Doç. Dr. Arzucan Özgür Türkmen’e TÜBA Ödülü

Türkiye Bilimler Akademisi tarafından bilim insanlarını teşvik etmek için verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nün 2019 yılı kazananları arasında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzucan Özgür Türkmen de yer alıyor. 20 farklı üniversite ve kurumdan 28 üstün başarılı genç bilim insanına verilen ödül, doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında çalışan bilim insanlarının çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri ve kendi çalışma gruplarını oluşturmaları için 2001’den beri veriliyor.

Bilgisayar Mühendisliği alanında 2019 TÜBA-GEBİP Ödülü’nü almaya hak kazanan Doç. Dr. Arzucan Özgür Türkmen’in araştırma alanları arasında biyoinformatik, metin madenciliği ve doğal dil işleme gibi konular yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans ve yüksek lisans mezunu olan Türkmen, 2010 yılında Michigan Üniversitesi’nde doktora derecesini tamamladı.

Bugüne kadar 508 araştırmacıya verilen TÜBA-GEBİP Ödülü, ödül sahiplerinin 3 yıl boyunca yıllık 20 bin mali destek almasını ve tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin de yıllık 6 bin liralık ek destek ve akademi üyeleri tarafından danışmanlık almasını içeriyor.  Ayrıca, ödül sahiplerinin Kasım 2019’da kurulan TÜBA-Genç Akademi’nin doğal üyeleri olması sağlanıyor.

2016 yılında Bilim Akademisi tarafından verilen Genç Bilim İnsanları Programı Burs Ödülü’nü alan ve “Kimdil: Kimyasal Dilde Makine Çevirisi ile Hedef Odaklı İlaç Tasarımı” başlıklı projesiyle TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ndan yararlanmaya hak kazanan Doç. Dr. Türkmen 2011 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde ders veriyor. Türkmen ayrıca aynı bölümde öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Gürgen ve araştırma görevlisi N. Özlem Özcan Şimşek ile birlikte DNA verisinin kanser hastalığı teşhisinde kullanılmasına yönelik bir araştırma yürütüyor.