Bilişimde inovasyon ve çeşitliliği savundu; yılın CTO’su seçildi

Boğaziçi Üniversitesi mezunu, Syncsort CTO’su Dr. Tendü Yoğurtçu dünyanın en büyük ve prestijli teknoloji çeşitliliği etkinliklerinden biri olan “Women in IT Awards” da “Yılın CTO’su” ödülünü aldı. Gelişmekte olan teknolojiler alanında inovasyona verdiği önem, büyük veri , bulut ve blockchain odaklı girişimleri ve düşünce liderliğinin yanı sıra güçlü bir STEM (Fen,Teknoloji, Mühendislik, Matematik) ve çeşitlilik savunucusu olduğu için bu ödüle layık görülen Dr. Yoğurtçu “Yılın CTO’su” ödülü yanı sıra, “Advancing Women in Technology” tarafından da “2018’in Üstün Performanslı Yöneticisi” seçildi. Yoğurtçu ile Boğaziçi'nden Haberler için konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu, Syncsort CTO’su Dr. Tendü Yoğurtçu dünyanın en büyük ve prestijli teknoloji çeşitliliği etkinliği olan “Women in IT Awards” da  “Yılın CTO’su” seçildi. Bilişim alanındaki kadınların başarılarını ön plana çıkararak, iş gücünde çeşitliliği geliştirmeyi ve katılımı arttırmayı amaçlayan etkinlik, bilişim alanındaki rol modellerini belirlemek ve kadınların başarılarını kutlamak için bir platform sunuyor. “Women in IT Awards” Bilişim Ödülleri ve kazananlar bağımsız bir jüri tarafından belirleniyor.

Yazılım ve veri yönetimi sektöründe 25 yıldan fazla tecrübeye sahip olan Dr. Yoğurtçu, halen Syncsort’un teknoloji stratejisi ve inovasyonundan sorumlu olup, şirketin tüm ürün araştırma ve geliştirme programlarına liderlik ediyor. Syncort veri yönetimi ürün portföyü ile Fortune 100 şirketlerinden 84’u dahil olmak uzere, 7000’den fazla kuruluşa, 100’den fazla ülkede hizmet veriyor. Gelişmekte olan teknolojiler alaninda inovasyona verdiği önem, büyük veri (big data), bulut ve blockchain odaklı girişimleri ve düşünce liderliğinin yanı sıra güçlü bir STEM (Fen,Teknoloji, Mühendislik, Matematik) ve çeşitlilik savunucusu olduğu için bu ödüle layık görülen Dr. Yoğurtçu “Yılın CTO’su” ödülü yanı sıra, “Advancing Women in Technology” tarafından da “2018’in Üstün Performanslı Yöneticisi” seçildi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde önde gelen CIO'lar, CTO'lar ve teknoloji yöneticilerinden oluşan Forbes Teknoloji Konseyi'ne davet edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (‘89) lisans ve Endüstri Mühendisliği (‘91) master dereceleri olan Dr. Tendü Yoğurtçu ile Boğaziçi’nden Haberler için konuştuk.

Bilişim sektöründe kariyer yapmaya nasıl karar verdiniz, bu süreçte etkilendiğiniz herhangi bir isim –isimler veya hocalarınız etkili oldu mu?

Tendu Yoğurtçu- Akademik olarak en sevdiğim konu matematik idi. Bunda babam İsmet Yoğurtçu’nun rolü büyüktür, kendisi yüksek matematik öğretmeniydi. Bilgisayar Bilimlerini matematik ve problem çözme yetilerini kullanabileceğim ve uygulama alanı çok geniş bir bölüm olması nedeniyle seçtim. Günümüzde bütün sektörlerdeki inovasyon, veri bilimi ve bilişim sektörüne dayanıyor. Ayrıca çok da severek çalıştığım bir alan.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geçirdiğiniz öğrencilik yılları hakkında neler söylemek istersiniz, Boğaziçi bugünkü kariyerinize neler kattı?

Lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde, Masters eğitimimi  Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yaptım.  Boğaziçi Üniversitesi bana çok kuvvetli bir temel eğitim verdi. Bu temel seçtiğim herhangi bir konuda başarılı olabilmem için önemliydi. Bilgileri uygulamaya çevirmeyi, en önemlisi sorgulayarak öğrenmeyi öğretti. Özellikle yüksek lisans programında sadece altı kişiydik ve iş alanındaki uygulamalara yönelik çok yoğun bir eğitim aldık. Kariyerimin ileri dönemlerinde, yaptığımız takım çalışmalarının, tartışma ortamlarının, projelerin, girişimcilik ve iş planı çalışmalarının çok yararlarını gördüm. Bir de çeşitlilik ve hoşgörü ile farklı sosyoekonomik statüden, farklı kökenlerden olup, kendi alanlarında seçme öğrencilerin olduğu bir ortamda eğitim almanın ayrıcalığını yaşadık.

