Bahattin M. Baysal Hocamızı kaybettik…

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Bahattin M. Baysal hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Polimer kimyası ve polimer fiziği alanlarında öncü çalışmalarıyla tanınan Bahattin M. Baysal, 1945 yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü ve İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde 1949 yılında Fiziksel Kimya Asistanı olan Baysal, daha sonra Princeton Üniversitesi ve Brooklyn Politeknik Enstitüsü’nde çalışmalarını tamamladı ve Türkiye’ye dönerek 1952 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Fiziksel Kimya alanında doçent oldu. Bu üniversitedeki görevlerinin yanı sıra Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Brookhaven National Laboratory’de araştırmalar yaptı. 1960 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de Fiziksel Kimya profesörü olan Baysal, uzun yıllar aynı üniversitede çalışmalar yürüttü. ODTÜ’de yürüttüğü bilimsel çalışmaların yanı sıra Kimya Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı görevlerini de yapan Baysal, 1979 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü’ne geçti. Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin müdürlüğünü ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’ın danışmanlığını yürüten Baysal, 1990 yılına dek bu kurumlardaki görevlerini sürdürdü. Emekli olduktan sonra çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde yürütmeye devam etti. Bahattin M. Baysal’ın ülkemizde öncülük ettiği polimer kimyası ve polimer teknolojisi alanında uluslararası dergilerde yayınlanmış 117 araştırma makalesi bulunmaktadır.

Bahattin M. Baysal hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.