Boğaziçi Üniversitesi, düşünür ve akademisyen Prof. Saba Mahmood’u ağırlıyor

Boğaziçi Üniversitesi, dünyanın önde gelen akademisyenlerini konuk ettiği Boğaziçi Lectures’ta bu kez de University of California-Berkeley’den, din, sekülerizm ve toplumsal cinsiyet alanının en önemli düşünür ve araştırmacılarından Antropolog Prof. Saba Mahmood’u konuk ediyor.

2013 yılından bu yana her dönem dünyanın önemli akademisyenlerden birini Boğaziçi Lectures kapsamında konuşmacı olarak ağırlayan Boğaziçi Üniversitesi, 19 Ekim 2015 Pazartesi günü ünlü düşünür ve akademisyen Prof. Saba Mahmood’u ağırlamaya hazırlanıyor. “Azınlık Hakları, Jeopolitik ve Seküler Yönetim” temalı bir konuşma yapacak Saba Mahmood’un konuşması simultane olarak tercüme de edilecek. 

Sosyal ve kültürel antropoloji alanının dünyada önde gelen düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Saba Mahmood, araştırmalarında din, sekülerlik, hukuk ve siyaset ilişkisi, İslamiyet, Ortadoğu ve Avrupa üzerine yoğunlaşıyor. Mahmood, bu konulardaki çalışmalarıyla din ve seküler siyaset ilişkisini kolonileşme sonrası toplumları ele alarak, kültürel yorumlama, hukuk ve toplumsal cinsiyet/cinsellik üzerinden inceliyor. Saba Mahmood araştırmalarında etik ve siyaset, özgürlük ve tutsaklık, din ve sekülerlik, faillik ve teslimiyet kavramlarının altında yatan liberal varsayımları sorguluyor.

Saba Mahmood Hakkında:

Üniversite eğitimini mimarlık ve şehir planlama alanlarında tamamlayan Saba Mahmood doktora çalışmalarını antropoloji alanında Stanford University’de yürüttü. Saba Mahmood, University of California-Berkeley’e geçmeden önce University of Chicago’da dersler verdi. Sekülerizm, din ve beden, toplumsal cinsiyet ve cinsellik, insan hakları ve egemenlik, Ortadoğu ve İslamiyet antropolojisi, din antropolojisi, feminist teori ve sömürgecilik sonrası toplumlar, Saba Mahmood’un ders verdiği konular yer alıyor.

2005 yılında yayımlanan Politics of Piety: The Islamic Revival and the Feminist Subject adlı kitabın yazarı olan Mahmood, habitus konseptini Aristotle’ın çalışmalarından başlayıp İslami geleneğe uzanan geniş bir skalada tartışıyor. Kitap boyunca yaptığı etnografi çalışmasında cami hareketini takip eden Kahireli kadınların seküler-liberal feminist faillik ve direniş vizyonuyla uyuşmadığı noktaları anlatan Saba Mahmood, Kahireli kadınların peçe takarak aslında başka türlü bir faillik ve dinsel etik yarattıklarının altını çiziyor. Mahmood’un 2011 yılında din ve toplumsal cinsiyet alanlarının önemli düşünürlerinden olan Talal Asad, Judith Butler ve Wendy Brown’la birlikte yazdıkları Is Critique Secular?: Blasphemy, Injury, and Free Speech kitabıyla da tanınıyor. Saba Mahmood halen dinsel serbestlik hakkı ve Ortadoğu’da yaşayan dinsel azınlıkları inceleyen bir kitap üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Mahmood aynı zamanda, 2013 yılında American Academy in Berlin ve 2009-2010 yıllarında Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences at Stanford da dahil olmak üzere birçok merkez tarafından verilen ödül ve bursun sahibidir.