Beş yeni film mayısta SineBU’da

Boğaziçi Üniversitesi SineBU mayıs programı belli oldu. Türkiye’deki tek kamu sineması ve Europa Cinemas ağına kabul edilen sayılı salonlardan biri olan SineBU’da, beş yeni film sinemaseverlerle buluşacak. Yeni filmlerin gösterimi 6 Mayıs’ta başlayacak.

SineBU mayıs programı

Kapılarını salgının ardından geçen martta açan Boğaziçi Üniversitesi SineBU, mayısta da dünya sinemasında seçkin örneklerle gösterimlerine devam ediyor. Gün Batımı, Kerr, Her Şey Her Yerde Aynı Anda, Olga ve Stardust fimleri, Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te yer alan SineBU’da olacak.

Mayıs programında yer alan 5 film ve kısa bilgileri ise şöyle:

SUNDOWN / GÜN BATIMI (2021): San Sebastian, Cannes, Venedik gibi festivallerden ödülleri olan ve özellikle kendine özgü bakışının altı çizilen yönetmen Michel Franco’nun son filmi. Bir röportajında “Ölümü düşünmeden hayatı nasıl anlayabiliriz?” diyen yönetmen, Camus’un “Yabancı” esintilerini hissedeceğiniz filmi ile Meksika güneşi altında gelen bir ölüm haberi ile yola koyuluyor.

KERR (2021): Türkiye sineması takipçilerinin yakinen tanıdığı auteur yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun son işi. 2014 yılında yönetmen tarafından yazılan aynı isimli kitaptan uyarlanan film İstanbul ve Antalya Altın Portakal film festivallerinden en iyi yönetmen ödüllerinin sahibi oldu. “Bir şey bittiği anda tekrar başlıyoruz. Başladığınız ben bir başka ben oluyor” diyen Pirselimoğlu, mükerrer, tekrar, tekerrür kelimelerinin kökü olan olan KERR’i belki de bu yüzden tercih ediyor. Kuduz vakası ile karantinaya alınan kasabada karakterini hapsederek oyun alanını kuran, önceki filmlerinde olduğu gibi kendi anlatı dilinden taviz vermeyen yönetmen; kitap ve filmden sonra KERR isimli bir resim sergisi de açtı.

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE / HER ŞEY HER YERDE AYNI ANDA (2022): Sinemaya aksiyon filmi ile eğlenmek için giden kitlenin 132 dakikalık bir işkence olarak nitelediği; ama şaşırtıcı bir hızda kült statüsüne yükselen bir film. “Dikkat” merkezli, yüksek tempolu modernitede, yaşadığımız bu çılgın yaşam akışlarını yavaşlatmaya çalışan filmlerdense, bu karmaşanın perdedeki karşılığını aradıklarını söyleyen yönetmenler Kwan ve Scheinert, anlatılarında taşıyıcı olarak paralel evrenleri kullanıyorlar. Sinemanın kuramları ve ana akım dışı fakat eğlenceli külliyatı ile ilgilenen yeniliğe açık seyircinin çokça keyif aldığı bu kült adayı filmi vizyonda izleme şansını kaçırmayın.

OLGA (2021): özgürlük ve başarı vadeden İsviçre’ye yerleşmiş genç bir sporcunun iç karmaşası üzerinden Ukrayna genç kuşağının hareket ve değişim arzusunu irdeleyen bir “ilk film”. Dram-spor türündeki bu film ile yönetmen Elie Grappe, ulusal ve kültürel sınırları olan ülkeler arasında çalışıp film üreten yönetmenlerin onurlandırıldığı Sichtwechsel film ödülü ve Cannes FF eleştirmenler haftasında SACD ödülünün sahibi oldu.

STARDUST (2020): David Bowie’nin hayatından kısa bir sürece (özellikle de içsel) odaklanan bir film. Kimilerine göre docu-drama, kimilerine göre yol, kimilerine göre ise bio-drama olan film için söyleyebileceğimiz kesin şey filmin geleneksel, şaşalı bir “ana akım biyografi” anlatısı olmadığı için eleştirildiği. Düşük bütçe ve Bowie’nin mirasçılarının istedikleri parayı alamaması sebebi ile aşina olduğumuz şarkılarının kullanılamadığı film, yönetmenin deyimiyle sanatçının üretim itkileri ve mental sağlık kaygıları üzerine yapısını kuruyor.

KAÇIRANLAR İÇİN İKİ FİLM DE GÖSTERİMDE

Kaçıranlar için Cannes FF’nden Belirli Bir Bakış ödülünü alan, San Sebastian FF’nden ise “Kadınların güçlü dokunuşu” değerlendirmesi ile verilen Otra Mirada ödülünü kazanan Yangın Gecesi / Noche De Fuego (2021) ve Venedik Film Festivalinde açılışını yapan Pedro Almodóvar imzalı Paralel Anneler (2021) filmleri birkaç seans gösterimde olacak.

• SineBU mayıs programı