Teknoloji ve Bilişimin Zirvesi Boğaziçi’nde gerçekleşti

Kendi kendine öğrenebilen bilgisayarlar, Blockchain teknolojileriyle tanıştığımız yeni kavramlar, Silikon Vadisi ekosistemi, teknoloji ile pazarlama yöntemlerinin buluşması, büyük veri, yapay zeka ve yaratıcılık…Teknoloji ve bilişim dünyasının en güncel konuları 23-24-25 Şubat’ta, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen TechSummit’18’de ele alındı. Şair robot Deniz Yılmaz, etkinliğin ilgi odağı olurken pazarlama dünyasında yeni teknolojilerin kullanımı üzerinde duruldu.

Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü Compec tarafından bu sene 9.su düzenlenen TechSummit’18, Türkiye’nin her yerinden teknolojiye meraklı ve bilişim konusunda hedefleri olan öğrencilerin yanı sıra, ilgili sektörlerden katılımcıları 23-24-25 Şubat’ta buluşturdu.  TechSummit’18, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say’ın açılış konuşmasıyla başladı. Say, konuşmasının başında artık katmanlı diyebileceğimiz derin öğrenme yollarından bahsederken yüz tanıma teknolojilerinin geldiği noktaya vurgu yaptı.

Yapay zeka uygulamalarından örneklere yer verdiği konuşmasında yapay zekanın gelinen noktada bazı kaygılar yaratsa da iyi amaçlar için kullanılabileceğine dikkat çeken Say, yapay zeka sayesinde zihnin sınırlarının çözülebileceğine, aklın daha fazla iktidarda olacağına ve yöneticilerin, karar vericilerin önemli konularda bir denetim mekanizmasına tabi tutulabileceğine, kanser gibi hastalıklara çare aranırken yapay zekanın oynayabileceği olumlu role dikkat çekti. Dikkat çeken bir diğer konu ise derin öğrenme yoluyla geliştirilen yüz tanıma teknolojileri oldu.

Zirvenin ana sponsorluğunu üstlenen Huawei Türkiye Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Direktörü Yusuf Temizel (BÜ ’97) ise konuşmasında dijitalleşme ile birlikte Big Data’nın kazandığı öneme dikkat çekti ve bir teknoloji şirketi olarak data güvenliği üzerinde hassasiyetle durduklarını belirtti. Temizel, 2019 yılı itibariyle tüm dünyada 5G teknolojisine geçileceğini; Türkiye’nin de bu alanda altyapı hazırlıklarına başladığını ifade etti. Dijital ekonominin 2016 yılı itibariyle 11.5 Trilyon USD tutarında bir pazar haline geldiğini belirten Temizel, bugün dünyada teknoloji geliştirme alanında öne çıkan ülkeler arasında Almanya, ABD, Çin ve Japonya’nın başı çektiğini; Türkiye’nin de dijitalleşme sürecinde başta altyapı sorunları olmak üzere öncelikli konularda adımlar atmaya başladığını sözlerine ekledi.

Zirvenin açılış konuşmalarının bir diğerini ise Facebook firmasında satış departmanının başında bulunan Erdem Çelik yaptı. Önümüzdeki 10 yılda teknoloji ve pazarlama alanlarında ne gibi değişiklikler olabileceğine yönelik projeksiyonlarından bahseden Çelik; bağlanabilirlik, iletişim, ticaret, ve kültür başlıkları altında bu değişimleri ele aldı. Etkinlikler kapsamında pazarlama stratejileri ve pazarlamanın, dünü, bugünü, yarını gibi konuların tartışıldığı “Pazarlamanın Modern Yollarının Keşfet” başlıklı bir forum da gerçekleştirildi. Serhat Tatlı, Yener Girişken, İhsan Özçıtak ve Moris Kastro’nun konuşmacı olduğu forum boyunca pazarlamanın hayatımıza etkileri, insanların kararlarının nasıl ortaya çıktığı, pazarlamanın bütüncül bakış açısı, marka inşaa etmek gibi meselelerden bahsedildi. Ayrıca yeni enformasyon teknikleri ve teknolojik gelişmelerle birlikte insan davranışlarını anlamaya yönelik nasıl yeni pazarlama stratejilerinin ortaya çıktığından bahsedildi. Örneğin, nörobilim, yeni ölçüm teknikleri ve yapay zeka ile insan davranışlarının duygusal süreçleri de anlayarak çözümlenmesi ve buna bağlı olarak yeni pazarlama ve içgörü yollarının geliştirilmesi konusu hem konuşmalar sırasında hem de soru-cevap kısmında büyük ilgi gördü.

Şair robot Deniz Yılmaz Boğaziçi’nde ilgi odağı oldu

Teknoloji ve bilişim alanında alanında öncü isimlerin katılıdığı TechSummit’in ikinci gününde de katılımcılar için yoğun bir program vardı. Teknolojinin zirvesinde panel ve seminerler, şirket gezileri, workshoplar yer aldı. Katılımcılar zirvenin ikinci günü sergilenen teknolojik ürünler arasında, sanal gerçeklik teknolojisi AR/VR, robot şair Deniz Yılmaz’ı, 3D yazıcı ve tarayıcı teknolojilerini deneyimleme fırsatı buldu.  Zirvede yapay zeka, yaratıcılık ve robot şair Deniz yılmaz hakkında konuşan iskele47’nin kurucu ortağı Bager Akbay, yaklaşık üç yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek robotu aslında bir gazetenin köşesinde şiir yazması için tasarladıklarını anlattı. Şair robotun hafızasına 12 bin şiiri analiz edip kopyaladıklarını belirten Akbay şiirleri analiz edebilen robotun farklı vezinlerde şiir yazabildiğini belirtti.

Zirvede AR ve VR teknolojilerinin geleceğinden bahseden VR-Masters’ın CEO’su Ali Hantal, ve “Düşün, Üret, ve Geleceğe Bak” başlıklı konuşmasıyla üç boyutlu yazıcı teknolojileri alanında faaliyet gösteren 3Dörtgen firmasının iş geliştirme direktörü Furkan Arundaş gibi isimler vardı. Bunların yana sıra “Bir Ekosistem’i Anlamak: Silikon Vadisi” forumu da katılımcıların ilgi gösterdiği bir diğer etkinlik oldu.

Üç gün boyunca aralarında bir çok teknoloji devinin de yer aldığı teknoloji firmalarının 25’ten fazla konuşmacının ve farklı üniversitelerden yüzlerce öğrencinin katıldığı TechSummit’18 teknoloji alanındaki en başarılı öğrenci etkinliklerden biri olarak dikkat çekti.

Tarih: 27 Şubat 2018