1500 girişimci Koronavirüs ile mücadele için yarıştı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakalarının çıkmasıyla beraber virüsün yarattığı sorunlara yaratıcı çözümler arama misyonuyla Türkiye’de önde gelen girişimcilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, bakanlıkların ve özel şirketlerin paydaşlığı ve desteği ile yola çıkan ve sadece iki gün gibi kısa bir sürede hayata geçen Coronathon Türkiye, projelerin değerlendirme sürecini tamamladı. İnisiyatife Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Oğuzhan Aygören, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Başkanı Cengizhan Öztürk ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi öncülük etti.

Covid-19'un yarattığı sosyal, lojistik ve altyapısal sorunlara, yenilikçi fikirler ile çözüm önerisi sunan girişimcileri  "Çözümün Bir Parçası Ol" sloganı altında bir araya getiren Coronathon Türkiye’de 12 projeye ödül verilirken büyük ödülü tele sağlık hizmeti veren Medibook girişimi kazandı.  20bin TL nakit ödülü ile beraber jüri özel ödülünün de sahibi olan Medibook, Covid-19 pandemisi süresince hastaneye gitmesi istenmeyen ancak sağlık hizmeti alınması gerekli gruplara görüntülü, uzaktan takip modülleri ile sağlık hizmet verilmesi hizmetini sağlıyor. Böylece hem hastalar hem de hekimler kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan sağlık durumlarını uzaktan kontrol edebiliyor.

Girişimcilik ekosisteminde birçok paydaşı bir araya getiren ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Oğuzhan Aygören, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Başkanı Cengizhan Öztürk ve Boğaziçi Üniversitesi TTO’nun öncülük ettiği Coronathon Türkiye online etkinliğinde kazanan 12 projeye toplam 130 bin TL nakit destek ile birçok ayni destek veren inisiyatif çalışmalarına devam edecek.

Koronavirüs sonrası dünyaya hazır olmak için

Coronathon Türkiye İnisiyatifi Sözcüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören, Coronathon'un çok geniş bir paydaş ağı tarafından sahiplenildiğine dikkat çekerek ‘’Bu değeri kaybetmeden bu kadar paydaş ile işbirliğine devam etmek ve toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler bulmak için kitleleri teşvik etmeyi ve onları paydaşlarımızla desteklemeye devam etmeyi istiyoruz. Bu anlamda herkesle her kesimle ve her paydaşla işbirliği yapan bir organizasyon olarak daha fazla değer üretmek niyetindeyiz. Bunun için önce Koronavirüs salgınının çözümüne hızlı, etkili çözümler bulmaya yardımcı olmak ve ardından Koronavirüs sonrası dünyaya hazır olmak için bir temel sağlamak istiyoruz’’ dedi.

"Çözümün Bir Parçası Ol" sloganı altında bir araya getiren Coronathon Türkiye’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber TÜBİTAK TOBB, BTK ve bazı kamu kuruluşları destek verdi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ’den girişimcilik merkezleri ve teknoloji transfer ofisleri bir araya geldi. Sivil toplumdan Türkiye Bilişim Vakfı, Habitat Derneği, Başlangıç Noktası, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, UNDP Türkiye Accelerator Lab, Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Ashoka, İmece, Hello Tomorrow Türkiye ve Atölye gibi paydaşlar inisiyatifte yer aldı.

36 saatlik yoğun çalışmada Koronavirüs ile mücadele için proje geliştirdiler

Çözüm arayışına 1500’den fazla katılımcının dahil olduğu etkinlikte projelerini geliştirmek için uğraşan ekipler, 21-22 Mart tarihlerinde canlı yayınlar ile hem bilgilendiler hem de kendilerine destek veren 120’den fazla mentor ile birebir görüşme ve destek alma imkânı yakaladılar. Yoğun geçen 36 saatlik bir çalışmanın ardından katılımcılar 22 Mart Pazar günü gece yarısına kadar proje detaylarını Coronathon Türkiye web sitesi üzerinden yükledi.

Yaklaşık 150 başvuru alan etkinlikte projeler iki aşamalı bir değerlendirmeden geçti. İlk aşamada tüm mentorlar tüm projeler detaylarını inceleyerek projelerin bir sonraki aşamaya geçmesini oyladılar. Buna göre belirlenen ilk 30 proje ise ardından paydaşların ve organizasyon ekibinin bulunduğu geniş katılımlı bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu aşamada projenin etki gücü, uygulanabilirliği, ekibin yetkinliği ve ekibin bu işin gerçekleşmesi için gösterdiği çaba göz önüne alındı. Buna göre 12 projeye nakit ödül verilmesi kararlaştırıldı. Nakit ödülün yanı sıra paydaşların ilettiği diğer desteklere de belirlendi. Ödülleri veren kurumlar arasında Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası, 212 Girişim Sermaye Fonu, Gedik Yatırım, Facebook ve Eczacıbaşı yer alırken IBM bulut bilişim desteği, Seedstar ise uluslararası hızlandırıcı ödülü verdi.

