Yeni sezonda yeni kitaplar…

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, sonbahar döneminde yeni yayınları okurlarıyla buluşturdu. ‘’Finansal Krizleri Yanlış Anlamak/ Krizlerin Gelişini Neden Göremiyoruz’’ ve ‘’Modern Hindistan’ın Kısa Tarihi’’ başlıklı kitaplar kitapseverlerin ilgisine sunuldu.

Finansal Krizleri Yanlış Anlamak

2007’den önce ekonomistler, ABD'de bir daha finansal kriz yaşanmayacağını düşünüyordu. Gary B. Gorton, finansal krizlerin ne olduğu, neden çıktığı, 1934 ile 2007 arasında ABD’de neden hiç kriz görülmediği gibi olguların ekonomistlerce yanlış anlaşıldığını ileri sürüyor.

Finansal Krizleri Yanlış Anlamak, krizlerin ne tür koşullarda patladığını ve birbiriyle ilişkisini ortaya koyuyor. Finansal krizlerin aslında finans sisteminin özünde bulunduğunu belirten Gorton, ekonomistlerin, sermaye piyasalarında ve bankacılık sisteminde yaşanan evrim, yeni finans enstrümanları, yeni para piyasalarının boyutu gibi önemli hususları ıskaladığını ileri sürüyor.

Sistemik krizlerin yaşanmadığı 1934-2007 arasındaki “Sakin Dönem”i “2007-2008 Paniği”yle kıyaslayan Gorton, banka borcu ve likidite, kredilerde ani artışlar, ahlaki tehlikeler ve kurumların batamayacak-kadar-büyük olması gibi kilit meseleleri, aralarındaki ilişkiyi göstererek değerlendiriyor.

1934’ten beri krizleri önleyen başarılı düzenlemelerin finans sektöründeki yeniliklere yeterince ayak uyduramadığını, bunun sebebinin de kısmen ekonomistlerin yanlış anlamaları olduğunu ileri süren Gorton, Finansal Krizleri Yanlış Anlamak’ta günümüz piyasalarını anlamamızı ve gelecekteki olası finansal felaketleri öngörmemizi sağlayacak taze bir bakış açısı sunuyor. Kitabı dilimize Mehmet Doğan kazandırdı.

Gary B. Gorton, Yale İşletme Fakültesi’nde ders vermektedir. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun araştırma ekibinde yer alan Gorton, Wharton Okulu’nda yirmi dört yıl ders verdi. ABD Federal Rezerv Sistemi’ne ve ayrıca İngiltere, Japonya ve Türkiye merkez bankalarına danışmanlık yaptı. Slapped by the Invisible Hand: The Panic of 2007 (OUP, 2010) kitabının yazarıdır.

Modern Hindistan’ın Kısa Tarihi

Modern Hindistan’ın Kısa Tarihi, Hindistan’ın hikâyesini Babürlüler döneminden başlayarak, Britanya Hindistanı olarak bilindiği sömürge dönemine, 1947’de Hindistan ve Pakistan adında iki bağımsız ülkeye bölünmesine ve dünyanın en büyük ekonomileri arasına girdiği günümüze kadar anlatıyor.

Hindistan’ın tarihini oldukça kapsayıcı bir şekilde ve gerçeklere olabildiğince sadık kalarak ele alan Barbara ve Thomas Metcalf’ın çalışması, toplumun geniş kesimlerini (kadınlar, azınlıklar, mülksüzler) kapsamakla kalmıyor, aynı zamanda yerel deneyimle şekillenmiş alternatif tarihsel anlatılara da yer veriyor ve modern dünyanın milliyetçilikle biçimlendirilmiş tarihsel anlatılarını sorguluyor.

Temelde politik bir mesele olan Hindistan “tasavvuru”na ve ülkeyi zaman içinde bütünüyle değiştiren kurumlara odaklanan yazarlar, siyasi yapı ve vizyonla etkileşim halinde şekillenen toplumsal değişimleri ve kültürel değerleri ortaya koyuyor.

Okurun bahsedilen dönemleri zihninde canlandırabilmesi ve Hindistan coğrafyasına aşinalık kazanabilmesi için fotoğraf ve haritalardan yararlanılıyor.

Modern Hindistan’ın Kısa Tarihi, ilk baskısını yaptığı 2001 yılından beri alanında bir klasik kabul edilmektedir. Kitabın bu üçüncü edisyonuna eklenen son bölümde geçtiğimiz yirmi yıldaki önemli gelişmeler, Hindistan’ın yüksek teknolojiye dayalı endüstrisinin yükselişi ve halen çözüm getirilememiş olan yoksulluk gibi olgular ve çeşitli siyasi huzursuzluklar da incelemeye dahil edilmiş. Kitabı Zeynep Hale Akmak dilimize çevirdi.

Barbara D. Metcalf, Davis’teki California Üniversitesi tarih bölümünde emeritus profesördür. Başlıca eserleri şunlardır: Islamic Revival in British India (1982); Islamic Contestations: Essays on Muslims in India and Pakistan (2004). Thomas R. Metcalf, Berkeley’deki California Üniversitesi tarih bölümünde emeritus profesördür. Yayınları arasında şunlar sayılabilir: Ideologies of the Raj (1995); Forging the Raj: Essays on British India in the Heyday of Empire (2005); Imperial Connections: India in the Indian Ocean Arena, 1870-1920 (2007).

Tarih: 12 Eylül 2018