6. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali: “Ne Sınıflandır Ne Sınırlandır”

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), Engelsiz Erişim Derneği’nin iş birliği ve birçok gönüllü kurumun desteğiyle hayata geçirilen “Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali”nin bu yıl altıncısı düzenlendi. 11-12 Ekim tarihleri arasında Güney Kampüs’te gerçekleşen festival bu sene de renkli görüntülere sahne oldu.
Kenan Özcan

“Ne sınıflandır ne sınırlandır” temasıyla yola çıkan ve katılımcılara erişilebilir deneyimler yaşatmayı hedefleyen 6. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali, 11 Ekim’de Güney Kampüs Etiler Kapı’dan Güney Meydan’a doğru yapılan yürüyüş ile başladı.

Baston şarkıları eşliğinde yapılan ve coşkulu bir katılımın sağlandığı yürüyüş sonrası Güney Meydan’da günün anlamına dair açıklamalar yapıldı. Açılışa katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, festivale yönelik katılım ve desteğin her sene çoğaldığını görmenin heyecan verici olduğunu belirterek “Bu festivalde hep birlikte engelsiz ve erişilebilir bir dünya ve kampüs için el ele diyoruz’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi GETEM Direktörü Engin Yılmaz ise konuşmasında engellilerin bir kategori yoluyla sınıflandırılmaması gerektiğinin bunun yerine engelliliği bir yeti farklılığı şeklinde görmek gerektiğini vurguladı. Sınıflandırmalar yoluyla aslında sınırlamaların başladığını ekleyen Yılmaz, bu seneki festival temasının bu nedenle “Ne Sınıflandır Ne Sınırlandır” olarak belirlendiğini açıkladı. Yılmaz, festivalin sponsorlarına teşekkürlerini sunarak sivil toplum kuruluşları ve 2000 Koleji, Küçükköy Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi gibi okullardan öğrencilerin de öğretmenleriyle beraber destek için festival açılışına katıldıklarını kaydetti.

Sesli Betimleme Derneği YK üyesi Olgun Yılmaz ise derneklerinin Boğaziçi Üniversitesi Engelsiz Erişim Derneği’nin içinden çıkan bir kuruluş olduğuna dikkat çekti ve sesli betimleme kavramının Türkiye’de yaygınlaşmasında büyük rol oynadıklarını söyleyerek yalnız olmadıklarını gösteren bu festivale ev sahipliği yaptığı için Boğaziçi Üniversitesi’ne teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından erişilebilirlik sözü söylenerek Güney Kampüs’te herkes için erişilebilirliği vurgulayan projelerin sergilendiği stantların yer aldığı alanda renkli etkinliklere devam edildi. Minyatür bir orman, sağlık ve tıbbi cihazlar, spor aktiviteleri ve aksesuarları, müzik enstrümanları stantları ise bu yıl festivalde ilk kez deneyimlendi. Önceki yıllardan talep edilen Braille ve Dokunarak Okuma Yazma, Bilişim ve Teknoloji, Kişisel Bakım, Oyun ve Hobi, Evde Tamir İşleri, Engelsiz Erişim, GETEM ve EEEH Dergi, Sesli Betimleme, Yemek, Engelsiz Parkur ve Müzik performans stantları da festival alanında yerlerini aldılar.

Yemek pişirmekten tamir işlerine, yeni yerler keşfetmekten tarihe dokunmaya: Erişilebilir stantlardan izlenimler

Engelsiz Erişim Derneği’nin yemek standında iki gün boyunca engellerin günlük olarak mutfak işlerini nasıl yapabileceklerine dair püf noktalar aktarıldı. Engelliler açısından bıçak gibi çeşitli mutfak araçlarının kullanımına dair bilgilerin verildiği stantta ayrıca kolektif şekilde yemek pişirme atölyeleri düzenlendi ve pişirilen yemekler katılımcılarla paylaşıldı.

Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şubesi’nin ve Dok-San Tekstil firmasının ortak çalışmalarının yer aldığı stant masasında ise Braille alfabesi kullanılarak hazırlanan ve üzerinde kumaşa dair renk, yıkama talimatı gibi bilgilerin verildiği yazıları içeren tekstil ürünleri tanıtıldı. Yıkama talimatlarına dair yazının yanında bir karekodun da yer alacağının böylece telefondaki uygulamalar aracılığıyla sesli olarak da bilgilerin dinleme imkanına erişilebileceğinin vurgulandığı stantta ürünlerin satışa sunulması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hıdır Karaduman ve ekibinin “Tarihe Dokunmak” standında ise üç boyutlu yazdırılabilir eserler müzesi tanıtıldı. Bu seneki müze temasının Antik Mısır olduğunu belirten Karaduman, dünyaca ünlü müzelerin web sitelerinde yayınlanan üç boyutlu obje modellerinin çıktılarının aslına uygun şekilde boyandığını ve dokunma, sesli betimleme, Braille alfabesi gibi erişilebilir olanaklarla engelliler için bir müze oluşturulduğunu kaydetti.

Festival kapsamında ayrıca 11 Ekim akşamı Garanti Kültür Merkezi’nde Baston Ritim Grubu’nun konseri gerçekleşti. Festivalin ikinci günü de açık kalan stantların deneyimlenmesi ve ardından erişilebilirlik sözünün bir kez daha söylenmesiyle festival sona erdi.

Galeri 1 Fotoğraf