Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü Türkiye’deki korolara ilham veriyor

1973-1974 döneminde koro müziği yapmak amacıyla kurulan Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü, bünyesinde barındırdığı üç koroyla, koro müziği geleneğini sürdürüyor. Aynı zamanda, Türkiye’deki önemli koro festivallerinden biri olan Korofest’i bu yıl 7.kez düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü, okul öğrencilerine açtığı kurslar ve düzenlediği diğer etkinliklerle her geçen yıl daha fazla müziksevere ulaşıyor. Her yıl dönem sonlarında konser veren BÜMK Koroları bu yıl ilk kez, 16 Aralık Salı ve 19 Aralık Cuma günlerinde, Albert Long Hall’de iki ayrı konserle dinleyicilerle buluşacak.

1994 yılından itibaren Klasik, Caz ve Rock Korosu olmak üzere üç farklı koro halinde çalışmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi(BÜMK) korolarını kulüp başkanı Mehmet Barış Kumkumoğlu ve Caz Korosu Şefi Ayşegül Kuntman ile konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü bünyesinde yer alan klasik ve klasik müziğe yakın soft modern şarkıları seslendiren Klasik Koro, caz standartlarında şarkılar yorumlayan Caz Korosu ve Rock-Pop parçaları seslendiren Rock Korosu; günümüzde sadece insan sesiyle yapılan müziği ifade eden  A capella müzik yapıyor.

‘’Türkiye’ye korist yetiştiriyoruz’’

Her yılın başında yapılan koro seçmelerine dair Barış Kumkumoğlu şunları söylüyor: “Koroya girmek için daha önce şarkı söylemiş olmak ya da bir koroda yer almış olmaya gerek yok. Birçok koristimizin daha önceden böyle tecrübeleri yoktu. Önemli olan sesleri ayırt edebilmek, seslerin uyumu, sesin doğru kullanılması ve ritim yeteneğine sahip olmak.”  Caz Korosu seçmelerini yapan Ayşegül Kuntman ise “Korolarda sağlanan ortam, koristlerin kendisini geliştirmesine çok yardımcı oluyor, sıfırdan gelen birçok arkadaşımız kendilerini geliştirerek bugün çok önemli yerlere geldiler’’ diye ekliyor.

Koroların ülke genelinde bu alana ilgili insanlar tarafından öncü olarak görüldüğünü söyleyen Barış Kumkumoğlu, bu oluşumların genel anlamda koro müziği içindeki yerini şöyle anlatıyor: “Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü Koroları, yurtiçinde birçok koroya ilham kaynağı oluyor. Bizdeki yapıyı ve işleyişi görüp kendi okullarında ya da bağımsız olarak koro kurmuş olan birçok şef var. Mezunlarımızın kurduğu korolar ve bizim yer ve teknik destek sağladığımız birçok koro, koro müziği yapmaya devam ediyor. Koristlerimiz daha sonra bu işe profesyonel olarak da devam ediyor. Kulüp olarak Türkiye’ye korist yetiştiren bir konumdayız.”

BÜMK’e Dünya Koro Olimpiyatları’ndan Gümüş Diploma

Avrupa Korolar Birliği tarafından desteklenen, Türkiye’nin ilk gençlik koroları festivali olan Korofest’e katılan Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda koronun katıldığı festivalde, koro müziğini halka tanıtmak amacıyla sokak konserlerinde büyük beğeni topladı.

Bu yıl 9-19 Temmuz 2014 tarihlerinde Letonya’nın Riga şehrinde gerçekleşen Dünya Koro Olimpiyatları’na Türkiye’den katılan tek koro olan Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu, Modern ve Caz alanlarında iki gümüş diploma kazandı. Kazanılan başarıyı ve bu süreci Ayşegül Kuntman’dan dinliyoruz: “Yarışmalardan yaklaşık bir yıl önce kabul aldığımızı öğrendik, bir yıl boyunca olimpiyatlara katılmanın heyecanıyla ve hevesiyle çalıştık. Son dönemde yaptığımız kamplarla yarışmaya hazır hale geldik. Bu etkinliğin parçası olmak bizi hem çok mutlu etti hem de çok geliştirdi. Çok önemli koristlerle tanıştık, çok önemli koroları canlı dinledik.”

Her sene geleneksel olarak bahar tatilinde gerçekleşen “BÜMK Turne”nin yanı sıra geçtiğimiz yıllarda Ankara, Bursa ve İstanbul’da birçok yerde sahne alan BÜMK Klasik Korosu İtalya, Almanya ve İspanya’da; Caz Korosu ise Almanya’da festivallere katıldı. Yurtdışındaki festivallere katılımın çok büyük kazanımlar sağladığını anlatan Kumkumoğlu, bu festivallerde çok şey öğrendiklerini ve aynı zamanda koro müziğini yaygınlaştırma misyonu edindiklerini söylüyor.

Haber: Orhun Arda Köksal/Kurumsal İletişim