2014 Yılının En İyi Akademik Çalışması Ödülü’nün sahibi belli oldu

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nce yayımlanan ’Spiritus Roberti’ye ödül…

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından geçen yıl yayımlanan Spiritus Roberti isimli kitap, Bulgaristan Bilimler Akademisi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Bilim Kurulu tarafından 2014 Yılının En iyi Akademik Çalışması olarak seçildi. 1869 yılında kurulan Akademi, Bulgaristan'ın en büyük bilim kuruluşudur.

Spiritus Roberti, 1863 yılında kurulan Robert Kolej’in 1863-1923 dönemini ele alıyor; Kolej’in eğitim idealini ve tarihsel gelişimini inceliyor. Robert Kolej’in Türkiye ve ABD’deki arşivlerinin yanı sıra Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi hükümet arşivlerinden yola çıkarak hazırlanan kitap, liberal değerlerle kurulmuş olan Robert Kolej’in Osmanlı eğitim sistemindeki yerini inceliyor. Kitabın yazarı Orlin Sabev (Orhan Salih), pek çok arşiv belgesine dayanarak zengin bir eser ortaya koymuş.

1970 yılında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde doğan Orlin Sabev, doktorasını 2000 yılında tamamladı. Daha önce Türkçede İbrahim Müteferrika ya da İlk Osmanlı Matbaa Serüveni (17261746) isimli kitabı yayımlanmıştı. Sabev’in Bulgarca yayınlanan ve 15. ve 16. yüzyıllar arasında Bulgaristan topraklarında Osmanlıca eğitimini konu alan bir kitabı ve İstanbul’da Osmanlı dönemi Türkçesiyle yazılı basının başlangıcını konu alan bir çalışması bulunuyor.

Detaylı bilgi için : http://www.bupress.org