150. Mezuniyet Töreni’nde 2.339 Boğaziçili ‘’yarından sonrası’’ için kep attı

21 Haziran 2017 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin Uçaksavar Spor Tesisleri’nde gerçekleştirilen 150. Mezuniyet Töreni’nde 2016-2017 dönemini başarıyla tamamlayan 1826 lisans, 4 ön lisans, 71 doktora, 438 yüksek lisans mezunu olmak üzere toplam 2.339 öğrenci diplomalarını aldı. Bu yıl, Boğaziçi Üniversitesi’nin mezunlarından 99’u iki bölümü aynı anda bitirerek Çift Anadal Diploması almaya hak kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi 150. Mezuniyet Töreni'nde başarılar ödüllendirildi. Eğitim hayatı süresince büyük başarı gösteren görme engelli öğrenci Şeyma Sevim Saleh 150. Mezuniyet Töreni’nde büyük ilgi görerek diplomasını alkışlar eşliğinde aldı. 2007 – 2011 yılları arasında Avrupa İslam Üniversitesi’nde İslami İlimler lisans derecesi, 2011-2013 ise Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans derecesi sahibi olan Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı mezunu Şeyma Sevim Saleh ödülünü Fakülte dekanı Prof. Dr. Emine Erktin’den aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ise mezunlara ‘’Üniversitemizin kapısından içeri girdiğiniz andan itibaren bir birey olarak değerli olduğunuzu hissettiniz. İnancınız, diliniz, cinsiyetiniz, ırkınız veya yaşam tarzınız ne olursa olsun siz bu üniversitenin birer değeri oldunuz. Boğaziçi’nin akademik ve evrensel ilkelerini içselleştirerek bu kurumla değerinize değer katarak Boğaziçili oldunuz’’ sözleriyle hitap ederek mezuniyetlerinden ötürü kutladı.

Mezuniyet töreninin bu yılki konuk konuşmacısı ise Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu (BÜ ’94) yazar, senarist Gülse Birsel oldu. Birsel, Boğaziçi’ndeki her kesimden, renkli ve hoşgörü içinde yaşamın altını çizerek ‘’Bence hayalimiz bir gün Türkiye’nin dev bir Boğaziçi olması’’ diye konuştu.

‘‘Köklü Boğaziçi geleneğinin en son filizleri’’

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada 31 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduğu törende yaşadıklarını aktararak 2017 mezunlarına şöyle seslendi:

‘’31 yıl önce yine güzel bir Haziran günü Güney Meydan’da, steplerde oturan sevgili hocalarımızın karşısında katıldığım mezuniyet törenim benim hiç unutmadığım, hep güzellikleriyle hatırladığım bir gün oldu… Aradan 9 yıl geçip üniversiteme döndüğümde, bu üniversitede en mutlu olduğumu düşündüğüm mezuniyet günüm kadar ve hatta daha çok mutlu olduğum günler geldi ardarda…

Üniversitede öğrenci olarak girdiğim yıldan beri, geçen 37 yıl birçok unutulmaz anıyla dolu. Yani anlatacak çok şey var. Ama günün konusu ben değilim, sevgili hocalarım da değil. Günün kahramanı diplomalarını imzalarken isimlerini tek tek okuduğum 2.339 mezunumuz’’.

‘’150 yıldır devam eden köklü Boğaziçi geleneğinin en son filizleri’’ ifadeleriyle nitelendirdiği mezunlara yönelik konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bu üniversiteye girdiğiniz andan itibaren, daha önceki hayatınızda henüz fark etmediyseniz, sizden farklı olanların da ne kadar değerli olduğunu fark edersiniz. Farklılıklardan düşüncenin, düşünceden soruların, sorulardan bilginin doğduğu bir döngü içinde bulursunuz kendinizi.

‘’Yarından Sonrası’’ için çalışmak…

Öğrencilerimiz, mezunlarımız, hocalarımız ve tüm çalışanlarımızla bize düşen öncelikli görev ise, bu güzide ama bir o kadar da narin kurumda fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesilleri yetiştirmek, korumak ve güçlendirmektir. Sevgili öğrenciler, yarın artık bir Boğaziçi mezunu olacaksınız. Yarından sonra da, yarından sonrasını planlayan Boğaziçililer arasındaki etkin rolünüzü oynarken, bugünü ilkeli ve hakkıyla yaşayıp, geçmişe imzanızı atmaya başlayacaksınız. Ama şimdi bugüne odaklanmak gerek. Tolstoy’un dediği gibi:

"Hayat ne gideni geri getirir ne de kaybettiğin zamanı geri çevirir. Ya yaşaman gerekenleri zamanında yaşayacaksın ya da yaşamadım diye ağlamayacaksın."


