Sporun nabzını tutanlar Boğaziçi’nde buluştu

Boğaziçi Üniversitesi Spor Zirvesi 10 -11 Mart 2018 tarihlerinde gerçekleşti. İki gün boyunca sporun her yönüyle tartışıldığı, birçok uzman ve başarılı ismin katıldığı zirvede sporu dinlemek ve düşünmek merkeze alındı.

Boğaziçi Üniversitesi Spor Kurulu tarafından düzenlenen zirvede sporu ve sporcuyu ilgilendiren her konu ele alındı. Zirve boyunca sporda istatistik ve performans analizi, sporda toplumsal cinsiyet ve kadın algısı, spor pazarlaması ve spor yöneticiliği, Türkiye’de ve dünyada paralimpik spor, doping krizi ve mücadele yolları, spor medyası, sporun yönetsel işlevi içinde federasyonların yeri, ideal altyapı, ideal sporcu, ideal birey, Türkiye spor kulüplerinde global başarı yakalamak, Türkiye’nin olimpiyat yolculuğu gibi oturumlar gerçekleştirildi.

Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Koordinatörü Ömer Onan, Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Anadolu Efes Genel Direktörü Alper Yılmaz, NTV Spor Genel Yayın Yönetmeni Mert Aydın, Türkiye Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güner, Sokrates Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler gibi isimlerin konuşmacı olduğu zirvede Türkiye’de ve dünyada spor her yönüyle tartışıldı.

“Sporun idari yapısı içinde federasyonların görevi” başlıklı ilk oturumun konuşmacılarından TBF Genel Koordinatörü Ömer Onan konuşmasında, en büyük problemlerinin altyapıdan yetişen çocukların profesyonelliğe geçişinde olduğunu belirterek, "18-20 yaş arasında sporcularımız A takımda oynama şansı yakalayamıyorlar. Yeni projemizde 18 yaş altı gençlerimizi deplasmanlı lig oynatıyoruz. Bu gençlerimiz A takımda oynama şansı bulamıyorlar. Bu oyuncular için de takım kurmak istiyoruz. Böyle bir plan üzerinde duruyoruz." ifadelerini kullandı. Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş ise Türkiye’deki spor algısının genellikle futbol ile sınırlı olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek denge getirecek bir yapı için mücadele ettiklerini belirtti ve ekledi; “Bugün dünyada ilk 50’de olan sporcuların birçoğu Türkiye’den gidiyor. Dünya tenisinde yer almış sporcuların tamamı Türkiye’nin değerini biliyor. Çok değerli şampiyon gençler çıkıyor.” Oturumda konuşulan bir diğer konu ise çocukların erken yaşta sporla tanıştırılması gerektiğiydi. Konuşmacıların ortaklaştığı noktalardan biri ise sporun ülkece desteklenmesi gerektiğinin vurgulanması oldu. Yelkenin bireysel bir spor gibi göründüğünü fakat deniz ve öncesindeki hazırlıklarda mecburi bir yardımlaşmayı, koordinasyonu ve işbirliğini gerektirdiğini belirten TYF Başkanı Özlem Akdurak, ülke genelinde yelken sporuna olan ilginin arttığından bahsetti.

Zirvedeki konuşmacıların verdiği mesajlar arasında sporun birleştirici gücü de vardı. Asıl hedefin kazanmak veya kaybetmek değil, taraftara ve izleyiciye yaşatılan spor deneyimi olduğu anlatıldı. Herkesin bir şekilde spora yatırım yapması gerektiğini söyleyen Anadolu Efes Kulübü Genel Direktörü Alper Yılmaz, “bizim amacımız izleyiciye sadece bir basketbol maçı değil, bir spor deneyimi sunmak” dedi. Sporun nefretten uzak olması gerektiğinin ve eğlenmek için yapıldığının vurgusu yapıldı. ,


Haber: Serdar Yetkin / Kurumsal İletişim Ofisi 

Fotoğraflar: Kenan Özcan