"21. Yüzyılda Türkiye’nin Siyasi ve Hukuki Dönüşümü’’

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) davetlisi olarak 25 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nin konuğu olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı avukat Mehmet Uçum, Rektörlük Konferans Salonu’nda ‘’21. Yüzyılda Türkiye’nin Siyasi ve Hukuki Dönüşümü’’ konulu bir konferans verdi.
Kenan Özcan

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve BÜYEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tamer Atabarut’un ev sahipliğinde ağırlanan Mehmet Uçum, Türkiye siyasi tarihinde kritik bir dönemeci oluşturan 16 Nisan 2017 Referandumu sonrasında  ‘’Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’’ adıyla geçilen yeni sistemin esasları, özellikleri ve değişikliğin içeriğine dair bir sunum yaptı.

16 Nisan sonrası oluşan sistemin sosyolojik ve siyasi dinamiklere alan açtığını ifade eden Mehmet Uçum, Türkiye’nin 21. Yüzyıldaki Temel Siyasi Tercihleri’nin başında Türkiye’nin demokratik bütünlüğünü korumanın geldiğini ifade ederek bu açıdan öncelikli tercihin ‘’Her türlü şiddet siyasetine kategorik olarak karşı durmak ve terörle kesintisiz mücadele’’, ‘’Devleti demokratik yoldan ve demokratik bir devlet olarak güçlendirmek’’, ‘’Uluslararası toplumda eşit haklı ve eşit seviyeli ilişki kurmak’’, ‘’Savaş ve finans sömürgeciliğine, yeni tipte emperyalizme karşı mücadele etmek, başta Avrupa olmak üzere dünyanın tüm demokratik ülkeleri ve toplumlarıyla bu mücadelede işbirliği yapmak’’ olduğunu söyledi.

Uçum, yeni sistemde siyasi parti tekelinin yerini halk inisiyatifinin aldığı görüşünü dile getirerek; 16 Nisan değişikliğinin Cumhurbaşkanına sınırlandırılmış kararname yetkisi verdiğini, temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler başta olmak üzere çeşitli alanlarda bu sınırlılığın söz konusu olduğunu belirtti.

Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı sistemine uyun süreçlerinden de söz eden Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanının göreve başlamasından sonra, uyum yönünde 14 adet CB Kararnamesi’nin yürürlüğe konduğu bilgisini verdi. Uçum konuşmasında yeni yürütme teşkilatı hakkında da bilgi vererek Bakanlık sayısının 21’den 16’ya düşürüldüğünü; 382 adet olan bakanlık birim sayısının 299’a indirildiğini ve birimler arası görev çakışmalarının ortadan kaldırıldığını belirten Uçum, yeni sistemde Üst Kademe Kamu Yöneticileri’ne dair de düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Mehmet Uçum, ‘’Müsteşar, müsteşar yardımcısı ile merkez valiliği kadroları iptal edilmiştir. Müsteşara verilen görevler bakan yardımcılarına geçmiştir’’ bilgisini vererek üst kademe atamalara ilişkin 12 yıllık hizmet şartının 5 yıla (kamu ve/veya özel) indirildiğini, bazı üst kademe kamu yöneticiliğe atanmada aranan sınıf, meslek, fakülte gibi kısıtlamaların kaldırıldığını ifade etti.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: Kenan Özcan