Boğaziçi Sultans’a ABD’den taze kan

Amerikan futbolunu Türkiye’ye tanıtan ‘Boğaziçi Sultans, Türkiye Korumalı Futbol Birinci Liginde mücadele eden kadrosuna, ABD’li siyahi profesyonel sporcu Charles Babb’i de dahil etti. Charles, ülkesinin bu branştaki geleneğinden getirdikleri ve sıcak yaklaşımıyla takım arkadaşları tarafından sevgiyle karşılandı.
Özgür Duygu Durgun

1993’te kurulan Türkiye’nin önde gelen Amerikan futbolu takımlarından Boğaziçi Sultans, ABD’den transfer ettiği Charles Babb ile gücüne güç katmaya hazırlanıyor. Böylelikle takımdaki yabancı profesyonel sporcu sayısı üçe çıkarken, takım Türkiye Korumalı Futbol Birinci Ligi 2020 sezonunda yabancı sporcularıyla elini güçlendirmeyi hedefliyor.

“BURADA OLMAKTAN MUTLUYUM”

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal iletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan ve takımda oyunkurucu pozisyonunda görev alan Charles Babb, daha önce Sırbistan ve Romanya’da forma giydiğini söylüyor. Türkiye’de ve Boğaziçi Sultans’ta olmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, “ABD’li olarak5 yaşından beri Amerikan Futbolu oynuyorum. Bu kültürle büyüdüm.Türkiye’den önce Sırbistan ve Romanya’daki takımlardaydım. Boğaziçi Sultans’ın teklifi üzerine Türkiye’ye geldim. Arkadaşlarımla çok iyi bir ilişkim var. Burada olmaktan mutluyum” diye konuşuyor.

“ABD’DEN GETİRDİKLERİYLE TAKIMA İYİ GELDİ”

Takım arkadaşları da Charles ile aynı takımdan olmaktan mutlu. İnşaat mühendisliği son sınıf öğrencisi ve ekibin tecrübeli sporcularından Çelikhan Çelik, Charles’ın Amerikan futbolu kültürünün takıma iyi geldiğini söylüyor. Çelik, “Biz Türkiye’de Amerikan futbolu yapıyoruz. Burada böyle bir kültür yok. Genellikle üniversite takımları bu kültürün sürdürülmesine destek oluyor. Boğaziçi de bu alanda öncülerden biri.Charles’ın takıma katılması bizim için çok önemli. Çünkü o 5 yaşından beri bu sporun içinde. Onun oyun tarzı ve maçlara yaklaşımı Boğaziçi Sultans’a iyi geldi” diyor.

“YABANCI SPORCULAR SON YILLARDA ARTTI”

Boğaziçi Sultans’taki Türk sporcular gönüllülükle profesyonel ligte mücadele ediyor. Takımın koçu Berkuk Kankuş, gittikçe daha da rekabetçi bir hale gelen ligte yurtdışından transferlerin artık bir zorunluluk haline geldiği görüşünde. Kankuş’a göre son yıllarda ligte öne çıkan takımların başarısında üst düzey yabancı sporcuların payı da büyük.

“Boğaziçi Üniversitesi olarak rakibimiz birçok devlet ve vakıf üniversitesine göre geçen sezonlardaki maç kayıplarımızda, yabancı transferlerin de etkisi var. Gerçekten çok iyi sporcular karşımıza çıkıyor. Boğaziçi Sultans olarak en büyük dezavantajımız oyuncu potansiyelimizdeki zayıflık. Üniversitemizde az sayıda öğrenci var. En iyileri bulmak zorundasınız. Bu da diğer üniversitelere göre daha zor oluyor. Bu nedenle yabancı sporcular takıma yeni bir enerji katıyor. Charles’ı da transfer ettiğimiz için çok memnunuz.”

“İKİ YAŞINDAKİ OĞLUMA DA ÖĞRETMEK İSTİYORUM”

Charles ABD’de iki yaşında bir oğlu olduğunu belirterek, “ABD dışında sevdiğim Amerikan Futbolu’nu profesyonel olarak yapmak büyük bir keyif. Bu ülkeleri görmek ve insanıyla bir arada olmak güzel ama oğluma da bu sporu öğretmek ve onunla birlikte oynamak istiyorum” diyor.

Boğaziçi Sultans

Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi kampüsü Türkiye’de Amerikan futbolunun ilk kez oynandığı yer. 1987’de ilk defa Boğaziçili öğrenciler arasında yapılan maçın ardından 1993’te Boğaziçi Sultans’ın, o zamanki adıyla Boğaziçi Elephants adıyla kuruldu. TAFL, UNİ LİG, Flat Football, U19 veU16 takımlarıyla Boğaziçi Sultans birçok kez şampiyon olurken, liglerin en başarılıları arasında anılıyor.

Charles Babb kimdir?

ABD’de Colgate Üniversitesi’ne spor bursuyla giren Babb, okul takımında yer aldı. Önce Sırbistan, ardından da Romanya’da da bir yıl forma giyen Babb, 20 Şubat’ta Boğaziçi Sultans’a transfer oldu. Babb'in sözleşmesi temmuzda sona erecek.

Galeri 2 Fotoğraf