Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü 10. yılını özel bir sergiyle kutluyor

Bu yıl 10. kuruluş yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü ve Şangay Üniversitesi’nin işbirliğinde, Çin Ulusal Sanat Fonu’nun desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi’nde "Shanghai – Style Culture in Modern China" konulu bir sergi açıldı. 2009 yılında açılan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nün Direktörlüğü görevinde bulunan Emeritus Prof. Dr. Selçuk Esenbel’den enstitünün 10. yılı nedeniyle bilgi aldık.
Kenan Özcan

3 Nisan tarihinde Albert Long Hall’de açılan sergiye Çin Halk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei de katılarak Çin ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkinin önemli bir boyutunu Konfüçyus enstitülerinin oluşturduğunu belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın ev sahipliğinde, açılan sergiyi gezen Başkonsolos, ilk defa 10 yıl önce İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde açılan enstitüden sonra Okan Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde de birer Konfüçyus Enstitüsü’nün açıldığını hatırlattı.  Başkonsolos, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün desteğiyle son bir yıl içinde Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü bünyesinde önemli etkinliklerin gerçekleştirildiğini ifade ederek bu işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Fuaye Alanı’nda yer alan "Shanghai – Style Culture in Modern China" sergisinde beş bin yıllık Çin uygarlığının 19. yüzyıl ikinci yarısı itibariyle Batı kültürüyle olan karşılaşmasının ülkenin sanat ve kültür hayatında yol açtığı değişimlerin izleri Çin’in modern yüzü Şangay üzerinden anlatılıyor. Çin Ulusal Sanat Fonu’nun desteğiyle düzenlenen sergide Şangay’ın 19. yüzyıl sonlarından 21. yüzyıla geçirdiği kültürel dönüşüm ve teknolojik yeniliklerle baskı (litografi), iletişim, medya ve müzik gibi sektörlerde yaşanan değişim etkileyici görsel-işitsel sunumlarla seyirciye aktarılıyor.

Emeritus Prof. Dr Selçuk Esenbel: Konfüçyus Enstitüsü Çin ve Türkiye’nin bilimsel, kültürel etkileşimi için önemli bir rol oynuyor

Şangay Üniversitesi işbirliği ile 2009'da kurulan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nün Direktörlüğü görevinde bulunan Emeritus Prof. Dr. Selçuk Esenbel’den enstitünün 10. yılı nedeniyle bilgi aldık.

Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’nün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yetkin hocalar tarafından Çince eğitimi  verebilmek  amacıyla kurulduğunu belirten Esenbel, Enstitünün başlıca amaçları arasında, öğrenci öğretim elemanlarının ve Çin ile  akademik-mesleki-kültürel yakın ilişkiler kurabilmelerine yardımcı olmanın önde geldiğini ekledi.

Prof. Dr. Esenbel, ‘’Enstitünün Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulmasının anlamı ve hedefi neydi?’’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi:  ‘’Japonca eğitiminde İstanbul’da merkez olan Boğazici Üniversitesi, 2002 yılında Çince eğitimine Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak Çince araştırma dili eğitimi veren  Guiyuan Yang hocamızın göreve başlamasıyla Asya Tarihi Araştırma Dili tüm üniversite öğrencilerine seçmeli ders olarak verilmeye başlandı.  Boğaziçi Üniversitesi 1980’lerden beri Doğu Asya ve Asya Çalışmaları’nda ivme kazandığı için Çince eğitimini güçlendirecek Konfüçyus Enstitüsü’nün burada kurulmasına anlam ve hedef verdi.  2007’de Türkiye’deki ilk Konfüçyus Enstitüsü’nü  kuran ODTÜ’den sonra 2009 yılında Türkiye’de ikinci Konfüçyus Enstitüsü Boğaziçi Üniversitesi’nde kuruldu.  Boğaziçi Üniversitesi, Shanghai Üniversitesi ile işbirliği içinde bu Enstitü’nün eğitim faaliyetlerini yürütmekte’’.

Konfüçyus Enstitüsü’nün Türkiye ve Çin arasındaki akademik ve kültürel değişiminde önemli bir rol üstlendiğini belirten Selçuk Esenbel, ‘’Uzun sure ilişkileri kopuk olan Çin ve Türkiye’nin bilimsel, kültürel etkileşimi için arabulucu bir rol oynuyor. Çince eğitimini mesleki ve akademik amaç için almak isteyen Boğaziçi öğrencilerinin, Çin akademiyası ile ortak araştırma ve çalışmalar yapmak isteyen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin Çin ile ilişki kurabilmesine  yardımcı oluyor.

Ayrıca, üniversite dışında İstanbullular için Çince dersleri verilmesi sağlanıyor. Çince eğitimi vermek isteyen eğitim kuruluşlarına da Enstitü tarafından destek veriliyor. Enstitümüz Çince eğitiminin güçlendirilmesi için çalışmaya, Çin üniversiteleri ile akademik/bilimsel ilişkilerin kurulmasına destek olmaya devam ediyor’’ dedi.

Galeri 6 Fotoğraf