Boğaziçi Üniversitesi mezunundan sıra dışı bir girişim: “Lezzet Manzaraları”

Türkiye’nin en güzel manzaraları ile Türk Mutfağı’nın en özel tatlarını tanıtırken lezzet severleri buluşturan bir platform olan Lezzet Manzaraları’nı hayata geçiren, Boğaziçi Üniversitesi mezunu girişimci Mehmet Ulusoy, yemek deneyimini farklı bir boyuta taşıyor. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin aylık yayını olan Boğaziçi dergisinin Temmuz-Ağustos 2015 sayısında bu sıradışı girişimi anlatan Ulusoy aynı zamanda ‘okullu’ bir aşçı…

Mehmet Ulusoy Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü 2003 mezunlarından. Üniversiteden mezun olduktan sonra turizm sektörünün mutfağına girmeye karar veren Ulusoy, aşçılığın başkenti olarak tanımladığı memleketi Bolu’dan Usta Aşçı ve Usta Öğretici Aşçı belgelerini aldıktan sonra Hilton Otel’de, Paris’te ve İstanbul’da çeşitli turizm deneyimleri edindi. Şimdiyse İstanbul’da genç bir girişimci olarak kolları sıvayan Mehmet Ulusoy, manzaranın ve lezzetin bileştirici hazzının peşinden gidiyor.

Lezzet Manzaraları adını verdiği projesiyle, yemek yeme deneyimini tek bir mekana sıkıştırma fikrinden uzaklaşmaya ve yemek yemenin verdiği hazzı manzarayla bütünleştirmeye çalışan yepyeni bir deneyim. Ulusoy aynı zamanda bu deneyimin bir parçası olmanın gizemli bir süreçten geçmeyi de beraberinde getirdiğini söylüyor. Lezzet Manzaraları’na rezervasyon yapmak istediğinizde size menü, yemeğin yeri ve tarihiyle ilgili hiçbir detay verilmiyor. Yemekten bir hafta önce rezervasyonunuzun gerçekleşeceği tarihi ve yemeği yiyeceğiniz bölgeyi öğrenme imkânı ediniyorsunuz. Devamında rezervasyonunuzdan bir gece önce telefonunuza gelen konum bilgileriyle yemeğinizi yiyeceğiniz yere gelmeniz gerekiyor. Menüde hangi yemeklerin olacağıysa tamamen yemeği yiyeceğiniz yere ve manzaranıza bağlı. Ulusoy’a göre İstanbul’da yiyeceğiniz bir yemek mutlaka size bir imparatorluğun başkentinde olduğunu hissettirebilmeli. Bütün bu süreç Lezzet Manzaraları projesini baştan aşağı bir maceraya dönüştürmeye yetiyor.

Mehmet Ulusoy projenin sadece bireysel bir macera olarak kalmasını istemediğinden bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak dizayn etmiş. Öncelikle Türkiye’nin dört bir yanının kültürel ve gastronomik zenginliğini ön plana çıkarmayı hedefleyen bu proje aynı zamanda tüm gelirini gençlerin eğitimi için harcıyor. Yemek masrafları gönüllüler tarafından karşılanıyor ve bu girişimden elde edilen gelir gençlerin eğitim ihtiyaçlarına aktarılıyor. Dünyanın en güzel manzaraları ve en lezzetli yemeklerinin bu topraklarda olduğu savıyla yola çıkan bu farklı girişimi daha yakından tanımak isteyenler http://lezzetmanzaralari.org/ sitesini ziyaret edebilir.