BM Genel Sekreteri Boğaziçi’nden araştırmacılarla bir araya geldi

Dünyanın en az gelişmiş ülkeleri için projeler geliştiren Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası, sağlık, gıda, teknoloji gibi alanlarda ihtiyaç duyulan projeler üzerine çalışan araştırmacıları, bilim insanlarını ve girişimleri düzenlediği etkinlikte konuk etti. Bankanın TÜBİTAK MARTEK’teki merkezinde geçtiğimiz günlerde düzenlediği etkinliğe Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılarak Boğaziçi Üniversitesi adına etkinliğe davet edilen Prof. Dr. Nesrin Özören ve Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu’nun projelerini inceledi.

Prof. Dr. Nesrin Özören yenilikçi aşı teknolojileri üretimi için kurduğu Vaccizone adlı yeni girişimiyle, Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu da yüksek besin değerlerine sahip, yosun tabanlı fonksiyonel gıda üretimi için kurduğu yeni girişimi Phycotec ile etkinliğe davet edilen bilim insanları arasında yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Özören ve Haznedaroğlu’nun projeleri hakkında kendilerinden bilgi aldı. Guterres’e Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Hüseyin Aksoy, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da eşlik etti. Guterres, etkinlikte sergilenen projelerin gurur verici olduğunu belirterek henüz 11 ay önce kurulan Teknoloji Bankası’nın az gelişmiş ülkelerin yeni teknolojilere erişiminde destek anlamında şimdiden önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.  

BM Genel Sekreteri’nin ziyareti esnasında TÜBİTAK MARTEK İdare ve Kuluçka Binası'nda dünyanın en yoksul ülkelerine kalkınma konusunda karşılarına çıkan güçlüklerde yardımcı olacak projeler sergilendi. Sekiz farklı girişimin tanıtıldığı etkinlikte Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Özören’in geliştirdiği, Avrupa Patent Ofisi, Japonya, ABD ve Çin’den patent alan Türkiye’nin dört kıtada patent alan ilk ve tek biyoteknoloji buluşu Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi de yer aldı. Söz konusu buluşun insanda kullanımına yönelik klinik  çalışmalara başlanabilmesi ve bu amaç doğrultusunda yatırımcılarla buluşabilmesi için Vaccizone adıyla bir start up kurduklarını belirten Prof. Dr. Özören, BM Teknoloji Bankası yetkililerinin özellikle Afrika başta olmak üzere aşıda soğuk zincirin sağlanmasının zor olduğu en az gelişmiş ülkeler ve coğrafyalara bu buluşun taşınabilmesi adına konuya ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Etkinlik kapsamında ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi, İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) Direktörü  Dr. Öğretim Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu’nun yosun tabanlı fonksiyonel gıda üretimi için kurduğu girişim Phycotec de ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. BM Genel Sekreteri Guterres, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberlerindeki heyete yosunlardan üretilmiş çeşitli gıdalar ikram edildi.

 

 

Galeri 4 Fotoğraf