Yeni Zelanda eski başbakanı Clark: “BM’nin şeffaflığı sahte”

Yeni Zelanda eski başbakanı ve 2009-2017 yılları arasında 8 yıl boyunca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığını yürüten Helen Clark, 21. Uçan Süpürge Kadın Film Festivali kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin konuğu oldu. Festival çerçevesinde Gaylene Preston’ın yönetmenliğini üstlendiği ve Helen Clark’ın BM Genel Sekreterliği için yürüttüğü kampanya sürecinin incelendiği ‘My Year with Helen’ isimli belgesel gösterime sunuldu. Filmin ardından Helen Clark ve filmin yönetmeni Gaylene Preston’ın katılımıyla, Yeşim Arat moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleşti. Clark, Birleşmiş Milletler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

21. Uçan Süpürge Kadın Film Festivali’nin 16 Mayıs’ta konuğu Yeni Zelanda eski başbakanı ve UNDP eski başkanı Helen Clark ve Yeni Zelandalı yönetmen Gaylene Preston’dı. Festival çerçevesinde Preston’ın yönetmenliğini yaptığı ve Helen Clark’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için yürüttüğü seçim kampanyasının bir belgesel olarak ele alındığı ‘My Year with Helen’ filmi Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde izleyicilerle buluştu. Film gösteriminin ardından Prof. Dr. Yeşim Arat’ın moderatörlüğünde filmin yönetmeni Gaylene Preston ve Helen Clark izleyicilerin sorularını yanıtladı.

‘Beş daimi üyenin veto yetkisi sistemi kilitliyor’

Birleşmiş Milletler’in barındırdığı tüm yapılara kadınları katmak konusunda hala sorunlar yaşadığını söyleyen Clark, “Yine de ben gelecekten umutluyum. Zaman içinde kadınların çok daha aktif roller alabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Helen Clark, “İran ile yapılan nükleer anlaşma iki ülke arasındaki bir anlaşmadan ibaret değildi. Bu anlaşmadan bu kadar kolay cayılamaması gerekiyordu. Gazze’de henüz yaşanmakta olan birçok insanın ölümüyle sonuçlanan süreç için de benzer bir durum söz konusu. Şu anda yeni bir Soğuk Savaş içinde gibiyiz ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) içindeki daimi 5 üyenin veto yetkisi sebebiyle Güvenlik Konseyi etkili önlemler alamıyor; bu da sistemi kilitleyebiliyor” dedi.

“BM’nin şeffaflığı sahte”,

“Gençlerin bir şeyleri değiştirme isteğini seviyorum” ifadelerini kullanan Clark, gelecek nesillerin daha çözüme yönelik ve barışçı olmasını umduğunu belirterek; “Kendi adaylık sürecimde de deneyimlediğim üzere BM’nin şeffaflığının sahte olduğunu söyleyebilirim. BM’nin gerçek kitlesi Genel Kurul değil, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi beş devlet.” ifadelerini kullandı.

Haber: Sinan Cem Deveci / Kurumsal İletişim Ofisi

Fotoğraflar: Kenan Özcan