Boğaziçi Üniversitesi girişimcilik karnavalında genç girişimciler yeni fikirler için buluştu
20 Temmuz tarihinde üniversitenin Güney Kampüsü’nde 1500’ü aşkın katılımcıyı buluşturan Startup Carnival Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve Cult İstanbul organizasyonuyla düzenlendi. Ekosisteme renk katan startup ekipleri ve girişimcilik dünyasına ilgili öğrenciler girişimcilik karnavalında müzik ve açık hava etkinlikleri eşliğinde startup ekiplerinin tecrübelerini yüz yüze dinleme fırsatı buldu.
Ayrıca 13-20 Temmuz tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde ilk defa düzenlenen GİTEKA Lise Girişimcilik ve Teknoloji Kampı’na Türkiye’nin farklı illerinden katılan liseli girişimciler karnavalda projelerini sundu ve uzmanlardan geri bildirim alarak fikirlerini geliştirme yollarını aradı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır: Boğaziçi çok sayıda girişimci çıkarmış bir üniversite
40’ın üstünde startup’ın katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi’nin çok sayıda girişimci çıkarmış bir üniversite olduğunu belirtti. Kacır, bu girişimlerin pek çoğunun küresel ölçekte iş yapan girişimler olduğunu kaydetti. Türkiye’de girişimcilik kültürünün 10-20 yıl öncesine göre önemli gelişme kaydettiğini belirten Mehmet Fatih Kacır, bugün 80 üzerinde Teknopark’a ve 5 bini aşkın start-up’ı olan bir girişimcilik ortamı oluştuğunu ifade etti.
Özellikle oyun alanında çok başarılı şirketlerin olduğunu belirten Kacır, Bakanlık olarak öncelikle bilimsel tabanlı çalışmalardan doğan teknoloji girişimlerini desteklemeye özel önem verdiklerini ve bu amaçla Techinvest Turkey isimli programı hayata geçirdiklerini kaydetti. Kacır, TÜBİTAK, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte oluşturulan 500 Milyon TL tutarındaki kamu fonunun teknoloji tabanlı girişimlere aktarılmasını hedeflediklerini belirtti.
Oğuzhan Aygören: Girişimcilik artık ilkokulda başlıyor
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Girişimcilik Merkezi Müdürü ve İnovasyon Merkezi yönetim kurulu üyesi olan Oğuzhan Aygören ise açılış konuşmasında Start-upCarnival’ın Boğaziçi’nde bir öğrenci inisiyatifi olarak başladığını ve bugün de öğrencilerin liderliğinde gerçekleştirildiğini belirterek bu etkinliğin bir ‘’anti-kariyer’’ etkinliği olarak gençlere kendi girişimlerini kurma yönünde ilham vermeyi amaçladığını belirtti. Aygören girişimcilikte dünyada da giderek yaş grubunun gençlere hatta ilkokul seviyesine kadar indiğini belirterek ‘’Yeni nesil teknoloji ile o kadar çok haşır neşir ki erken yaşlarda bir şeyleri değiştirmek için düşünmeye başlıyorlar. Bu sene 17 liseli gence ilk defa Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde girişimcilik eğitimi verdik. Gençler arasında Samsun’dan İstanbul’a farklı şehirlerden ve okullardan gelenler oldu. Öğrenciler burada öğrenmeyi öğrenme anlamında farklı bir deneyim yaşadılar. Not işin içine girince öğrenme arka planda kalıyor ancak böyle etkinlikler katılımcılara yoğun bir öğrenme deneyimi sunuyor’’ dedi.
Aygören, gençlerin Startup Carnival gibi etkinliklerde gençlerin fikir geliştirirken altyapı anlamında kendilerini geliştirme imkanı bulduğuna dikkat çekti.Karnavalda büyüme potansiyeli olan girişimlere öncelik verdiklerini belirten Aygören, karnaval sayesinde girişimcilerin de birbirlerinden haberdar olabildiğini ekledi.
2016’dan bu yana 100’den fazla startup ve 2000’den fazla katılımcıyı ağırlayan etkinlik, 200’den fazla sayıya ulaşan gönüllü üyeleri, partnerleri, sponsorları, öğrenci kulüpleri, inovasyon takımları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, liseliler, üniversite öğrencileri ve girişimcilik ekosisteminden herkesi buluşturmayı önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyor.
Start-up Carnival’da Öne Çıkan Girişimler
Cans Makyaj Çantaları
Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Cansu Sabancı ısı korumalı makyaj çantası tasarlayarak üretiyor. "Cans" markasını verdiği ısı korumalı çantaların çeşitlerini arttıran 20 yaşındaki Cansu Sabancı’nın ürettiği çantalar Türkiye’nin değişik ilerindeki tanınmış mağazaların vitrinlerini süslemeye başladı. https://www.instagram.com/cans.makeupbags/?hl=tr
Glamy
Kadınların elbise, ayakkabı, çanta gibi ürünlerini kiralayabildikleri ve kiraya verebildikleri bir ikinci el bir moda platformu olan Glamy uygulaması ile gardırobunuzdaki kıyafeti kiraya verebiliyorsunuz ve gardırobunuzu paylaşabiliyorsunuz; aynı zamanda kıyafet almak yerine kıyafet kiralayıp ek gelir elde edebiliyorsunuz. http://www.heyglamy.com/
Glocalzone.com
Yurt dışından dilediğiniz ürünlere gezginler aracılığı ile ulaşmanızı sağlayan online bir pazar yeri. Aynı zamanda yakın tarihli bir seyahatiniz varsa Glocalzone ile ürün getirip para kazanabilirsiniz. Glocalzone gezginlerin seyahat bütçelerine katkı sağlarken yurt dışından alışverişte de sınırları ortadan kaldırıyor.
Pet Surfer
Evcil hayvan sahipleriyle evcil hayvan bakıcılarını buluşturan Türkiye'nin yeni nesil pet platformu. Pet sahipleri, petlerine bakmaları için evcil hayvan bakıcılarına hizmet bedeli ödeyerek, evcil hayvanlarını emanet ediyorlar. https://petsurfer.com/
Inova
Liseli girişimcileri tek bir çatı altında toplayıp uzmanlar tarafından danışmanlık hizmeti veren bir platform. Kurucusu da lise öğrencisi olan Inova, start-up kurmak gibi bir hedefi olanlara ve bu konuda çeşitli süreçlerle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen lise öğrencilerine rehberlik etme amacına sahip.
Apptivity
Etkinlik yaratmak ya da bir etkinliğe katılmak isteyen insanları birbiriyle buluşturan bir sosyal platform. Oluşturulan etkinliklerin nerede olduğu uygulama içindeki haritada gözüküyor ve ilgilenenler detaylarla ilgili bilgi sahibi olabiliyor. Ücretli etkinliklere uygulama üzerinden ödeme yapılıyor, uygulama QR kod şeklinde bir biletlendirme sistemine sahip. https://www.apptivity.com/