Türkiye'nin ilk ''yeşil'' üniversite binası Boğaziçi Üniversitesi'nde

Leed “GOLD” Sertifikası’na sahip Türkiye’nin ilk yeşil üniversite binası olan Hamlin Hall, Boğaziçi Üniversitesi’nin sürdürülebilir enerji kaynakları ve doğanın korunmasına verdiği değer açısından attığı adımlardan yalnızca biri…

Sürdürülebilir ve Yeşil Kampüs olmak, Boğaziçi Üniversitesi’nin stratejik hedefleri arasında öncelikli sırada yer alıyor. Sürdürülebilir bir kampüs için üniversite elemanları ve öğrencilerinde katılımı ile çevre kirliğinin önlenmesi, enerji ve doğal kaynak yönetiminin iyileştirilmesi gibi çalışmaların yanı sıra; üniversitenin tüm kampüslerinde emisyon ve atık oluşumunda azaltımı sağlanacak, geri kazanım – tekrar kullanım aktiviteleri ile sürdürülebilir kampüs hayatı kavramına uygun çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Bu stratejinin en yeni adımlarından biri de Aralık 2014 itibariyle Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde kurulan Boğaziçi Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Santrali (BÜRES) oldu. Boğaziçi Üniversitesi bu projeyle elektrik ihtiyacını kendi işlettiği rüzgar enerjisi santralinden elde eden dünyadaki ilk üniversite kampüsü oldu.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası platformda “örnek sürdürülebilir üniversite kampüsü” olma hedefi doğrultusunda hayata geçirilen iyi örneklerden biri de Güney Kampüs’te yer alan Hamlin Hall (I. Erkek Yurdu).

1868 yılında temeli atılan ve o günden bugüne yurt olarak kullanılan Hamlin Hall, Leed “GOLD” Sertifikası ile Türkiye’nin ilk yeşil üniversite binası ve yeşil kamu binası olma özelliğini taşıyor.

Yeşil bir kampüs olmak, sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve yaygınlaştırma çalışmalarında bulunmak ve üniversiteyi karbon-nötr hale getirmek adına çalışmalar Boğaziçi Üniversitesi’nde 2010’da başladı. Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Uygulamaları Komisyonu’nun öncülüğünde, 2011 yılında Hamlin Hall binası, Birinci Erkek Yurdu da altın derecesinde Leed Sertifikası’na aday oldu ve 2012 yılında Yeşil Bina Sertifikası almaya hak kazandı.

Söz konusu sertifika programı çerçevesinde yapılan restorasyon çalışmaları arasında karbon ve su ayak izi çalışmaları, yenilenebilir enerji uygulamaları, su geri kazanım/tekrar kullanım uygulamaları, entegre katı atık yönetimi gibi başlıklar yer aldı.

Yeşil Bina Sertifikası’nın alınması kapsamında yapılan ön çalışmalar ise şu adımlardan oluştu:

2011 yılında kampüste karbon ayak izi ölçümlerine başlandı. Bu çalışmanın devamı olarak binaların su, enerji, karbon ayak izi, atık verileri ile envanter oluşturuldu ve sürdürülebilir raporlama platformu olan bir yazılım ile çevresel performansları belirlendi. Böylece dünyaca kabul görmüş PAS 2050, GRI gibi standart yöntemlere göre hazırlanan raporlarla iyileştirme gereken noktalar tespit edildi. Gri su geri kazanım sistemiyle musluklara özel başlıklar takıldı ve I.Erkek Yurdu’nda %25 enerji tasarrufu sağlandı.

Güneş kollektörlü su ısıtma sistemi ve led aydınlatma sistemi Yeşil Bina olma yolunda Hamlin Hall’da atılan ilk adımlardan sayılabilir. I. Erkek Yurdu’nda sensörlü aydınlatma sistemi ve çift cam yalıtımı sistemleri de ısıtma- aydınlatma başlığı altında yapılan restorasyonların devamı niteliğinde.

Yeşil Bina’da kullanılan malzemeler de çevre dostu

LEED Sertifikasyonu çerçevesinde sadece binanın içinin değil belli bir alanda çevresinin de aynı bilinci idrak etmesi isteniyor. Örneğin, yeşil binaların belli bir ölçekte çevresinde de sigara içilmiyor. Birinci Erkek Yurdu’nun önündeki bisiklet park yerleri bulunuyor. Ayrıca, tüm restorasyon esnasında dışarıda tutulan molozlar toz oluşturmaması açısından ıslatılarak kapalı halde bekletiliyordu.

Yeşil Bina sertifikasyonu için sadece restorasyonun formu değil mahiyeti de önem taşıyor. Hamlin Hall’un restorasyonunda kullanılan malzemeler bu bağlamda, yerel ürünlerden oluşuyor ve maksimum 800 km uzaklıktan temin edilme şartına uyuyor. FSC sertifikalı ahşap malzemeden yapılan pencere ve kapıların yanı sıra binada ağır metal ve solvent içermeyen, VOC emisyonu oluşturmayan boya, yapıştırıcı ve cilalar tercih edildi ve linolyum döşeme kaplamaları geri dönüştürülebilir malzemeden yapıldı.

Haber: Duygu Öksünlü /Kurumsal İletişim Ofisi