirsiniz ancak öğrenciyle diyalog kurabilen hoca sayısı azdır. Yavuz gönül rahatlığıyla öğrencileriyle diyalog kurabilen bir insandı. Çalışmalarıyla modern Osmanlı tarihçiliğine çok önemli katkıları oldu. Zihni ve ruhu aramızda olmaya devam edecek’’.

Prof. Dr. Arzu Öztürkmen ise akademik konularda pek çok defa Yavuz Selim Karakışla’ya danıştığını ve ondan destek aldığını belirterek şöyle devam etti:

‘’Özellikle kaynak anlamında inanılmaz birikimi vardı. Sahaf ve kitap kültürü çok zengindi. Onun kaybı tam olarak bir kayıp mı bilemiyorum. Zihnimizde yaşamaya devam edeceğini ve daha uzun yıllar beraber olacağımızı düşünüyorum’’.

Yavuz Selim Karakışla’nın öğrencileri ise sadece bir hoca değil, yol gösteren, insan hayatını etkileyen ve dönüştüren yönüyle Karakışla’nın kendilerinde bıraktığı izleri paylaştılar. Yavuz Selim Karakışla’nın önemli kararlar alma noktasında yaşamlarında rehberlik ettiği öğrencileri onu ‘Siz kendinize inanmasanız bile Yavuz Selim hoca size inanırdı’’ diyerek özlemle andılar.

Haber: Ö. Duygu Durgun/ Fotoğraflar: Talat Karataş

Kurumsal İletişim Ofisi