Boğaziçi mezunu Prof. Dr. İvet Bahar’dan gurur verici başarı

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden lisans ve yüksek lisans mezunu olan, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyolojisi Bölümü’nde Kurucu Başkan ve Seçkin Profesör olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. İvet Bahar, dünyanın en saygın bilim kurullarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi olarak seçildi. Prof. Bahar, akademinin üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan ve 1986-2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. İvet Bahar, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi olarak seçildi. ABD başkanını bilim ve teknoloji konularında bilgilendirmek amacıyla ABD parlamentosu tarafından 3 Mart 1863’te kurulan Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi; 157 yıllık geçmişi, 190’ı Nobel ödüllü, 2 bin 900 üyesi ile dünyanın en seçkin bilim akademisi olarak kabul ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1980 yılında mezun olan Prof. Dr. İvet Bahar, yüksek lisans derecesini yine Boğaziçi Üniversitesi’nden 1983 yılında aldı. 1989 yilinda Profesor Burak Erman ile birlikte kurduklari Polimer Araştırma Merkezi’ninin 1992-2000 yılları arasında yöneticiliğini yapti. 1993 yılında profesörlüğe yükselen İvet Bahar, 1986-2001 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2001 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçerek Moleküler Biyoloji ve Bioinformatik Bölümü’nde 2004 yılına kadar araştırmalarına devam etti. Prof. Dr. İvet Bahar, 2004 yılından Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü’nde çalışmalarını sürdürüyor.  

Akademiye seçilmesine neden olan araştırmalarının başlangıcının Boğaziçi’ndeki yıllarına dayandığını belirten Prof. İvet Bahar, biyolojik sistemlerin fonksiyonel dinamiklerini moleküler ölçekte açıklayabilmek için geliştirdiği kuramsal ve hesaplamalı modeller, nöronlar arasında sinyal iletimi ve regülasyonu, proteinlerin dizilimi, yapıları ve fonksiyonları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Prof. Bahar, Covid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alıyor. Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri İnceleme Kurulu üyesi olan ve birçok ödüle sahip Prof. Dr. İvet Bahar'ın, hesaplamalı biyolojide 300'den fazla makalesi bulunuyor.