Boğaziçi’nde ECSEL Bilgi Günü

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ana yararlanıcısının TÜBİTAK olduğu ve sözleşme makamı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan Ufuk 2020’de Türkiye – II projesi kapsamında 18 Şubat 2020 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi/ İstanbul'da TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) Bilgi Günü etkinliği düzenlendi.
Kenan Özcan

Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Elektronik Bileşenler ve Sistemler alanında faaliyet gösteren uzmanlar bir araya gelerek  ECSEL çağrılarına yönelik proje fikirlerini paylaştı. ECSEL Ortak Girişimi 2020 uluslararası başvuru sürecinde, ECSEL projelerinde Türkiye’den de kurum ve kuruluşlar yer alıyor. Türkiye ulusal paydaşları için çağrıyı toplam 5 Milyon Avro bütçeyle destekliyor. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, elektronik teknolojilerinin çağımızda toplumları dönüştürücü etkileri olduğunu belirterek bu dönüşümde söz sahibi olmak ve rol almanın önemine değindi. Son 30 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini yetiştiren eğitim kurumu olarak Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında önemli projelere ev sahipliği yaptığını belirten Özkan, ECSEL Bilgi Günü etkinliğinin kamu-özel sektör işbirliği başta olmak üzere farklı alanlarda yeni işbirliklerine yol açmasını temenni etti.

TÜBİTAK Başkan Danışmanı Dr. Orkun Hasekioğlu ise konuşmasında Türkiye’nin 2017’de ECSEL’e katıldığını ifade ederek TÜBİTAK’ın bu program kapsamında Türk araştırmacılara sunduğu desteklerden bahsetti. Ufuk 2020 (Horizon 2020) şemsiyesi altında yürütülmekte olan ECSEL programının araştırmacılara önemli fon destekleri sunduğunu belirten Hasekioğlu, ECSEL programının yıllık 500 Milyon Euro bütçeye sahip olduğunu ekledi.

Toplantıda konuşan TÜBİTAK Uluslararası İşbirlikleri Daire Başkanı Mete Karaca ise TÜBİTAK’ın araştırma faaliyetlerinden bahsederek TÜBİTAK çatısı altında 23 araştırma enstitüsü ve 4500 araştırmacının yer aldığını belirtti. ECSEL programına 2017’de katılan Türkiye’nin ilk yıl iki proje ve dört paydaşla programda yer aldığını aktaran Karaca, 2019’da ise katılımın beş projeye, Türk paydaşların ise 25’e çıktığını söyledi. TÜBİTAK olarak bu sene ECSEL programına 8 Milyon Euro katkı sunduklarını belirten Karaca; halen 57 ülkeden 79 farklı kuruluşla ikili işbirlikleri yaptıklarını ve Türkiye’den araştırmacıların TÜBİTAK’ın web sayfasından bu işbirliklerini inceleyebileceklerini ve ilgili alanlarda bu network’e katılabileceklerini sözlerine ekledi.

ECSEL JU Programlar Direktörü Dr. Yves Gigase ise AB Komisyonu çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ECSEL bünyesinde hali hazırda 28 katılımcı ülke ile 78 projenin yürütülmekte olduğunu aktardı. Araştırmalar için geniş kapsamlı fonlama imkanları yaratarak mümkün olan en geniş paydaş sayısına ulaşmak istediklerini belirten Gigase, ECSEL programında 2014-2018 yılları arasında Türkiye’den 46 katılımcının yer aldığını, bu sayının 2019’da 12 proje ve 57 katılımcıya ulaştığını söyledi. 2020 ECSEL başvuruları için Hareketlilik, Dijital Endüstri, Sağlık ve Enerji alanlarının belirlendiğini aktaran Gigase, ECSEL programının başlıca hedefleri arasında ülkeler ve araştırmacılar arasında teknoloji temelli işbirliklerinin artırılması; yeni teknolojiler ve yeni ürünler için yeni pazarlar yaratılması, gençlerin yeni teknolojiler alanında eğitilmesinin geldiğini sözlerine ekledi.