Bundan sonraki süreçte projeler yine paydaşların desteği ile online hızlandırma ve mentorluk desteği almaya devam edecek. Bu noktada Girişimciye Dönüş, Workinlot ve Fongogo platformları destek olacak.

Uzaktan sağlık hizmetine büyük ödül

Buna göre tüm oylamada en çok puanı alan girişim tele sağlık hizmeti veren Medibook oldu ve 20bin TL nakit ödülü ile beraber jüri özel ödülünün de sahibi oldu. Medibook, Covid-19 pandemisi süresince hastaneye gitmesi istenmeyen ancak sağlık hizmeti alınması gerekli gruplara görüntülü, uzaktan takip modülleri ile sağlık hizmet verilmesi hizmetini sağlıyor. Böylece hem hastalar hem de hekimler kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan sağlık durumlarını uzaktan kontrol edebiliyor.

12 girişime ödül verildi

Kazanan projeleri izlemek için: https://youtu.be/r3TFkT4Zmgg

Biotel:

Türkiye'de Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde bulunan ölçüm makinalarını listeleyerek atıl durumdaki kapasitenin virüs testi için kullanılmasına katkıda bulunan bir uygulama.

Studio Canlı Dersler App:

Karantina döneminin sosyal ve psikolojik etkilerini azaltmak için, iyi yaşam uzmanlarıyla yani mindfulness, meditasyon, psikoloji, koçluk, yoga ve fitness uzmanlarıyla buna ihtiyacı olan insanları buluşturmak. Canlı 1/1 görüşme ve ders uygulaması. Yetişkinler ve çocuklar için özelleşmiş programları var.

Expona:

Evden eve online atölyeler platformu. Evde yalnızlaşan, sosyalleşemeyen veya çocuklarının daha farklı şeyler yapmasını isteyen insanlar için evden eve online sunulabilecek deneyim pazaryeri platformu

CoroWarner:

CoroWarner, Covid-19 için testi pozitif çıkmış kişi ile herhangi bir açık ortamda veya sosyal etkileşime girmişseniz sizi anlık ve anonim olarak uyaran; sonrasında da sizin mevcut durumunuz ile etkileşime girme seviyeniz doğrultusunda otonom tavsiye yönlendirmesi (Yapay Zeka Algoritması ile) yapan bir mobil uygulamadır.

CoronApp:

Salgını takip edebilmek için, bireylerin birbirleriyle olan temaslarını bluetooh sinyalleri gibi built-in sensörlerle arka planda takip ederek, etkileşime geçtiği bir vatandaşta bir virüs tanısı durumunda kişinin temas ettiği kişileri uyaracak bir mobil uygulama.

Neoanka:

Yapay zekâ tabanlı olarak geliştirilen ve hastalık belirtilerini analiz edecek semptom analizi algoritmaları ile Covid 19 şikâyetleri dışında sağlık şikâyetlerinin doğru uzmanlık branşına sınıflandırılması ve ilgili uzmanlık branşından hekim ile hastaların online görüşme yaparak sağlık hizmetinden faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Güvende Kal! Covid-19:

Jeolokasyon desteği ile insan yoğunluğunu tespit edip bu veriyi kullanıcılarına sunan, aynı zamanda hastalığın bilinen ve bilinmeyen semptomları üzerinden kullanıcıların kendi sağlık durumlarını kontrol etmelerini sağlayan, semptom ve yoğunluk verilerinin istatistiklerini tutan bir mobil uygulamadır.

Kolkola:

Kolkola gönüllüleri, STK’ları ve sponsorları bir araya getiren bir "gönüllü" pazar yeridir. Herhangi bir STK ya da bir oluşum pazar yerine planladıkları ve sorumlu oldukları bir "görev" yükler, örneğin Koronavirüs salgını nedeniyle dışarı çıkması yasak olan yaşlılar için alışveriş yapmak gibi...

CoGuard:

İnsanların Covid-19 kaynaklı ve benzeri sağlık sorularına ve isteklerine cevap vermek için uzmanları ve kurumları bir araya getiren bir chatbot uygulaması.

Fact Checker:

Covid-19 salgını başta olmak üzere ülkemizde var olan bilgi kirliliğine karşı haber doğrulayıcılarının yalan haberlerle savaşmalarına yardımcı olacak bir sistem.

Bircan:

Sokak hayvanlarına destek sağlamak için gönüllüleri, STK’ları, belediyeleri, veterinerleri, evcil hayvan sahiplerini ve diğer paydaşları bir araya getiren platform.