Türkçe'de yapılan doğal dil işleme projelerine katkı sağlayacak TULAP platformu açıldı

Boğaziçi Üniversitesi bilim insanlarının girişimiyle Türkçe Doğal Dil İşleme Platformu (TULAP) kullanıma açıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde doğal dil işleme alanında üretilen veri setleri ve yazılım araçlarına açık kaynaklı platformdan ulaşılabiliyor.
Osman Yalçın

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Tunga Güngör ile Dr. Suzan Üsküdarlı’nın yürütücülüğünü yaptığı, aynı bölümden Doç.Dr. Arzucan Özgür ve Dilbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Balkız Öztürk Başaran’ın araştırmacı olarak yer aldığı çok disiplinli proje sayesinde geliştirilen Türkçe Doğal Dil İşleme Platformu (TULAP), doğal dil işleme alanında çalışan araştırmacılara açık kaynak olarak sunuluyor.

“DOĞAL DİL İŞLEME KAYNAKLARINA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

Platformun Türkçe doğal dil işleme alanında yaşanan kaynak sıkıntısının giderilmesine katkı sunacağını belirten Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Suzan Üsküdarlı, “Türkçe’de doğal dil işlemesi konusunda sınırlı sayıda veri ve araç mevcut. Bunların düzenli ve açık olarak erişilebilir olması bu alanda yapılan çalışmaların desteklenmesi açısından çok önemli. Bu yaklaşımla uzun süredir üzerinde çalışılan ve ardından 18 aylık bir proje kapsamında geliştirilen TULAP ile Boğaziçi Üniversitesi’nde bu alanda üretilen veri setleri ve yazılım araçlarını açık kaynak olarak paylaşıyoruz. Kullanıcılar TULAP’ın demo sayfasında araçları deneyebilir, GitHub’dan indirebilecekleri Docker tabanlı komutlarla kendi çalışmalarına kolaylıkla entegre edebilirler” diyor.

“TÜRKÇE İÇİN YENİ KAYNAKLAR SUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Platformun daha da geliştirilmesi için çalıştıklarını dile getiren Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunga Güngör ise TULAP’ın daha da geliştirilmesi için destek arayışlarının sürdüğünü ifade ederek şunları söylüyor:

“Platformumuzun daha kapsayıcı bir niteliğe kavuşması için çalışmalarımız sürüyor. Yeni projelerle TULAP’ı daha da geliştirerek Türkçe doğal dil işleme alanında çalışan araştırmacılara yeni kaynaklar sunmayı hedefliyoruz. Projemizde bizimle birlikte çalışan lisans ve lisansüstü düzeyde yaklaşık 15 öğrencimiz yer alıyor. Onların önemli katkıları bu platformu bizim için çok daha anlamlı kılıyor.”

TULAP'a ulaşmak için tıklayınız.