Boğaziçi mezunu üç girişimci RobotQA.com markasıyla yatırım aldı
Bozkurt Oğuz Dijle, markalarını 2016 yılında kurduktan sonra girişimci olmanın gerçekleri ile defalarca yüzleştiklerinden ama asıl aradıklarını RobotQA.com’u geliştirme sürecinde bulduklarından bahsediyor. Hizmetlerini ve ürünlerini geliştirirken fayda odaklı yaklaştıklarını belirten Dijle, tüm girişimlerin hikayesinde ortak noktanın istek ve emek sarf etmek olduğunu dile getiriyor. Kurucusu oldukları RobotQA.com’u yerli, milli ve global bir firma olarak tanımlayan Boğaziçi mezunları, ekosistemin geleceğini çok heyecan verici bulduklarını belirtiyor.
“YATIRIM SERİLERİNE DEVAM EDECEĞİMİZİ ÖNGÖRÜYORUZ”
Ülkemizin ilk SPK lisanslı paya dayalı kitle fonlama platformu fonbulucu.com üzerinden mayıs ayında başlayan fonlama sürecimizi yüzde 115 oranla ve 1314 kişinin şirketimizden hisse alması sonucu başarıyla tamamladık. Aldığımız yatırımı, özellikle hem markamızın bilinirliğini artırıp yeni partnerliklere dönüştürme hem de gelecek yatırım turlarına öncülük etme fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Yatırım serilerine devam edeceğimizi de şimdiden öngörüyoruz.
“İLK HEDEFİMİZ TÜRKİYE’DE LİDER OLMAK”
Eski adı ile robotic.mobi markamızı 2016’da oluşturduk. Yatırımla birlikte Testsuite Bilişim ve Danışmanlık Anonim Şirketi olduk ve markamızı RobotQA.com olarak değiştirdik. Özünde mobil ve web yazılımı geliştiren seri girişimci olarak tabir edilen bir yazılım firmasıyız. RobotQA.com, özellikle mobil uygulamaların düzenli test edilmesini ve raporlamalarının yazılım ekibine hızlı ve doğru aktarılmasını sağlayan bir yazılım test otomasyon platformu. RobotQA.com olarak firmaları ya da girişimcileri hem mobil yazılım testi otomasyonu ile ciddi iş yükü ve kapsam riskinden kurtarıp hem de testlerin yapılacağı gerçek telefon ve tablet parkı hizmeti sunuyoruz. Ayrıca hiçbir test uzmanı olmayan, sadece uygulaması olan bir start-up’tan bünyesinde 100 test uzmanı olan büyük kurumsal firmalara kadar hizmet verebiliyoruz. Şu ana kadar banka, sigorta firması, bilinen birçok markanın güvendiği ve kullandığı test otomasyon platformu olmayı 4 ay gibi kısa zamanda başardık. Ayrıca bizim için çok önemli bir gelişme de yaşandı. Uipath Türkiye'nin en büyük partneri Linktera ile RobotQA olarak özel partnerlik anlaşması imzaladık ve bir iki ay içerisinde bankalarla çalışmaya başladık. Linktera da bizim şu an tek ve exclusive partnerimiz. Halihazırda SaaS modelimizde ise dünyada 6000’den fazla bireysel hesap kullanıcısına hizmet veriyoruz. Hedefimiz ilk olarak Türkiye’nin lider test otomasyon platformu olmak ve globalde rakiplerimizi yapay zekâ ile geçmek olacaktır.
“BİZİ FARKLI KILAN, FİRMALARA FİYAT VE KALİTE AVANTAJI SUNMAMIZ”
Şu an hem ülkemizde hem dünyada yazılım testlerinin önemi hayli artmış durumda. Her geçen yıl yazılım testinin pazar payı ciddi şekilde artıyor. Bu pazardan pay almamız bizim için çok elzem. RobotQA.com’un yerel ve globalde yaklaşık 65 rakibi bulunuyor. Bizi farklı kılansa firmalara uçtan uca test yazılımı projeleri yapıyor ve özel-esnek modellerimizle fiyat ve kalite avantajı sunuyor olmamız. Bizim için en önemlisi ise firma bünyesinde test uzmanı barındırma ya da kişilerin kod yazma zorunluluğunun olmadığı, yapay zekâ tabanlı bir otomasyon geliştirmemiz. Aldığımız yatırım ile İstanbul Üniversitesi Entertech Teknokent’te altyapısı sağlam bir AR-GE merkezi kurduk. Ayrıca teknik altyapımız için hem yazılımcı hem teknoloji desteği tedariki planlamalarımız arasında. 2023 hedefimiz Türkiye’de yazılım test otomasyon altyapısı hizmetinde ilk sıraya yerleşmek ve global kurumsal müşterilerle çalışmak.
