Biomen TEKNOFEST 2022 için sağlık sistemine yönelik çalışmalarını sürdürüyor

21-26 Eylül’de gerçekleşen TEKNOFEST 2021’de Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’nda final aşamasına kalamayan Boğaziçili Biomen takımı 2022 yılı için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık sistemine mühendis olarak katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen ekip üyesi Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Abdullah Baş ve Furkan Durmuş, Kurumsal İletişim Ofisi’ne takımın çalışmalarını anlattı.

Abdullah Baş
Furkan Durmuş
Ekip Toplantısı

Beş kişiden oluşan Biomen ekibinden dördü doktora çalışmalarına devam ederken biri de aktif olarak sağlık sektöründe çalışıyor. Ekip, bilgisayar tomografi görüntülerinde inme, kanama ve iskemiyi tespit edecek bir yazılım geliştirilmesi konulu projeleriyle TEKNOFEST 2021’de finalde temsil edilmese de gelecek sene bu kategoride daha iyi bir derece elde etmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Enstitüsü’nde doktora çalışmalarını sürdüren Abdullah Baş, ekipçe biyomedikal alanında çalıştıklarını belirterek, “Hepimiz biyomedikal mühendisiyiz. Beş kişinin üçü halihazırda yapay zekâyla ilgileniyor. Bu yarışmanın başvuruları açıklandığında, rapor istenen aşamayı geçtikten sonra yarışma özelinde çalışmaya başladık. Üniversitede de benzer olarak medikal görüntüleme üzerine çalışıyoruz. Ben beyin MR’ı konusunda araştırmalarımı sürdürüyorum” diyor.

“YÜZDE 90’LIK BİR BAŞARI SAĞLAMIŞTIK”

Projelerinin detaylarına da değinen Abdullah Baş, bilgisayar tomografi görüntülerinde inme, kanama ve iskemiyi tespit edecek bir yazılım geliştirilmesi konulu projeleriyle TEKNOFEST 2021 Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışma kategorisindeki tecrübelerini şu sözlerle anlatıyor:

“Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması için bilgisayar tomografi (BT) görüntülerinde beyin dokusunda inme, kanama ve iskemiyi segmente edecek bir yazılım oluşturmamız bekleniyordu. İlk önce sadece inme olup olmadığının sınıflandırmasının beklendiği bir ön eleme aşaması vardı. O aşamayı geçenlerle de segmentasyon aşamasına geçiliyordu. İnme, iskemi ve kanamayı sınıflandıracak bir model bekleniyordu. Biz açıkçası finale kalmayı bekliyorduk, o açıdan biraz hayal kırıklığımız oldu. Biz daha optimizasyonları yapmamışken yüzde 90’lık bir başarı sağlamıştık sınıflandırmada. Birinci olanlar yüzde 96 başarı sağlamış. Optimizasyonları yaptıktan sonra çok rahatlıkla benzer bir başarı yakalayabilirdik.”

“DÜNYA FARKLI BİR YERE EVRİLİYOR”

TEKNOFEST’in teknolojiye ilgiyi artırdığını söyleyen Furkan Durmuş ise nitelikli gençlerin yetişmesine sunulan katkının çok önemli olduğunu vurguluyor. Farklı alanlarda çalışan insanların tanışmasıyla yeni iş fikirleri doğduğunu belirtirken “Artık dünyanın farklı bir yere evrildiğine hepimiz şahit oluyoruz. Teknolojik üstünlüğünüz yoksa bir hiçsiniz. İnternete erişimin kolaylaştığı bu yıllarda artık istenilen herhangi bir konu üzerinde hatırı sayılır derecede kendinizi geliştirmeniz mümkün ancak eksik olan tek şey gençlerin doğru bir şekilde yönlendirilerek nitelikli iş gücü hâline dönüştürülmesidir. İşte TEKNOFEST bu eksikliğin kapatılması için önemli bir imkân olarak kullanılabilir” diye konuşuyor.

“BUNLAR SAĞLIK SİSTEMİNİ DRAMATİK ŞEKİLDE İYİLEŞTİRECEK YÖNTEMLER”

Ekip olarak çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Abdullah Baş, TEKNOFEST 2022’ye Biomen olarak başvuru yapmayı düşündüklerini de belirtiyor. Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’nın kliniğe uygulanabilecek çalışmaları teşvik ettiği için oldukça önemli olduğunu da sözlerine ekliyor:

“Sağlık Bakanlığı’nın istediği şey kliniğe uygulanabilecek yapay zekâ destekli metotların önünü açmak, belki daha sonra sağlık sistemine entegre etmek. Bu yazılımlar uzmanlara yardımcı olacak şekilde kullanılabilir. Bunlar hasta bakım süresini de ciddi azaltacak yöntemler. Sağlık sistemini dramatik şekilde iyileştirecek, böylelikle de Sağlık Bakanlığı’nın üzerindeki yükü azaltacak bir yapı aslında. TEKNOFEST 2022 için Biomen olarak kesinlikle başvurmayı da düşünüyoruz.”

Dünyada yapay zekâ üzerine en çok ilgi duyulan alanlardan birisinin sağlık olduğunu belirten Durmuş ise Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’yla bir kıvılcımın çakıldığını söylüyor:

“Yapay zekâ ile sağlık alanında birçok otomatizasyon yapılarak insanların sağlık sistemlerine daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde erişebilmesi mümkün olacak. Biz de bu alanda yerimizi almalıyız. Bu nedenle Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması ile bir kıvılcımın çakıldığını görüyorum. Bu sayede hem veri paylaşımına hem de teknik ekiplerin bir araya gelmesine olanak sağlamanın önemli olduğunu düşünüyorum.”

“SİSTEME MÜHENDİS OLARAK KATKI VERMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Abdullah Baş ise TEKNOFEST’in yarattığı heyecanın gençleri motive ettiğini ve ekipçe TEKNOFEST 2022 için umutlu olduklarını ifade ediyor:

“Günün sonunda sisteme mühendis olarak katkı vermeyi hedefliyoruz. Akademik çalışmalar yapıyoruz ve bunların kliniğe yansıması bizim için çok değerli. Ekip olarak geliştirdiğimiz bir çözümün hastalara ulaştığını görmeyi çok isteriz. Buna yetkin olduğumuzu da düşünüyoruz."

*/
  • Abdullah Baş