Günümüzde hala IT sektöründe kadınların oranı çok düşük. Global anlamda baktığınızda bu oran yüzde 9’larda…Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz? Kadınlar bilişim sektöründe neden erkek yöneticiler kadar öne çıkamıyor? Ne gibi handikaplarla karşılaşıyorlar?

Üniversitede bilgisayar bilimlerinde lisans eğitimi alan kadınların yüzdesi yaklaşık yüzde 18 civari, bu rakamda son 20 senedir bir değişim olmadı. Bu da direkt olarak IT sektöründe çalışan kadınların yüzdesini etkiliyor. Üst düzey yönetici rolündeki kadınların yüzdesi daha da düşük. Belli bir kademeden  sonra yükselmek daha da zorlaşıyor. Bunda en büyük etken yönetim kurulu rollerinin çoğu zaman erkek hakim bir yapısının olması.  Erkeklerin çeşitliliğe (diversity) açık olması ve masada kadınlara yer açması gerekiyor. Kadınların da böyle bir şirket kültürü yaratılmasına öncülük etmeleri lazım.

Siz kendi kariyerinizde engel veya sorunlar ile karşılaştınız mı? Türkiye toplumunda olduğu kadar Batı toplumlarında da bazı mesleklerin cinsiyetçi bir tavırla daha çok erkekler tarafından sahiplenildiğini görüyoruz. Örneğin mühendislik alanında erkeklerin sayısı kadınlardan her zaman daha fazla. Kadınlar mühendislik alanında belli bölümlere sıkışıyor gibiler, Gıda, Kimya vs… Mesleki ayrımcılığın bu kadar belirgin olması konusunda neler düşünüyorsunuz, bu nasıl aşılabilir?

Ben BÜ Bilgisayar Mühendisliği’nde okurken, 46 kişilik bölümde 9 kız oğrenciydik. Bu oranlar dünya genelinde de çok farklı değil, ABD’de bu oran hala %18.  STEM (Fen Teknoloji Mühendislik Matematik) alanlarına yönelme daha çok okul öncesi ve ilkokul yaşlarında belirleniyor. Kız çocuklarının erken yaşlarda mentor veya güçlü rol model olabilecek kişilerle aynı ortamlarda bulunması çok önemli. Ben bu anlamda çok şanslıydım. Babam eve hep lego tarzı oyuncaklar ve bulmacalar ile gelirdi. Hiç kız çocuğu şununla oynar veya oynamaz türünden koşullanmalar ile büyümedik.

Ailemde çok güçlü kadın modelleri görerek büyüdüm. Annem Güler Yoğurtçu bize kendi ayaklarımız üzerinde durmayı ve eğitimin önemini aşıladı. Okul öncesi eğitim ve ilkokul yaşlarında problem çözme yetilerine yönelik eğitime önem verilmesi gerekiyor. Özellikle içinde bulunduğumuz dijital devrim, teknoloji ve veri bilimi alanlarında beceri kazanmanin önemini artırıyor. STEM alanlarında çok başarılı kadınlarımız var, bu isimleri rol model olarak duyurup kutlamalıyız. Öğrencileri bu rol modeller ile tanıştırma olanakları yaratılabilir. Bir de okullarda toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesini çok önemli göruyorum.

IT sektöründe çalışmak isteyen kadınlara -kadın girişimcilere ve   öğrencilere ne gibi tavsiyeler vermek istersiniz?

Katıldığınız şirketlerde kültürel değişiklikler yapmaya hazırlıklı olun. Çeşitlilik  yaratıcılığı körükler ve başarının anahtarıdır. İş yerinizde yenilikçi düşüncelerin rahatlıkla paylaşılabildiği, etnik köken, cinsiyet, ırk vesaire konularında önyargılı olmadan adil ve kapsayıcı bir ortam yaratmak için çaba gösterin. Kariyerinizde ilerlemeniz ve üst düzey rollere gelebilmeniz için doğrusal olmayan kariyer yolu izlemeye açık olun.

Örneğin ben, uzun süre AR-GE liderlik rollerinden sonra Syncsort’un Büyük Veri (Big Data) ve Bulut ürünlerinin Genel Müdürü oldum. Bu rolde AR-GE’nin yanı sıra global satış ve pazarlama, iş geliştirme, ürün destek dahil yeni sorumluluklar aldim. Bu deneyimim ve şirketin büyümesine katkım CTO rolüne gelmemde büyük rol oynadı. Bu tür riskleri üstlenmeye ve elinizi kaldırıp gönüllü olmaya cesaretiniz olsun, yeni sorumluluklara açık olun. Son olarak da birbirinize destek olun, birbirinizin başarılarını kutlayın.

 

 

 

 

 

Galeri 1 Fotoğraf