Boğaziçi Sultans Bayrak Futbolu’nda da iddialı

1987’ de Türkiye’ye Amerikan futbolunu tanıtan Boğaziçi Sultans, ülkemizde henüz yeni yeni gelişmekte olan bir spor olan Flag Football ya da Türkçede bilinen adıyla Bayrak Futbolu’nda da başarılı bir performans sergiliyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde iki sene önce kurulan Boğaziçi Sultans Bayrak Futbolu Takımı geçtiğimiz günlerde düzenlenen İstanbul 5v5 Flag Football Ligi’ni üçüncülük madalyasıyla tamamladı. Takımın oyuncularından, Kimya Öğretmenliği öğrencisi Berna Şule Eski’den Bayrak Futbolu hakkında bilgi aldık.

Flag Football ya da Bayrak Futbolu nedir; bilmeyenler için bize bu sporu kısaca anlatır mısınız?

Berna Şule Eski- Bayrak Futbolu, oyun mantığı olarak Amerikan Futbolu’ nun aynısıdır aslında ve kurallar olarak da fazlasıyla benzer fakat darbe ve temasın en az safhada olduğu bir spordur. Toplu oyuncunun daha fazla mesafe almaması için kullanılan ‘tackle’ taktiği yerine oyuncunun belinde bulunan bayrak çekilir ve bir sonraki oyun bayrağın çekildiği yerden başlar. Bunun dışında Amerikan Futbolu’ nda olduğu gibi ekipman kullanmıyoruz ve kullandığımız saha boyut olarak biraz daha küçük. İstanbul’da 11, Türkiye’de yaklaşık 35 tane takımın olduğu bir spordan bahsediyoruz.

Geçen sene 7v7 olarak kurulan takımımız, daha önceden oynanan ve IFAF tarafından kabul gören 5v5 formatı ile sezona devam ediyor.  7v7 Bayrak Futbolu, temasın olduğu ve blok kuralının olduğu bir form olarak karşımıza çıkar. Şu an Anadolu liglerinde genellikle 7v7 devam ediliyor. İstanbul’ daki takımlar daha az kişiyle oynanan ve atletizmin daha ön planda olduğu 5v5 haliyle devam ediyor.

Boğaziçi Sultans Flag Football takımı ne zaman kuruldu?

Takımımızın kuruluş fikir aşaması 2017 yazının Mayıs aylarından başlıyor, süreç planlanması ve organizasyon aşamalarından sonra gerekli izinlerin alınmasıyla birlikte ilk duyurular sonucu oluşan ekiple Ağustos 2017’de ilk antrenmanlarımıza başladık. Türkiye’de daha yeni gelişmekte olan bir spor Flag Football ya da Bayrak Futbolu, öncelikle oyunu, topu öğrendik. Yurtdışından ekipmanlarımızın gelmesi ve asıl oryantasyon döneminin de etkisiyle takımımızı duyurup yaklaşık 30 kişilik oyuncu kadromuz ve koçlarımızla gerek lig gerekse hazırlık maçlarımızla tecrübe edindik. Takımımızın ikinci senesi olmasına rağmen katıldığımız her turnuvada izimizi bırakmayı başardık ve Mayıs ayındaki Ulusal Turnuva’ da da başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Takımda yer alan oyuncuları tanıtır mısınız?

Takımımız şu isimlerden oluşuyor:

Berna Şule Eski- Kimya Öğretmenliği, Elif Ceren Gümüş- Kimya Mühendisliği, Emel Elif Koç- Felsefe, Gökçe Babayiğit- Okul Öncesi Öğretmenliği, Havvanur Kan- Psikoloji, Mine Çapkis- İşletme, Nihal Koç- Yönetim Bilişim Sistemleri, Özlem Rabia Koç- Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Pınar Tığlı- Kimya, Rümeysa Ata- Kimya , Tuğçe Bağçivan- İşletme, Tuğçe Soydan- Yönetim Bilişim Sistemleri, Atakan Söztekin (defensive coach, Berker Gülşen (head coach) ve Muzaffer Gökçe (offensive coach)

İki senedir çalışmalarına devam eden takımımız geçen sene İstanbul 7v7 Flag Football Ligi’nde başarılı grup maçları geçirip, bu sene kendinden daha tecrübeli takımları yenerek İstanbul 5v5 Flag Football Ligi’nde üçüncü oldu. Turnuvaya 12 takım katıldı; bir takım hariç herkes İstanbul üniversitesi takımlarıydı.

Bundan sonraki planlarınız neler?

Hala büyümeye ve gelişmeye devam eden takımımıza bu sporu merak eden, ilgili arkadaşlarımızı bekliyoruz. 1987’ de Türkiye’ ye Amerikan futbolunu tanıtan Boğaziçi Sultans’ ın adını başarıyla sürdürmeye devam etmek istiyoruz.

Galeri 2 Fotoğraf