“ALDIĞIMIZ YATIRIMIN TEMELİ BOĞAZİÇİ’NDE ATILDI”
Bozkurt Oğuz Dijle, bölümlerin kişinin yaşamında bir temel sağladığını ama aslolanın okulun bir ekosistem olarak kişiyi hayata hazırlaması olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü iş hayatına atılınca şunu hemen fark ettim ki girişim ekosistemi de okula benzer yapıda. Her adımda zorluk ve vazgeçmen için çokça sebep varken yılmadan başarmaya odaklanıyorsun. Tüm bunlar üniversite yıllarımda aldığım sahici eğitimlermiş. Bu anlamda Boğaziçi Üniversitesi, girişimcilik ekosisteminde yer alan bir okul. Ayrıca sahip olduğum naçizane bu tecrübeleri yine Boğaziçili öğrencilerimize aktardığım Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi (BUKM) danışmanlarındanım. BUKM bünyesindeki görevim gereği şirket olarak yeni kurulmamıza rağmen Boğaziçi’nde son sınıftaki bir arkadaşımıza şirketimizde staj imkânı tanıdık ve kendisine kariyer mentorluğu yaptım. Ayrıca mezun olmak üzere iki üç aday öğrenci arkadaşıma kendimce yol gösteriyor, onlara fayda üretmeye çalışıyorum. Bu anlamda mezun arkadaşlarımızın BUKM danışmanı olmasını önemle tavsiye ediyorum.”
Ekipten Burak Dönmez ise Boğaziçi yıllarının çalışma yaşamına etkisine şu sözlerle değindi: “Okul yıllarımda aldığım derslerin, kaliteli hocalarımızdan istifade etmemin ve arkadaşlarımla güzel fikir alışverişleri yapmamın iş hayatıma da ciddi katkıları oldu. Bu anlamda Boğaziçi Üniversitesi bana sadece derslerin verildiği bir üniversite değil yapısı ve içeriği ile katma değeri yüksek ve özgün değerleri bünyesinde barındıran bir kuluçka merkezi oldu adeta.”
Osman Raif Güneş Boğaziçi’nin kendisine olan katkısının çok önemli olduğunu belirtirken, “Aldığım dersler ve nitelikli hocalarımız beni piyasaya hazırladı. Aldığım projelerin benzerlerini iş hayatımda sıkça yaptım. Okul hayatında yazılımla bağım beni iş hayatımda da ileriye taşıdı. O yüzden okul ve bölümün bana katkısı paha biçilemez. Bugün bu girişimimiz yatırım aldıysa temeli Boğaziçi Üniversitesi’nde atıldı” dedi.
Bozkurt Oğuz Dijle kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 2012 mezunu. Mezun olduktan sonra Çin Şanghay’da bir Türk tekstil firmasında çalıştıktan sonra ilk girişimini bir arkadaşıyla ortak uluslararası ticaret üzerine ticari danışman olarak yaptı. Şanghay gibi dünyanın önemli ticaret merkezlerinden birinde üç yıl boyunca hem çalıştı hem de Çince öğrendi. Sonrasında Türkiye’de BİM A.Ş.’nin yeni discount süpermarket girişimi File marketlerde iki buçuk yıl merkez satın alma alanında görev yaptı. Bir yıldır Almanya Berlin’de ailesiyle yaşıyor. RobotQA.com’u hem Almanya ve globalde girişim ekosistemine taşımada hem de kurumsallaşma sürecinde yer alıyor. RobotQA.com firmasının Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme tarafından sorumlu.
Burak Dönmez kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2014 mezunu. Mezun olduktan sonra mobil uygulama ve oyun geliştiren firmalarda çalıştı. Halen RobotQA.com Kurucu Ortağı ve AR-GE Direktörü olarak çalışmakta.
Osman Raif Güneş kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 2012 mezunu. Finansbank firmasında başlayan iş hayatı, Belbim gibi kurumsal firmalarla ve Onas gibi start-up’larla devam etti. Finansbank’ta veri tabanı geliştirmeleri üzerinde çalıştı. Onas firmasında Akbank, Vakıfbank gibi bankalara uygulama geliştirme ekiplerinde çalıştı. İBB’ye bağlı Belbim’de İstanbul Kart geliştirmelerinde aktif rol aldı. Ayrıca Turkiship e-ticaret sitesinin geliştirmesini yaptı. Online ders yönetim sistemi olan Classroom software ve ilaç firmalarının süreçlerini yöneten PvNik uygulamalarını geliştirdi. Halen RobotQA.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü olarak çalışmakta.