Boğaziçi mezunu girişimci kardeşler ABD'de otonom araç şirketi kurdu... Hedefleri en iyilerden biri olmak

Tüm dünya gözünü otonom araçlar konusunda Tesla'nın kurucusu Elon Musk'a çevirmişken, Boğaziçi mezunu Meriçli kardeşler de çalışmalarını bu alanda aralıksız sürdürüyor. Boğaziçi'nde lisansüstü eğitimlerini bilgisayar mühendisliği alanında tamamladıktan sonra, üç yıl önce ABD’de "Locomation" şirketini kuran kardeşlerin hedefiyse, sürücüsüz araç teknolojileri sektöründe önde gelen şirketler arasında yer almak.  

Meriçli kardeşler çocukluk yılları
Dr. Çetin Meriçli

Akademisyen girişimcilerin sayısı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor. Meriçli kardeşler de böyle bilim insanları arasında. Marmara Üniversitesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans ve aynı alanda doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Çetin Meriçli, doktora sonrası çalışmalarını geçen eğitim yılına kadar ABD Carnegie Mellon Üniversitesi’nde sürdürdü.

Kardeşi Dr. Tekin Meriçli de çok benzer bir akademik kariyere sahip. O da Marmara Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği lisans eğitimi aldıktan sonra, doktorasını Boğaziçi’nde yapıyor. Doktora sonrası çalışmalarına da kardeşi gibi Carnegie Mellon’da devam ediyor. İki kardeş 2017’de "Locomation" şirketini kurarak, otonom araç teknolojileri sektörüne akademik kariyerlerinin yanı sıra profesyonel olarak da adım atıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi'nin sorularını ABD'den yanıtlayan Dr. Çetin Meriçli, Kurumsal İletişim Ofisi’ne kardeşiyle yaptıkları çalışmaları ve hedeflerini anlattı:

"BOĞAZİÇİ'NDEN YOLA ÇIKTIK"

Bilgisayar mühendisliği alanında lisansüstü eğitimlerimizi Boğaziçi’nde tamamladık. O dönemde Tekin ile birlikte Prof. Dr. Levent Akın liderliğinde RoboCup Robot Futbol Takımı’nın geliştirilmesi için çalışıyorduk. Bu, bize otonom cihazlar konusunda bilgi ve becerilerimizi geliştirmek için çok büyük bir fırsat sağladı. Tekin ile kariyerlerimiz çok benzer. Doktora sonrası çalışmalar için ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesi’nde gittik. Ancak ben bu yıl üniversitedeki faaliyetlerime ara vermek istedim. Çünkü hem yoğun akademik çalışmalar hem de bir şirketle ilgilenmek kolay iş değil. Artık otonom araçlarla ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarıma Locomation’da devam edeceğim. Bir dönem sadece şirketle ilgilenmek istiyorum. Tekin ve 22 çalışma arkadaşımızla birlikte en iyisini yapmak için çalışmayı sürdüreceğiz.

"HEDEFİMİZ ÖNDE GELENLERDEN BİRİ OLMAK”

Tekin ile birlikte ABD’de Locomation şirketimizi kurduk. 2017'de hayata geçen bu adımla hedefimiz özellikle kara taşımacılığında otonom araçlar için yazılım ve donanım hizmeti sunan lider şirketlerden biri olmak. Mevcut tırları sürücüsüz araca dönüştürmek için sıkı çalışıyoruz. Birkaç yıl önce ABD’nin önde gelen lojistik şirketlerinden birine otonom araç teknolojisi üretmek için yola çıktık. Birden çok tırın birbiriyle iletişim kurduğu ve sürücüsüz bu sistem için toplamda 22 arkadaşımız emek harcıyor. Çok büyük bir yol kat ederek, bazı yol uygulamalarımızda da olumlu sonuçlar elde ettik. Umarım en kısa zamanda, bu teknolojide istediğimiz yolu alarak alanda tanınan bir şirket olacağız.

“SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR SADECE ZAMAN MESELESİ”

Sürücüsüz araçların olup olamayacağıyla ilgili zaman zaman bana da sorular geliyor. Bu, sadece bir zaman meselesi. Otonom araç teknolojisinin önünde önemli problemler var ama bunlar aşılamayacak türden sorunlar değil. Belki 20-30 yıl veya daha uzun bir zaman alacak, ama bir gün caddelerimizde bunları göreceğimize eminim. Şu an bazı şirketler reklam kokan açıklamalar yapsa da, tüm dünyada uzmanlar bu teknoloji için durmadan çalışıyor. Türkiye’de de bu alanda çok önemli girişim ve çalışmalar var.

“ENSEYİ KARARTMAMALI”

Koronavirüs salgını dünya ekonomilerini çok olumsuz etkiledi. Adaşım Gazeteci Çetin Altan’ın çok kullandığım bir sözü var: 'Enseyi karartmamalı'. Tabii şu andaki mevcut durum çok olumlu görünmeyebilir. Ancak Boğaziçi mezunları sadece ülkelerinde değil, dünyada da çok büyük işler yapabilir. Kendilerine inanarak yollarına devam etmemeliler, fırsatlar mutlaka çıkacaktır karşılarına. Ayrıca Boğaziçi mezunlarının şansı Türkiye'de ve dünyada çok yüksek. Biz de Locomation olarak büyüdükçe daha çok Boğaziçili ile birlikte çalışmayı çok isteriz.

 

*/
  • Meriçli kardeşler çocukluk yılları
  • Dr. Çetin Meriçli