Süheyla Artemel için anma toplantısı

Boğaziçi Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde oluşan ilk Yönetim Kurulu'nda görev yapmış, Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü emekli öğretim üyesi ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü kurucularından Prof. Dr. Süheyla Artemel için 1 Haziran’da Nafi Baba Binası’nda anma toplantısı düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Robert Kolej mirasını devralarak kurulduğu dönemde oluşturulan ilk yönetim kurulunda yer alan, Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü emekli öğretim üyesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kurucularından ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Nafi Artemel’in annesi olan Süheyla Artemel, 1 Mayıs 2018 tarihinde yaşamını yitirmişti. Artemel, Boğaziçi Üniversitesi’ne kazandırılmasında ve restorasyonunda büyük rol oynadığı Nafi Baba Binası’nda arkadaşları ve meslektaşları tarafından anıldı.

Anmada, Artemel’in Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucularından biri olduğu ve çok önemli akademik çalışmalarının yanı sıra Nafi Baba Binası’nın Boğaziçi Üniversitesi’ne kazandırılması sürecinde büyük emek verdiğinin altı çizildi. Artemel’in fedakar, önyargısız, inatçı ve hümanist kişiliğinin vurgulandığı anmada Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Prof. Dr. Nedret Kuran-Burçoğlu ve Prof. Dr. Oya Başak söz alarak Artemel hakkındaki düşünce ve anılarını paylaştı.

“Nevi şahsına münhasır, inatçı, vizyonlu bir insandı”

Anma toplantısında söz alan Kuran-Burçoğlu, Artemel’le tanışıklığının 1968 yılında Robert Koleji yıllarına dek gittiğini belirterek, “Nevi şahsına münhasır, vizyonlu, inatçı bir insandı. Her geçen gün ona saygım daha da artıyor,” dedi. Artemel’in aynı zamanda kendisi için bir hayat hocası olduğunu da aktaran Kuran-Burçoğlu, “Alçak gönüllü, fedakar, insani vasıfları önde olan bir insandı. Yeri kalbimde hiç dolmayacak” ifadelerini kullandı.

Anmada söz alan bir diğer isimse Prof. Dr. Selçuk Esenbel’di. Esenbel, Artemel’le anılarını paylaşmasının yanı sıra; Artemel’in Boğaziçi Üniversitesi’nin kuruluş sürecindeki ve Nafi Baba Binası’nın üniversiteye kazandırılmasındaki rolüne ağırlık verdiği bir konuşma yaptı. “Süheyla Artemel Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucularındandır. Robert Koleji mirası önemli olsa da Boğaziçi’nin kuruluşu da hiç kolay olmamıştır. Artemel’in rolü bu açıdan çok önemliydi” ifadelerini kullanan Esenbel, Artemel’in kaybını beklemediğini ve bu kayıp sebebiyle derin bir üzüntü yaşadığını belirtti.

Haber ve fotoğraflar: Sinan Cem Deveci / Kurumsal İletişim Ofisi