Biyoteknoloji girişimlerini destekleyecek Biyoküp Kuluçka Merkezi açılıyor

Boğaziçi Üniversitesi ve Teknopark İstanbul iş birliğiyle biyoteknoloji, ilaç, tıbbi cihaz alanında çalışan girişimcileri desteklemek amacıyla kurulan Biyoküp Kuluçka Merkezi çok yakında hizmete açılıyor. 50 milyon TL’den fazla yatırım yapılan, 12 laboratuvar, 8 temiz oda ve açık ofislerin bulunduğu Biyoküp Kuluçka Merkezi’nde yürütülecek Biyokuluçka Hızlandırma Programları ile yılda 40 girişimin desteklenmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Cengizhan Öztürk
Bilal Topçu

Boğaziçi Üniversitesi ve Teknopark İstanbul ortaklığında çok yakında hizmete girecek olan Biyoküp Kuluçka Merkezi açılış için gün sayıyor. Mayıs ayında yapılması planlanan resmi açılış öncesi ilaç, tıbbi cihaz ve biyoteknoloji alanlarında çalışan bilim insanı ve girişimcilere çağrı yapan Teknopark İstanbul, Biyoküp’ün Türkiye’de örneği bulunmayan altyapısı ile öncü bir üniversite-sanayi iş birliği modeli sunduğuna dikkat çekiyor. Teknopark İstanbul'un Kuluçka Merkezi’nin üçüncü katında, toplam 1.500 metrekare alanda kurulan Biyoküp’de 12 laboratuvar, 8 temiz oda ve açık ofis alanları bulunuyor. 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılan merkezde yürütülecek destek programlarıyla yılda 40 girişimin desteklenmesi hedefleniyor.

Girişimcilere özel kimyasal dolaplar, çeker ocaklar ve güvenlik kabinlerinin olduğu merkezde, ortak laboratuvarlarda santrifüj, otoklav, inkübatör, ultra saf su cihazları gibi temel bazı cihazlar bulunuyor. Biyoküp'te ayrıca 12 ıslak tezgah çalışmalarına uygun tasarlanmış laboratuvar, 8 modüler GMP-uyumlu temiz oda ve açık ofis alanları da yer alıyor.

“50 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE YATIRIM YAPILDI”

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, şimdiye kadar 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapılan Biyoküp Kuluçka Merkezi için yatırımların halen devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu alan için Boğaziçi Üniversitesi ile çok yakın çalışarak örnek bir üniversite-sanayi iş birliği modeli oluşturduk. Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (Boğaziçi LifeSci) yürütücülüğünde devam eden, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Birliği’nin ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı IPA (Instrument for Pre-accession Assistance)’ başlıklı özel bir proje desteği ile bu alanda modüler temiz odalar kuruldu.  İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK), altyapının planlaması ve kurulumunun her aşamasında bize teknik destek verdi ve işletilme sürecinde de aktif yer alacak. İşletme modelinin tam olarak kurgulanıp desteklenmesi için, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) da ek bir proje desteği sağladı. Bu proje ile girişimcilerimize, altyapı kullanım imkanına ek olarak teknik destek ve mentorluk vereceğiz.”

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK, SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜNLER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK”

Boğaziçi Lifesci Endüstriyel Projeler Koordinatörü ve İSEK Koordinatörü Prof. Dr. Cengizhan Öztürk de merkez sayesinde katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğini belirterek, “Ülkemiz için hayati öneme sahip ve stratejik olarak öncelikli olduğunu, mevcut salgın ortamında yeniden perçinlediğimiz yaşam bilimleri alanında; katma değeri yüksek ve ülke ekonomisine katkı sunacak ürünleri, ülke ekonomisine hızla kazandırmayı hedefliyoruz. Biyoküp Kuluçka Merkezi, Türkiye sağlık girişimciliği ekosisteminin ihtiyaç duyduğu önemli bir altyapıyı dünya standartlarında sağlayacak ve bunu Biyokuluçka Destek Programı ile destekleyecek. Girişimci firmalarımızı ve bilim insanlarımızı cesur projeleri ile başvurmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Biyoküp Kuluçka Merkezi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

• Prof. Dr. Cengizhan Öztürk
  • Bilal Topçu