‘’Hayalimiz Türkiye’nin dev bir Boğaziçi Üniversitesi olması’’

Mezuniyet töreninin bu yılki konuk konuşmacısı Gülse Birsel ise özgürlük, demokrasi, tahammül ve eşitlik gibi kavramlardan bahsedecek olduğunda en iyi örnekleri her zaman Boğaziçi Üniversitesi'nde okuduğu yıllardan verdiğini vurguladı. Birsel mezunlara, "Bu üniversitede her kesimden, her şehirden, her görüşten insanlar vardır. Bu yönüyle küçük bir Türkiye olduğunu söyleyebiliriz. Bu binlerce farklı insan öyle güzel bir ahenk içerisinde yaşar ki Türkiye'nin dev bir Boğaziçi Üniversitesi olduğunu hayal edersiniz. Eminim buradan ayrıldıktan sonra güzel güneşli günler göreceksiniz ama ne kadar güneşli olursa olsun hiçbir yerde bu kadar oksijen olmayacak. O yüzden derin bir nefes alın. Gerçek hayata hoşgeldiniz. Hepinizi gönülden tebrik ediyorum" sözleriyle seslendi.

150.Mezuniyet Ödülleri

Rektörlük Ödülü: Boğaziçi Üniversitesi 150. Mezuniyet Töreni’nde akademik başarılarının yanı sıra, spor, kültür, sanat ve sosyal sorumluluk alanlarındaki dikkate değer faaliyetleriyle öne çıkan mezun olmaya hak kazanan öğrencilere ödülleri verildi. Bu yıl Rektörlük Ödülü’ne Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü mezunu Esma Baş layık görüldü.

Ç.A.P Ödülleri: Çift Anadal Programları birinciliğini ise Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Kaan Bulut Tekelioğlu ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret Bölümü mezunu Yüksel Kurtkaya paylaştı.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü: Yabancı Uyruklu Öğrenci Ödülü bu yıl Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret Bölümü’nden mezun olan Samira Hüseyn’e verildi.

Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü: Boğaziçi Üniversitesi’nde kulüp faaliyetlerine en fazla katkıda bulunan mezunlara verilen Mümin Tansever Kulüp Faaliyetleri Ödülü, bu sene dört mezun arasında paylaştırıldı. Ödüle Temel Eğitim Bölümü mezunları Elif Kevser Dereli ve Beyhan Ataş, İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu Eray Ölmez ve Endüstri Mühendsiliği Bölümü mezunu Oğuzhan Özer layık görüldü.

Spor Başarı Ödülü: Boğaziçi Üniversitesi Spor Başarı Ödülü ise üniversitedeki spor faaliyetlerine önemli katkılar sağlayan, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uluslararası Ticaret Bölümü mezunu Bilge Bilge ile İşletme Bölümü mezunu Göktuğ Kıral’ın oldu.

Törende ayrıca öğretim süreçlerini geliştirmeyi ve iyi öğreticiliği teşvik etmek amacıyla öğretim elemanlarına, genç araştırmacıları ödüllendirmek amacıyla doktora mezunlarına ödülleri sunuldu.

BÜMED Özel Ödülü: Törende BÜMED Özel Ödülü, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1993 yılı mezunu Ebru Dildar Edin’e BÜMED Başkanı Murat Öngör tarafından takdim edildi.

150. Mezuniyet Töreni’nde Başarılar Kutlandı

Törende İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültesi mezunları ile Enstitülerden mezun olan yüksek lisans ve doktora öğrencileri diplomalarını aldı. Etkinliğe, mezunların aileleri ve üniversite öğretim görevlileri de katıldı. Törende, 2016-2017 dönemi fakülte ve bölüm birincilerinin yanı sıra diğer başarılı öğrencilere de ödülleri takdim edildi.

Mezuniyet töreni öğrencilerin kep atması ve kutlamalarıyla son buldu.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi