Almanya’da buluşan NeurotechEU Konsorsiyumundan iş birliğini üst seviyeye çıkarma kararı

NeurotechEU Konsorsiyumu yöneticileri 12 Ekim’de ilk kez yüz yüze yapılan konferansla Almanya Bonn’da bir araya geldi. Buluşmaya NeurotechEU ortağı olan Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinden temsilciler katılırken, konsorsiyuma üye yükseköğretim kurumları arasında uzun dönem iş birliklerinin nasıl daha üst seviyelere taşınabileceği ele alındı. Boğaziçi Üniversitesi’ni Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can Yücesoy ile Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Aras temsil etti.

Avrupa üniversitelerinin ve araştırma kurumlarının ABD ve Asya ile rekabet gücünü artırmak amacıyla kurumsallaşmış iş birliğini esas alan Avrupa Üniversiteleri İnisiyatifi çerçevesinde hayata geçen NeurotechEU (The European University of Brain and Technology) konsorsiyumu yöneticileri pandemi sonrası ilk yüz yüze buluşmayı Almanya’da Bonn Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan ve kurucuları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nin yanı sıra Oxford gibi sekiz lider yükseköğretim kurumunun olduğu birliğin buluşmasında, kıtanın ABD ve Asya karşısında üniversite düzeyinde rekabetçiliğinin nasıl daha da artırılabileceği tartışıldı. Toplantıda Alman Rektörler Konferansı (HRK) ve Avrupa Komisyonu'ndan konuşmacıların katılımıyla NeurotechEU Yaşam Boyu Öğrenme Merkezi için eğitim programı geliştirmeye yönelik bir çalıştay düzenlendi. Görüşmelerde NeurotechEU'nun yasal ve organizasyonel yapılanmasındaki olası güncellemelere odaklanılırken, birliğin temel değer ve hedeflerini belirleyen yedi maddelik bildiri de imzalandı. Toplantının bir diğer önemli gündemi de konsorsiyuma dokuzuncu üye olarak Georgia Teknoloji Enstitüsü Georgia Tech-Lorraine’in resmi katılımı oldu.

AVRUPA’NIN LİDER ÜNİVERSİTELERİ KONSORSİYUMDA

NeurotechEU konsorsiyumunda Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra İngiltere’den Oxford Üniversitesi, Hollanda’dan Radboud Nijmegen Üniversitesi, Almanya’dan Bonn Üniversitesi, İsveç’ten Karolinska Enstitüsü, Romanya’dan Cluj Üniversitesi, İspanya’dan Miguel Hernandez Elche Üniversitesi ve Macaristan’dan Debrecen Üniversitesi yer alıyor. Girişimin Boğaziçi Üniversitesi'nde liderliğini Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü üstlenirken, Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Can Yücesoy akademik lider olarak görev yapıyor.

NÖROMORFİK TEKNOLOJİLER ALANINDA TOPLUMSAL FAYDA ELDE EDİLMESİ HEDEFLENİYOR

2020'de kurulan ve başlangıçta üç yıllık bir AB desteği kapsamında hayata geçen NeurotechEU çerçevesinde, nöroteknoloji temelli, beyinden esinlenen (nöromorfik) teknolojiler alanında çok disiplinli, sanayi ile toplumun sorunlarına çözümler getirebilecek, ekonomik etkilere sahip, yeşil mutabakatla uyumlu konularda çalışan araştırmacılar yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda uygulamalı araştırmalar için akademisyen ve endüstriye gerekli altyapı ve ekosistem desteğinin sağlanması da hedefleniyor. Boğaziçi Üniversitesi, kurduğu NEURICOO yapısıyla bu çalışmalara liderlik ederken, NeurotechEU’nun takip eden dönem için yenilenecek AB desteğinin 20 milyon Euro’nun üstüne çıkması bekleniyor.

CAMPUS+ SİSTEMİ YIL SONUNDA KULLANIMA AÇILIYOR

Bununla birlikte somutlaşan kapsamlı eğitim iş birlikleri sayesinde akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerin ilgili alanlarda yapılacak eğitimleri, ortak üniversitelerin herhangi birinde fiziksel veya çevrim içi takip edebilmesi mümkün hale geliyor. Bunun için geliştirilen “CAMPUS+” sistemi de yıl sonunda kullanıma girecek.

*/