‘’Yaşamboyu eğitim uzun bir bayrak koşusudur’’

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM), 15. kuruluş yıldönümünde eğitim sektörü profesyonellerine ve her yaşta eğitimin önemine inanan herkese yönelik bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. BÜYEM, 15. yılı nedeniyle düzenlediği “Yaşa, Öğren ve Geleceği Keşfet” panelinde gazeteci Emin Çapa, eğitimci Doç. Dr. Fatma Nevra Seggie ve finans dünyasının önemli isimlerinden Murat Yeşildere ‘yi 13 Kasım tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde ağırladı.

Etkinlikte, BÜYEM Müdürü Dr. Tamer Atabarut, ‘’Yaşamboyu eğitimin uzun bir bayrak koşusu’’ olduğunu belirterek konuklara BÜYEM 15. yılından önemli satırbaşlarını aktaran bir konuşmayla seslendi.

BÜYEM’in 15 yıl içinde yurtiçi ve yurtdışında 75 bin kişiye ulaşarak gelirini 10 kat, eğitim sayısını 15 kat, katılımcı sayısını ise 20 kat artırdığını belirten Atabarut, her yaş ve meslekten bireylere açık eğitimlerden Kıbrıs, ABD, Libya ve Kosova’ya uzanan eğitimlere, 2. Bahar programı çerçevesinde Harvard Üniversitesi ile devam eden işbirliğinden göçmenlerin eğitim ve entegrasyonuna çok farklı başlıklar altında BÜYEM’in verdiği eğitimleri özetledi.

Emin Çapa: Bugünün dünyasını anlamak için değişmeye kendimizden başlamalıyız

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın da katıldığı kutlama etkinliğinde CNNTürk’ün deneyimli programcılarından, gazeteci Emin Çapa ‘’Yeni Dünyayı Anlamak ve Hazır Olmak’’ başlıklı çarpıcı bir konuşma yaptı.

Çapa, dünyada yaşanan değişimler sonucunda insanın insan olarak var olma vasfının da önemli bir değişimden geçtiğini vurguladı. Günümüzden 20-30 yıl sonra insanın bugünkü anlamda varlığının bir öneminin kalmayacağını savunan Çapa, bilim ve teknolojide alınan büyük mesafe sayesinde önümüzdeki 10 sene içinde çok önemli gelişmelerle karşı karşıya kalacağımızı söyledi.

3D yazıcı teknolojisiyle organların basılıp hastalara nakil yapılması gibi önemli ilerlemelerin gündemde olduğunu anlatan Emin Çapa, günümüzde bilim dünyasında yaşanan bu ve benzeri ilerlemeleri dev bir tsunami dalgasına benzetti. Eğer hazır olmazsak bu dalganın altında kalacağımızı belirten Çapa, bu bağlamda bildiğimiz eğitim yaklaşımını değiştirmek ve bu değişime kendimizden başlamak zorunda olduğunu anlattı. Bugün Çin’de tamamen yapay zeka ile geliştirilen ‘’Karanlık Fabrika’’ların çalışmaya başladığını, yazılım devi Microsoft’un kansere çare üretmek için Ar-Ge çalışmaları yaptığını anlatan Çapa bu gelişmeler ışığında ihtiyaç duyduğumuz bilgileri hayata yaratıcı bir şekilde uygulamanın önem kazandığına dikkat çekti. Bilgi üretmenin artık yeterli olmadığını söyleyen Emin Çapa, bilgiden anlamlı sonuç çıkarmak gerekliliğinden söz etti.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Nevra Seggie de hayat boyu öğrenmeye gönül vermiş bir eğitimci olarak öğrenme eyleminin yeni çağın koşullarına uygun olması gerektiğini konu alan “Öğrenme Yolculuğum” konulu bir konuşma yaptı. Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere ise “Kurumlar Öğrenerek Büyür” temasıyla dinleyicilere seslendi.

BÜYEM Hakkında:

Boğaziçi Üniversitesi’nin 150 yılı aşkın tecrübeye dayalı bilgi birikiminden yola çıkan BÜYEM, ülkenin nitelikli insan gücüne katkı sağlayacak, her yaştan ve meslek grubundan kişilerin yararlanabileceği, “Açık”, “Kurumsal” ve “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” başlıkları altında eğitimler düzenliyor.

Genç bir nüfusa sahip Türkiye toplumunun bireylerini, dünyada yaşanan hızlı değişimin gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmayı hedefleyen BÜYEM; “açık eğitimleri” ile lise ve üniversite sonrası eğitimi destekliyor. BÜYEM, “Kurumlara özel eğitimlerle” ise, özel ve kamu kuruluşlarının kendilerine özgü ihtiyaçlarını gidermek amacıyla, kuruma özel eğitim programları hazırlıyor.

Daha fazla bilgi için: http://www.buyem.boun.edu.tr/

Tarih: 15 Kasım 2017